TÜRKİYE ' nin stratejik madenlerinden biri olan ' bor ' kullanılarak hem ürünlerin verimliliği artacak hem de daha dayanıklı ve besleyici meyve ve sebzeler üretilecek. Dünya rezervlerinin yüzde 70 ' ine yakınına ise Türkiye sahip. Tarımda da kullanılan borlu gübreler sayesinde ürün verimliliğinin yüzde 20 arttığı belirlenmişti. Bordan tarımda daha fazla yararlanmak üzere strateji oluşturuldu. Bu çerçevede Tarım-Bor Araştırma ve Uygulama Programı hazırlanıyor. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım sektöründeki kuruluşlar ve üniversitelerle birlikte ortak bir çalışma da başlatıldı.
ÜZÜM, DOMATES, BUĞDAY ÖNCELİKLİ
BOREN ' in koordinatör olduğu çalışmalar çerçevesinde üç üründe proje önerileri geliştirildi. Borun, üzüm, domates ve buğday üretimine sağlayacağı katkılar için özel araştırma yapılacak. Üzümde bu ay, domateste mart ayında çalışmalar başlayacak.
FINDIK VE KAYISI DA YOLDA
İLERLEYEN süreçte, kayısı, fındık, çay gibi ürünlerdeki çalışmalar da bunlara eklenecek. Malatya Kayısı Araştırma, Giresun Fındık Araştırma, ÇAYKUR gibi kurumların da katkılarıyla bugüne kadar çok sayıda toplantı gerçekleştiği bildirildi. Bor madeni halen inşattan tekstile, enerjiden sanayiye, seramikten uzay teknolojilerine kadar pek çok alanda kullanılıyor.
ÜZÜM, DOMATES, BUĞDAY ÖNCELİKLİ
BOREN ' in koordinatör olduğu çalışmalar çerçevesinde üç üründe proje önerileri geliştirildi. Borun, üzüm, domates ve buğday üretimine sağlayacağı katkılar için özel araştırma yapılacak. Üzümde bu ay, domateste mart ayında çalışmalar başlayacak.
FINDIK VE KAYISI DA YOLDA
İLERLEYEN süreçte, kayısı, fındık, çay gibi ürünlerdeki çalışmalar da bunlara eklenecek. Malatya Kayısı Araştırma, Giresun Fındık Araştırma, ÇAYKUR gibi kurumların da katkılarıyla bugüne kadar çok sayıda toplantı gerçekleştiği bildirildi. Bor madeni halen inşattan tekstile, enerjiden sanayiye, seramikten uzay teknolojilerine kadar pek çok alanda kullanılıyor.