Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı


Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Arık, yeraltı suyu kayıplarını önlemek için 6111 sayılı Torba Yasa kapsamında, sınırlama getirildiğini bildirdi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, yeraltı suyu kayıplarını önlemek için geçen yıl çıkan 6111 sayılı Torba Yasa kapsamında, yeraltı suyu kullanımında sınırlama getirildiğini ve bu sınırlama kapsamında ruhsatlı her kuyuya ölçüm cihazı takılacağını kaydetti. 2013 yılı şubat ayına kadar herkesin ölçüm cihazı taktırması gerektiğini kaydeden Arık, cihazlar sayesinde kuyu sahiplerinin yıllık 200 ton su tüketme hakkının olduğunu, miktarı aşanlara ise cezai işlem uygulanacağını söyledi.

Doç. Dr. Fettulah Arık, Konya ovasındaki yağışların bu yıl yeterli düzeyde olmadığını belirtti. Uzun yıllar ortalamasında bakıldığında metrekareye 32 kilo yağışın düştüğünü hatırlatan Arık, ama bu yıl metrekareye 17.5 kilo yağışın düştüğünü kaydetti. Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde ' yi kapsayan Konya Kapalı Havzası ' ndaki yağış ortalamasının da bu yıl metrekareye 14 kilo olduğunu ifade eden Arık, bu oranında Türkiye ortalamasının yarısı olduğunu belirtti.

YAĞIŞ YETERSİZLİĞİ KURAKLIĞA NEDEN OLDU

Yağış yetersizliğinden dolayı kuraklıkların meydana geldiğini vurgulayan Fettulah Arık, şunları söyledi

Özellikle haziran ve temmuz aylarında yağış azlığı nedeniyle yüzey sularında beslenme azalmış, buharlaşma artmış, bazı sulak alanlarımızın daralmasına, bazıların da kurumasına yol açmıştır. Örneğin Akşehir, Eber, Çavuşlu Gölü ' nde daralmalar hatta göl yüzeyinde kaybolmalar söz konusu iken Beyşehir Gölü ' nde nispi genişlemeler söz konusudur. Önceki yıllara göre, yağışların uzun yıllar ortalamasından az olması, sıcaklıkların yüksek olması, buharlaşma, yüzey alanda bitkilerin terlemesi aşırı su kaybına neden olmuştur. Bunların neticesin de ise yer altı sularındaki kullanım miktarı artmıştır.

YERALTI SUYU TÜKETİMİNDE SINIRLAMA

Yeraltı suyu kullanımının artmasıyla, su seviyisinin azaldığına dikkat çeken Fettulah Arık, yeraltı suyu kayıplarını önlemek için geçen yıl çıkan 6111 sayılı Torba Yasa kapsamında, 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun ' un 10 ' uncu maddesine ekleme yapılarak yeraltı suyu kullanımında sınırlama getirildiğini ve bu sınırlama kapsamında ruhsatlı her kuyuya ölçüm cihazı takılacağını kaydetti.

2013 yılı şubat ayına kadar herkesin ölçüm cihazı taktırması gerektiğini kaydeden Arık, sözlerini şöyle sürdürdü

Cihazlar sayesinde kuyu sahipleri yıllık 200 ton su tüketme hakkına sahip. Miktarı aşanlara ise cezai işlem uygulanacak. Bu nedenle ruhsatlı kuyuya sahip vatandaşlarımız, mutlaka kuyularının ruhsatlarını yenileyip ölçüm cihazı taktırmalı. Ruhsatı olmayanlarda ruhsat almalıdır. Konya Kapalı Havzası ' nda yaklaşık 70 bini ruhsatsız 100 bin kuyu bulunmaktadır.

