Dağ Çileği ( Kocayemiş ) ağacı:
Ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen dağ çileği meyvesi, mayıs-haziran gibi çiçek açar. Çiçekleri beyaz renktedir.
Dağ çileğinin kullanılan kısmı yaprakları ve meyvesidir. Yapraklar ilkbaharda toplanıp kurutulur, meyvelerin toplama zamanı ise yaz ortasına denk gelir.
Genel olarak Marmara, Ege, Akdenizin makilik alanlarında yetişmektedir. Ancak özellikle Akdeniz kuşağına has bir meyvedir. Özellikle Akdeniz kuşağında, İber yarımadasından Asya kıtasına kadar her yerde yabani şekilde yetişir.
İçeriğinde elma ve limon asitleri ile C vitamini bulunur. Dağ çileği; içeriğinde yine E vitamini, karoten, gallik asit türevleri ve tanen de bulunmaktadır.
BAŞLICA FAYDALARI:
-Halk arasında yaban çileği olarak bilinen Dağ çileği, doğada kendiliğinden yetişen bir meyve.
-Normal çilekten farkı ise,daha küçük boyda olması. Dağ çileği, tam bir vitamin deposu, yaşlanmaya karşı son derece etkili olduğundan doğal anti ageng, bir meyve.
-Üstelik bazı hastlaıklara sebep olan virüsler üzerinde öldürücü etkiye sahip. hem vitamin deposudur, hem de bazı hastalıklara yol açan virüsler üzerinde (çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için) öldürücü etkisi vardır.
-Uzmanlar da, yaban çileğinin bağışıklığı güçlendiren ve besin değeri yüksek bir meyve olduğunu belirtiyor.
-Aynı zamanda ishale yol açan bazı mikroorganizmaları durdurma özelliğine de sahiptir.
-Vücuttaki serbest radikallerin, dışarı atılmasına da yardımcı olur. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir.
-Damar tıkanmalarını önler.
Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir.
-İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi vardır.
-Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür.
Ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen dağ çileği meyvesi, mayıs-haziran gibi çiçek açar. Çiçekleri beyaz renktedir.
Dağ çileğinin kullanılan kısmı yaprakları ve meyvesidir. Yapraklar ilkbaharda toplanıp kurutulur, meyvelerin toplama zamanı ise yaz ortasına denk gelir.
Genel olarak Marmara, Ege, Akdenizin makilik alanlarında yetişmektedir. Ancak özellikle Akdeniz kuşağına has bir meyvedir. Özellikle Akdeniz kuşağında, İber yarımadasından Asya kıtasına kadar her yerde yabani şekilde yetişir.
İçeriğinde elma ve limon asitleri ile C vitamini bulunur. Dağ çileği; içeriğinde yine E vitamini, karoten, gallik asit türevleri ve tanen de bulunmaktadır.
BAŞLICA FAYDALARI:
-Halk arasında yaban çileği olarak bilinen Dağ çileği, doğada kendiliğinden yetişen bir meyve.
-Normal çilekten farkı ise,daha küçük boyda olması. Dağ çileği, tam bir vitamin deposu, yaşlanmaya karşı son derece etkili olduğundan doğal anti ageng, bir meyve.
-Üstelik bazı hastlaıklara sebep olan virüsler üzerinde öldürücü etkiye sahip. hem vitamin deposudur, hem de bazı hastalıklara yol açan virüsler üzerinde (çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için) öldürücü etkisi vardır.
-Uzmanlar da, yaban çileğinin bağışıklığı güçlendiren ve besin değeri yüksek bir meyve olduğunu belirtiyor.
-Aynı zamanda ishale yol açan bazı mikroorganizmaları durdurma özelliğine de sahiptir.
-Vücuttaki serbest radikallerin, dışarı atılmasına da yardımcı olur. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir.
-Damar tıkanmalarını önler.
Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir.
-İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi vardır.
-Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür.