Adana’da Limon Üreticileri Fahiş Fiyatlar ve Denetim Eksikliği ile Mücadele Ediyor
Adana’da limon üreticileri ve hal esnafı, ürünlerini düşük fiyatlarla satarken, marketlerdeki yüksek fiyatlar tüketici ve üreticiyi mağdur ediyor. Halde kilosu 2-3 liraya alıcı bulamayan limonlar, marketlerde 30-35 liraya satılıyor. Bu durum, çiftçileri üretimden uzaklaştırıyor ve ağaçlarını kesmek zorunda bırakıyor.Ürün Bolluğu Ama Zarar Büyük
Türkiye’nin narenciye ihtiyacının üçte birini karşılayan Adana’da bu yıl limon rekoltesi yüksek olmasına rağmen çiftçiler bekledikleri geliri elde edemedi. Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Mahsun Doğan, bu krizin sebebini denetim eksikliğine bağladı. Doğan, şöyle konuştu:"Halde 3-4 TL’ye satılamayan limonlar, marketlerde 30-35 TL’ye alıcı buluyor. Üretici zarar ediyor, esnaf zarar ediyor, tüketici zarar ediyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Bugün ürün bolluğu var ama çiftçi işçilik maliyetini bile karşılayamadığı için limon ağaçlarını kesiyor. Kesilen ağaçların faturası ileride tüketicinin cebine yansıyacak."
Hayvanlara Yem Olan Limonlar
Hal esnafı Mesut Yılmaz ise limonlarını satamayınca hayvan yetiştiricilerine yem olarak verdiğini belirtti:"20 yıldır bu işi yapıyorum ama böyle bir durumu ilk defa yaşıyorum. Elimde 5 ton limon vardı. Fiyatını düşürdüğüm halde satamadım. Çöpe gitmesin diye hayvanlara bedava verdim. Bu kadar yüksek market fiyatları varken, biz neden ürünlerimizi çöpe atıyoruz? Bu büyük bir emek israfıdır. Marketlerin fiyat politikası mutlaka araştırılmalı."
Limon Ağaçları Kesiliyor
Limonun maliyetini karşılamayan fiyatlar nedeniyle çiftçiler başka ürünlere yöneliyor. Özellikle 'Mayer' cinsi limon ağaçları kesilerek yerlerine başka türler ekilmeye başlandı. Uzmanlar, bu eğilimin ilerleyen yıllarda üretim azalmasına ve ithalat bağımlılığına yol açabileceğini vurguluyor.Üreticiden Uyarı: İleride Daha Fazla Ödeyebiliriz
Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Mahsun Doğan, limon üretiminin azalmasının tüketiciyi uzun vadede daha fazla mağdur edeceğini ifade etti:"Bugün limon üreticisi emeğinin karşılığını alamıyor, ama bu durum devam ederse tüketici yarın limonun kilosunu 60 TL’ye ithal olarak almak zorunda kalacak. Yetkililerin bir an önce bu duruma çözüm üretmesi gerekiyor."