Yeraltı suyu kullanımının kontrol altına alınmasının ülkemizin geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan Fettulah Arık, Tarım sektöründekiler yıllık 200 ton su kullanımının yeterli olmayacağını, hatta buğday tarımı için bile yeterli olmayacağını ifade etmişlerdi. Ancak yeraltı suları ortak değerimiz. Dolayısıyla nasıl ki, bir maden yatağını işletebilmek için çeşitli izinler ruhsatlar alınması gerekiyorsa, yeraltı suların da işletilebilmesi için gelecek nesillere biraz daha su kaynağı bırakabilmemiz için bunu kontrollü kullanımı yapılması gerekiyor. Bu yüzden vatandaşların modern sulama yöntemlerine mutlaka geçmeleri gerekiyor. Modern sulama yöntemleri dediğimiz damlama ya da yağmurlama sulama için de teşviklerin vatandaşlarımıza etkin bir biçimde verilmesi gerekiyor. Modern sulama yöntemlerine geçildikten sonra, hem ürün verimini, hem de su tasarrufunda ciddi kazançlar sağlandığı görülmüştür.diye konuştu
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

o işin çözümünü öyle bulamazsınız efendiler,konya ovasında mısır ayçiçeği şeker pancarı gibi çok su ile yetişen ürünleri yasak eder arpa buğday gibi az su ile yetişen ürünlere destek verir fiyatlarını üst seviyelere çekerseniz bakın her şey kendiliğinden düzeliverir.Zaten hiç anlamamışımdır konya ovasın gibi kurak bir bölgede şeker pancarı ve mısırın ne işi var,ver parayı arpaya buğdaya,mısırı pancarı bizde ekmeyip suyu az kullanalım... slk-*-s
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

saten modern sulam sistemi kullanıyoruz salma su yapan cok az yagmurlama damlama hepsi suyu israf edenlerin peşine düşsünler cok su harcıyor ama cahillgii yüzünden az verim oluyor 20 yıl önceki kafayla giden cifciler var yediginiz bütün mısır şeker kuru fasulye cekirdeklik kabak vs hepsi kacak kuyulardan sulanma ayrıca bütün fabrikalarda su kullanıyor onlarada kota getirsinler bu kurallarlada cifciyi durduramazlar sayaclaral oynanır kuyulu yet altı odaları oluşur vs vs şimdiden plan yapanlar var etrafımda cözüm bu degildir cifciligi hakkıyla yapan yapcak israf telef edenleri bugday arpa tarımaına teşvik edeceksin şeker pancarı havuc fasulye mısır patates dışardan alacaklar ozman ülkeyi satmaya niyetlendiler kesin sayac firmalarıda yabancı olur bir zamanlar trafolara akıllı sayac diye getirdiler hep yabancı malıydı mesut yılmazın kardeşi ital etmiş derlerdi kesinlikle bi oyunlar dönüyolar sagı solu zengin edecegiz yine
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

humanist1231 link=topic=57608.msg618339#msg618339 date=1343906345' Alıntı:
o işin çözümünü öyle bulamazsınız efendiler,konya ovasında mısır ayçiçeği şeker pancarı gibi çok su ile yetişen ürünleri yasak eder arpa buğday gibi az su ile yetişen ürünlere destek verir fiyatlarını üst seviyelere çekerseniz bakın her şey kendiliğinden düzeliverir.Zaten hiç anlamamışımdır konya ovasın gibi kurak bir bölgede şeker pancarı ve mısırın ne işi var,ver parayı arpaya buğdaya,mısırı pancarı bizde ekmeyip suyu az kullanalım... slk-*-s
kesinlikle dogru her bölgenin iklimine suyuna toprak yapısına göre ekim alanları ayarlanmalı . devlet türkiye de ki bütün ekim alanlarının planını yapmalı ihtiyaca göre ekim yapılmalı böylece şu ürün para etmedi bu ürün fiyat rekoru kırdı meseleside olmaz üretende kazanır tüketende
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

Çok Mantıksız Bir Karar, Zaten Yağış Olmuyor Buralarda...
+ Rekor Verimler Elde Ediliyor Su Sayesinde... Sulamaya da Sınırlama Gelirse Baya Zorlanır Biz Konya Çiftçileri...
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

mantıksız bi çözüm. Benim tarlanın üstündeki villada adamın havuzu var 2 günde bir suyunu değiştiriyo 450 500 ton su aldığını söylüyodu geçen sene bizimle uğraşıcaklarına bunlarla uğraşsınlar.
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

