PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Çeltikli Köyü'nde Geleneksel Çeltik Ekimi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="TrakKulüp Gündem" data-source="post: 1462922" data-attributes="member: 4"><p>[ATTACH=full]81437[/ATTACH]</p><p><strong>Bitlis'in Çeltikli Köyü'nde Yüzyıllık Gelenek: Çeltik Ekimi</strong></p><p></p><p></p><p>Bitlis'in Çeltikli köyünde çiftçiler, yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle çeltik ekimi yapmaya devam ediyor. İmece usulüyle bir araya gelen köylüler, düz arazilerde traktörle, engebeli arazilerde ise insan gücüyle çeltik tarlalarını hazırlıyor.</p><p></p><p></p><p>Merkeze bağlı Çeltikli köyünde yaşayanlar, dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sergileyerek çeltik üretiminde iş birliği yapıyor. Düz arazilerde traktör kullanarak çeltik ekimi yapan köylüler, yüksek rakımlı dağlardan gelen doğal kaynak suyunu açtıkları kanallarla tarlalarına yönlendiriyor. Sürülen tarlalarda, imece usulüyle küreklerle çeltik havuzları oluşturuluyor.</p><p></p><p></p><p>Hasat döneminde biçilen çeltikler, köydeki değirmenlerde öğütülerek kabuklarından ayrılıyor. Elde edilen pirinçler hem köylüler tarafından tüketiliyor hem de satılarak geçim kaynağı oluyor.</p><p></p><p></p><p>Köyde pirinç ekimi yapan Ferhat Kın, çeltik üretiminin köylerinde yüzyıllardır devam ettiğini belirterek, "Kalite ve lezzet bakımından en iyi pirincin bizde olduğunu düşünüyoruz. Düz arazide traktörle harmanlama yapıyoruz. Toprağı hamur kıvamına getirip sertleşmesini bekliyoruz. Yardımlaşarak tarlayı ekmeye başlıyoruz. Tohumları suya attıktan sonra yaklaşık 4 aylık bir sürecin sonunda hasat ediyoruz. Hasat sonrası traktör, pirinç sapları üzerinde işlem yaparak pirincin ayrışmasını sağlıyor," dedi.</p><p></p><p></p><p>Köylülerden Maşallah Demir ise, "Bu iş yüzyıllardır imece usulü ile yapılıyor. Pirinç ekme süremiz, 20 gün sürüyor. Daha sonra 4 ay bekliyoruz. Hasat zamanı geldiğinde biçtiğimiz çeltikleri değirmene götürüp pirinç haline getiriyoruz. Buranın pirinci tamamen yerli üretim olduğu için katkı maddesi yoktur," diye konuştu.</p><p></p><p></p><p>Çeltikli köyünün bu eşsiz üretim yöntemi, geleneklerin korunması ve dayanışmanın yaşatılması açısından önemli bir rol oynuyor. Köylülerin birlikte çalışarak elde ettikleri ürünler, hem lezzeti hem de doğal yapısıyla dikkat çekiyor.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="TrakKulüp Gündem, post: 1462922, member: 4"] [ATTACH type="full"]81437[/ATTACH] [B]Bitlis'in Çeltikli Köyü'nde Yüzyıllık Gelenek: Çeltik Ekimi[/B] Bitlis'in Çeltikli köyünde çiftçiler, yüzyıllardır süregelen geleneksel yöntemlerle çeltik ekimi yapmaya devam ediyor. İmece usulüyle bir araya gelen köylüler, düz arazilerde traktörle, engebeli arazilerde ise insan gücüyle çeltik tarlalarını hazırlıyor. Merkeze bağlı Çeltikli köyünde yaşayanlar, dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sergileyerek çeltik üretiminde iş birliği yapıyor. Düz arazilerde traktör kullanarak çeltik ekimi yapan köylüler, yüksek rakımlı dağlardan gelen doğal kaynak suyunu açtıkları kanallarla tarlalarına yönlendiriyor. Sürülen tarlalarda, imece usulüyle küreklerle çeltik havuzları oluşturuluyor. Hasat döneminde biçilen çeltikler, köydeki değirmenlerde öğütülerek kabuklarından ayrılıyor. Elde edilen pirinçler hem köylüler tarafından tüketiliyor hem de satılarak geçim kaynağı oluyor. Köyde pirinç ekimi yapan Ferhat Kın, çeltik üretiminin köylerinde yüzyıllardır devam ettiğini belirterek, "Kalite ve lezzet bakımından en iyi pirincin bizde olduğunu düşünüyoruz. Düz arazide traktörle harmanlama yapıyoruz. Toprağı hamur kıvamına getirip sertleşmesini bekliyoruz. Yardımlaşarak tarlayı ekmeye başlıyoruz. Tohumları suya attıktan sonra yaklaşık 4 aylık bir sürecin sonunda hasat ediyoruz. Hasat sonrası traktör, pirinç sapları üzerinde işlem yaparak pirincin ayrışmasını sağlıyor," dedi. Köylülerden Maşallah Demir ise, "Bu iş yüzyıllardır imece usulü ile yapılıyor. Pirinç ekme süremiz, 20 gün sürüyor. Daha sonra 4 ay bekliyoruz. Hasat zamanı geldiğinde biçtiğimiz çeltikleri değirmene götürüp pirinç haline getiriyoruz. Buranın pirinci tamamen yerli üretim olduğu için katkı maddesi yoktur," diye konuştu. Çeltikli köyünün bu eşsiz üretim yöntemi, geleneklerin korunması ve dayanışmanın yaşatılması açısından önemli bir rol oynuyor. Köylülerin birlikte çalışarak elde ettikleri ürünler, hem lezzeti hem de doğal yapısıyla dikkat çekiyor. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Çeltikli Köyü'nde Geleneksel Çeltik Ekimi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt