çiftlik kurulumu

merhaba arkadaşlar

öncelikle hepinize iyi günler iyi bir süt ineğinin ve kesimlik dananın ortalama ( 25 -35 kg ) aralığında süt veren bir günde kaç kg mısır slajı ve yonca tüketir.
1 koyun 1 günde nekadar slaj yonca tüketir? ( kuzu alınacak ve kurbanlık olaraka ayrılacak )
300 dekar sulu arazi ve 100 dekar kuru arazi var üretebileceiğm mısır yonca vs dekara nekadar verim veriri bu arada 1 dekar 1000 m2 olarak hesaplayın

elimdeki araziye göre çiftlik planlaması yapmaktayım dışarıdan almak yerine üretebileceğim ürün üzeinden bakabileceğim kurbanlık ve süt ineği bakmak ve yanındanda koyun bakabileceğim bir kapalı devre çiftlik kurmak istiyorum çiftlik alanı 37 dekar
örnek 100 dekar mısır sılajı 100 dekar yonca 100dekar arpa veya reglas slajı diye arazıyı bolduk mısır slajı dekara 5 ton dedik toplam 500 ton diğerleride buna göre hesaplanıp arazimin verimine göre 100 kurbanlık 100 süt ineği bunun yanında 300 koyun bakabilirsin şeklinde bir sistem kurmayı planlıyorum

traktör seçimi yaptım araştırmalarım sonucu arazınşn parçalı ufak büyük karısık oldugundan 1 adet jd 6130R komakt 1 adet te 75 hp bir traktör secimi yaptım 6130R boyutları cok makul kompakt ve donanımlı bir taraktör en önemlisi cvt sanzıman

tecrübeli arkadaşlardan yorumlarını beklıyorum planladığım şekilde çiftliğimi kurarsam burada görsellerini paylaşırım videolarını vs

Aslında şöyle bir mantık var:
Tarım ve hayvancılık işletmelerini birbirinden ayırmak ve kârlılık ve zarar buna göre hesaplanmalı. Ürettiğiniz tarım ürünlerini piyasadan ucuza mâl ediyorsanız orada bir kâr var demektir. Onu hayvanlarınıza mâl ettiğiniz fiyattan hesaplarsanız o kârdan vazgeçmiş oluyorsunuz. Hayvancılık ise dışarıdan almak ile kârlılık getirmiyorsa ya boşuna ya da tarımdan kazandığınızı eritiyor demektir. Böyle bir durum var ise hayvancılık yapmak mantıksızdır. Tarım ürünlerini de piyasanın üstüne mâl ediyorsanız, tarımı da bırakmak gerekir. Hatta tarımda kârlılık hesaplanırken kendinizin olan arazilerin bile icarını ayrı hesaplamalısınız. Kâr icarı çıkardığınızda kalmıyorsa o da kârlı değildir yapmayın.

merhaba arkadaşlar

öncelikle hepinize iyi günler iyi bir süt ineğinin ve kesimlik dananın ortalama ( 25 -35 kg ) aralığında süt veren bir günde kaç kg mısır slajı ve yonca tüketir.
1 koyun 1 günde nekadar slaj yonca tüketir? ( kuzu alınacak ve kurbanlık olaraka ayrılacak )
300 dekar sulu arazi ve 100 dekar kuru arazi var üretebileceiğm mısır yonca vs dekara nekadar verim veriri bu arada 1 dekar 1000 m2 olarak hesaplayın

elimdeki araziye göre çiftlik planlaması yapmaktayım dışarıdan almak yerine üretebileceğim ürün üzeinden bakabileceğim kurbanlık ve süt ineği bakmak ve yanındanda koyun bakabileceğim bir kapalı devre çiftlik kurmak istiyorum çiftlik alanı 37 dekar
örnek 100 dekar mısır sılajı 100 dekar yonca 100dekar arpa veya reglas slajı diye arazıyı bolduk mısır slajı dekara 5 ton dedik toplam 500 ton diğerleride buna göre hesaplanıp arazimin verimine göre 100 kurbanlık 100 süt ineği bunun yanında 300 koyun bakabilirsin şeklinde bir sistem kurmayı planlıyorum

traktör seçimi yaptım araştırmalarım sonucu arazınşn parçalı ufak büyük karısık oldugundan 1 adet jd 6130R komakt 1 adet te 75 hp bir traktör secimi yaptım 6130R boyutları cok makul kompakt ve donanımlı bir taraktör en önemlisi cvt sanzıman

tecrübeli arkadaşlardan yorumlarını beklıyorum planladığım şekilde çiftliğimi kurarsam burada görsellerini paylaşırım videolarını vs
Dediğiniz şekilde ki işletmeler büyük işletmeler. Çok fazla iş gücü gerekecek hepsini aynı anda yapayım dersen altından kalkamıyabilirsin. Maddi yönünü demiyorum paranız olabilir. Ama işcilik yönetim koordinasyon planlama program baya yoğun olacak Bi yeri yapayım derken Bi yeri bozabilirsiniz. Bence tarımdan başlayın yeminizi stoklayın maliyetinizi hesaplayın. Elde ettiğiniz ürünleri satarak mı para kazanabileceksiniz yoksa hayvanlara yedirekmi bununda bir hesabını yapın birde hayvancılığa da girerken hepsine birden girmeyin. Misal veriyorum süt sığırı işletmesi ne girin kiralık bir yapıda gelir gider tablonuzu karşılaştırın öyle karar verin.

Hem tarım hem hayvancılık olur karlıda olur ama bilgi birikim tecrübe lazım ilk başladığınızda hayvan öldürebilirsiniz, ürettiğiniz ürünü bozabilirsiniz VS vs.

Dediğiniz şekilde ki işletmeler büyük işletmeler. Çok fazla iş gücü gerekecek hepsini aynı anda yapayım dersen altından kalkamıyabilirsin. Maddi yönünü demiyorum paranız olabilir. Ama işcilik yönetim koordinasyon planlama program baya yoğun olacak Bi yeri yapayım derken Bi yeri bozabilirsiniz. Bence tarımdan başlayın yeminizi stoklayın maliyetinizi hesaplayın. Elde ettiğiniz ürünleri satarak mı para kazanabileceksiniz yoksa hayvanlara yedirekmi bununda bir hesabını yapın birde hayvancılığa da girerken hepsine birden girmeyin. Misal veriyorum süt sığırı işletmesi ne girin kiralık bir yapıda gelir gider tablonuzu karşılaştırın öyle karar verin.

Hem tarım hem hayvancılık olur karlıda olur ama bilgi birikim tecrübe lazım ilk başladığınızda hayvan öldürebilirsiniz, ürettiğiniz ürünü bozabilirsiniz VS vs.

aslında söyle bir durum var benim ayrı bir işletmem var imalat sektöründe tarım ürünleri üretimi yönetimi konusunda bircok araştırma yaptım ve maliyetleri uzun vadede hem giderleri azatmak hem zamandan kazanmak için ekipmanlarımı birdefa seçimini yapmayı planlıyorum örnek: alacağım traktör 6130R MODELİ ÖN PTO olacak şekilde planlıyorum ön askılı yonca biçme alıp arkaya ise ot bayla makinesi ile ürünü bir defade biçmek ve toplamak gibi butarz çözümler üzerinde çalışıyorum çiflik çeşitlendirme nedenim ise her daim nakte dönüşü sağlayacak bir sistem kurmak sonuçta mısır yonca vs slaj saman vs gibi ürünlerini kendim üreticem fazlası olursa satıcam bu ürünleride iş gücü zamanını ve maliyetleri minumuma indirecek cözümler üzerine çalışıyorum. makine parkurumu birdefa kurucam örnek 4 lü sra bağımsız slaj makınesi alıp ön askı baglantısı ile kulanıcam topcon gps sistemi vs almış oldugum traktörü olabildiğince kullanmak bütün özellikleri ile

Bizde sizin gibi düşünerek makina yatırımı yaptık ama sahadaki durum hesap edilen gibi olmuyor.traktörün ön pto suyla biçip arkadan toplama gibi bi yöntem yanlış olur yeterli kuru maddeyi sağlamadan düzgün bi mal elde edemezsiniz. Kendi ürününüzü hayvanlara yedirerek kazanç elde edebilirsiniz ama tek yönlü hayvancılık yapmanızı tavsiye ederim tecrübe varsa sütçülük iyi tabi sizinde başında olmanız gerekli çok vaktim yok arada uğrarım diyosanız besi daha mantıklı olur ama şunu unutmayın işin başında kendiniz olmıcaksanız büyük bir risk aldığınızı bilin.Büyükbaşla küçükbaşı başı bir arada götürmek hem çok zor hemde riskli Allah gönlünüze göre versin

aslında söyle bir durum var benim ayrı bir işletmem var imalat sektöründe tarım ürünleri üretimi yönetimi konusunda bircok araştırma yaptım ve maliyetleri uzun vadede hem giderleri azatmak hem zamandan kazanmak için ekipmanlarımı birdefa seçimini yapmayı planlıyorum örnek: alacağım traktör 6130R MODELİ ÖN PTO olacak şekilde planlıyorum ön askılı yonca biçme alıp arkaya ise ot bayla makinesi ile ürünü bir defade biçmek ve toplamak gibi butarz çözümler üzerinde çalışıyorum çiflik çeşitlendirme nedenim ise her daim nakte dönüşü sağlayacak bir sistem kurmak sonuçta mısır yonca vs slaj saman vs gibi ürünlerini kendim üreticem fazlası olursa satıcam bu ürünleride iş gücü zamanını ve maliyetleri minumuma indirecek cözümler üzerine çalışıyorum. makine parkurumu birdefa kurucam örnek 4 lü sra bağımsız slaj makınesi alıp ön askı baglantısı ile kulanıcam topcon gps sistemi vs almış oldugum traktörü olabildiğince kullanmak bütün özellikleri ile
Ön pto ile biçip hemen ardından toplanacağınızı sanıyorsanız ya da dört sıralı silaj makinesini 130 HP traktörün ön ptosu ile çalıştıracağını düşünüyorsanız biraz daha araştırma yapın çok eksik nokta var.