Banyolarda sadece litrelerce su keyif için harcanır ve içine kimyasal hijyen ürünleri girerek su kirletilir=Bu israf değildir çünkü getirisi vardır.
Tuvalete klozet takarsınız ve içine tükürseniz bile 12 l su sabit akar gider=Birinci madde.
Havuza girersiniz ve serinlerseniz.Fotoğrafınızı çekip sosyal platformlarda beğenilme peşine düşerseniz=Birinci madde+havanız olur.
Arabanızı oto yıkamaya verirsiniz.Köpük kullanıp yıkamak varken,neden maliyete girilsin.Suyu son tanzikte vururlar ve işleri biter.
=Birinci madde.
Belediye fidan dikme kararı alır.Estetik her zaman birinci plandadır.İklime ve sulamaya göre dikim planda bile değildir.Su olmayan yerde en çok su isteyen fidan dikilir=Bunun getirisi 1.maddeyi 100 ' e katlar.
Fabrika açılır,istihdam yaratılır.Fabrikanın kullandığı suyun haddi hesabı yoktur.Ayrıca atıklarını suya salar.Tuzlu su kullanılabilirken,neden devletin hibesini lüks araba almak varken bu gereksiz işe harcasın?=Getirisi:Cari açık azaldı.

Gelelim çiftçiye;

Suya kota.Miktar 200 ton.Sebeb:İsrafı önleme
Ç:peki bu miktar su ile nasıl yetiştiririz mahsulü?
Karadeniz ' de Ukrayna,Rusya.Kafkasya ' da Kazakistan.Hacılara verdik mi ihaleyi sorun yok.

Ç:Ya hayvancılık?
Amerika ' da Uruguay,Avrupa ' da Avusturya,Macaristan,Pasifikte Avustralya.Yine Hacılar.

Ç:Çiftçi ne olacak peki?

Anasını alıp gidecek...

Çiftçi artık anasını bile alıp gidemiyor.Çünkü takati kalmadı.

Devlet ise olmasa alırız diyor.Amerika ' da kuraklık olmuş.Rusya gibi bir ülke ithalatı yasaklamış.Kaç yazar?Paramız olduktan sonra...
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

yanlış bilmiyorsam bir tabanca ortalama 1 saatte 2,5 - 3 tona yakın su atar. 40 tabanca bağlasan 120 ton eder saatte basılan su miktarı. 6-7 dönüm yer sular oda ortalama. 12 saat su versen eder 12*120 = 1440 ton yarım günde...

Yıllık 200 ton ne alaka ????? Bence 1 saatte kuyudan çekilebilecek max su miktarını 200 ton ile sınırlandırmış olabilirler, yani en fazla 65 tabanca gibi bişey.
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

Nekadar saçma ve etraflıca düşünülnemiş bir karar biz bu bölgede Türkiyenin en verimli ve en kaliteli ürünlerini yetiştiriyoruz neyin sayesinde suyun sayesinde ektiğimiz ürünler pancar,ayçiçeği,mısır,buğday hepside çok su isteyen bitikiler bizim bölgemizde böyle bölgemiz yaz yağışı neredeyse hiç almaz Türkiyenin en az yağış alan bölgelerinden birisi dedikleri değerde hiçbir ürün alamayız çifçiyi bu bölgede tamamen bitirirler,bunun hesabını nasıl yapıyorlar benim kafam almıyor ne demek dekara 200 ton bu uygulamayı yaparlarsa çifçiler bişekilde illagal sulama yapar yapmak zorunda yoksa hiçbir ürün ekemeyiz bunun sonu çatışmaya kadar varır sen kta getiriyorum de biz bi dünya emekle masrafla ürünümüzü ekelim onuda sayenizde tarlamızda yakalım böylemi önlem alınır.
Yapılması gereken salma suyunu yasaklasınlar çifçiye damlama sistemi için teşvik ve hibe versinler adamlar sulama sistemlerini hibe listesindende çıkardılar,ektiğimiz ürüne göre kata versinler yoncaya en az 1000 ton pancara 700-800 ton ayçiçeği mısıra 700-800 ton buğdaya 600-700 ton.
Ben bu projenin sonunu göremiyorum amaçları iç anadoluyu kuraklaştırmak galiba insanlar ürününü suluyoe helikopterle resim çekilse he yer yeşil ayçiçeği mısır pancar kota gelsin buraları çölden farksız hale gelir ben hayvancılık yapıyorum onu bile yapamaz hale geliriz arkadaşlar burada yazıp tartışmanın ötesinde birlik olalım birlik olmanın ötesinde resmi bir kuruluşumuz sendikamız derneğimiz olsun bu sözdede kalmasın gerçekten yapalım yoksa herzamanki gibi çifçiyi kolayca sindirecekler.
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