eksik olan nedir ? söylerseniz bende eksiğimi görmüş olurum
Biçtiğiniz otu biçer biçmez toplayıp Balya yapamazsınız. En az 4 gün beklemesi gerek.nSilaj yaparsınız ama hayvanlara kuru ot lazım.

Ön hidrolik kolların makinayı kaldırması bile zorken pto nun onu çevirmesi çok zor.

Bir çiftçinin yanında staj yapın sezonda.

Ön pto ile biçip hemen ardından toplanacağınızı sanıyorsanız ya da dört sıralı silaj makinesini 130 HP traktörün ön ptosu ile çalıştıracağını düşünüyorsanız biraz daha araştırma yapın çok eksik nokta var.
siz yazdıktan sonra baktım 4 sıra değil 3 sıra olacak 130 hp ugun tabi onun sağ ve solundaki
Biçtiğiniz otu biçer biçmez toplayıp Balya yapamazsınız. En az 4 gün beklemesi gerek.nSilaj yaparsınız ama hayvanlara kuru ot lazım.

Ön hidrolik kolların makinayı kaldırması bile zorken pto nun onu çevirmesi çok zor.

On pto bütün teknik özelliklerine bakıyorum önemli olan makineyi kaldırması ki jd 6 serisi bunu sunuyor bununla ilgili bircok teknik ve yöntem var kaldıki yaş buğday slajı yaş arpa sılajı vs bircok farklı yöntem uygulanıyor mısırıda yaş olarak stokluyorsun yoncada belirli bir kalıba uymak zorunda değilsin örnek yaşken değil senin beklentin olan kuruma sırasında biçebilirsin önemli olan çözüm üretmek

İşte bazı konularda tecrübe çok önemli çözüm uretmek adına yeni şeyler denerken çok büyük hatalar yapabilir insan
Yapılan iş canlı hayvan bakmı olunca en küçük hatayi affetmez
Yonca konusuna gelirsek yeşil iken güzel çalışılır biçilir toplanır ama kuruyunca gevrek iken toplama baglama işlerini sevmez en değerli kısmı yaprağı ziyan olur dökülür
Kuru yonca yem karma ve yemliği sever
Gerçek merak heves azim istikrar herseyin üstesinden gelir
Yaşadıkça öğreniyor insan

Yoncayi kuruma esnasinda biçmek diye bi yöntem yok
adam tarlada bekletmeden biçiyor yoncayı

adam beklemeden biçiyor ?

Piyasaya satarım derseniz her otu da yoncayı da yeşil biçebilirsiniz. Ancak ben inek bakacağım derseniz otu kurutmanız gerekir. Yani yeşil biçip, kurutup, toplayıp Balya yaptıracaksanız. İneklete sürekli silaj veremezsiniz. Yeni şeyler denemek güzel. Fakat buradaki tecrübeli olan insanlara hiçbir şey bilmiyormuş gibi davranmanız biraz saçma değil mi? İlla yaparım diyorsanız buyrun milyonlarca ₺ yi harcayın. Umarım başarılı olursunuz.

Evet adam beklemeden biçmiş fakat silaj yapmak için biçmiş.Balya yapmak için yeşilken biçip kurutup sonra balya yapmanız gerek.Hayvanları sadece silaj ile besleyemezsiniz.Özellikle koyunları meraya salmayacaksanız çok fazla kuru ot ihtiyacınız olacak.Eşref Şekerlinin yem bitkileri ve hayvan besleme ile ilgili videolarını izlemenizi tavsiye ederim.Şimdiden kolay gelsin.

Son düzenleme:
merhaba arkadaşlar

Bir süt ineği : 20 Kg mısır silajı + 3 Kg yonca + 6 kg süt yemi + 2 Kg Arpa + 3 Kg Reygras + 2 Kg Saman
Bir Koyun : 1,5 Kg yonca + 0,25Kg Arpa

Entansif yetiştiricilikte 400 Dekar Arazi ile o hayvanları doyurabileceğinizi düşünmüyorum. Keza 100 Süt ineği yılda 700 tona yakın mısır silajı yiyecektir.