Kota uygulaması sulama birliği olmayan alanlarda geçerli.Daha da kötüsü eğer bölgede sulama birliği varsa hiçbir kuyuya ruhsat verilmeyecek ve kapatılacak diyor yasa.var ereğlide sulama birliği var ama senede bir belki iki su anca verirler.Bu yasa bu haliyle uygulanamaz.Zaten şuanda beklemede.Gerekirse imza toplayıp anayasa mahkemesine kadar gitmeyi planlıyoruz.Umarım o durumlara düşmeyiz.Şu anda ruhsat işlemleri askıda bilinmezlik var.
Ereğlide yıllardır baraj suyunu borularla dağıtıp salma sulamanın yasaklanmasını dile getirip duruyoruz ama ilgilenen kim.Salma sulama ile boşa giden suyla ereğli ovasının tüm tarlaları bir daha sulanır.İlk önce yapılması gereken salma sulamayı yasaklayacaksın.Çiftçinin bankası ziraatten başvuran tüm çiftçilere yağmurlama ve damlama için kredini vereceksin.Salma sulama işini bu şekilde bitirdikten sonra işi bilen saha mühendislerine soracaksın en az su tüketimiyle en fazla verimi hangi şartlarda sağlarım çiftçime diye.
Ovaya maydonoz ekmeye gelirler doğu illerinden.Defalarca şikayet ettik sonunda ayrımcılık yapıyorsunuz fitne çıkaracaksınız dediler.Bilen bilir maydonozu bir yılda 50-60 kez sularlar.Yanlış duymadınız 50-60 kez.daha anlatacak neler var neler.Bunları bitirmeden kota koysan ne koymasan ne.Ben mahsulümü ekmeğimi rızkımı tarlada yakacak değilim...
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

başkasının işini bilmeden yorum yapmak çok kolay. geçmişler masa başına şu şöyle olsun bu böyle olsun. yapsınlar bakalım çiftçi mal çıkarabiliyomu. kolay sanıyolar herşeyi. onlara kalsa 200 tonla 200 dönm sularlar zaten. böyle bi alternatifte anca bizim ülkemizde olur zaten.
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

Arkadaşlar açıklama yapan kuruma şahısa dikkat edin jeojoji mühendisleri başkanı torba kapsamındaki bu kararla jeoloji mühendislerine büyük rant sağlanıyor neden derseniz bir jeoloji mühendisi proje dahilinde 700 dosya verebilir diyorlar dosya başı 2500-3000 tl arasında yapıyorlar yani 1-1,5 yılda tirilyon para kazanacaklar şuandada zaten birdünya para topladılar işlemlere başladılar ama bizim bölgemizde tuzgölü kruma havzasına girdiği için yeni ruhsat verme ve ruhsat yenileme durduruldu.
 
Ynt: Çiftçilere Yeraltı Suyunda 200 Ton Sınırı

yasak getirecegine kota koyacagına sayaç takacagına getirsene fırat nehrini sakarya nehrini konya ovasına yillarca millete maliyeti yüksek dediniz 300 bin kaçak kuyu dan 600 trilyon para birilerinin cebine akacak bunun yerine boşa akan nehrileri konya ovasına getirsen hem daha karlı olurdu hem kazancı refahı artardı çiftçinin ama bizim devlet ingiliz mandası yada başka bişey var böyle devlet yönetimi olmaz
çiftçiler olarak bizde açılım kuyulara özgürlük istiyoruz süreç başlasın
 

Benzer Konular