Büyükşehir yasası köylerde hayvancılığı yasaklıyor

Büyükşehir yasası köylerde hayvancılığı yasaklıyor
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -
3 Haziran 2015

Büyükşehir yasası hayvancılığı vurdu


BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, büyükşehir yasası kapsamında daha önce köy olan alanların mahalleye dönüşmesiyle yeni kurulacak hayvancılık işletmelerinin ruhsat alamadığını belirtti.

BAGEV ve Antalya Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği Batı Akdeniz Hayvancılık Çalıştayı’nın sonuç raporu açıklandı. BAGEV ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 9 başlık altında tartışılan ve buna göre hazırlanan raporda küçükbaş hayvancılığın sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.

ET TÜKETİMİNDE ÇOK KÖTÜYÜZ
65 ülkeden 15 yaşındaki öğrencilerin katıldığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’na bakıldığında, Türkiye’de kötü eğitimin yanı sıra protein eksikliği olduğunun da belirtildiğini kaydeden Ali Çandır, 'Bizde yıllık kişi başına kırmızı et tüketimi 13 kg, Amerika 31 kg, AB ortalaması 20 kg civarında. Türkiye kırmızı ve beyaz et tüketimi ortalaması 25,3 kg iken İran’ın 36,3 kg, Bulgaristan 53 kg, Azerbaycan 32 kg, Ermenistan 32 kg, Ukrayna 48 kg, İsrail 96 kg. Mısır Arap baharı dalgalanmalarına rağmen 25,8 kg. Dünyada sadece Suriye bizden düşük 22,8 kg gibi bize çok yakın bir rakam' dedi.

KAÇAK ÇOBAN SORUNU
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde çobanlık sorununun da giderek büyüdüğünü anlatan Ali Çandır, halkın çobana kötü gözle baktığını ve ’çobanın oyuyla benimki bir mi’, çobana kız verilmemesi gibi yaklaşımların mesleğin tercih edilmesini engellediğini söyledi. Çobanlıkta mesai saatinin uzunluğu, doğadaki zorlukların da sorun teşkil ettiğine değinen Çandır, 'İyi bir çoban devlet memuru maaşı kazanır. Ancak gençlerimiz kentte 800 TL’yi çobanlıkta 2-3 bin TL’ye tercih ediyor. Sektörde yaşanan bu sıkıntı yurtdışından kaçak çoban sorunu da ortaya çıkardı. Doğu bloku ülkeleri ve Suriye’den gelen çobanlar var. Bunlara çalışma izni verilmeli. Mesleki kurslarda yetersiz ve sağlık güvenceleri, elektrik-su gibi temel gereksinimlerin olmaması birer sorun' dedi.

MERMER VE TAŞ OCAKLARI TAHRİP EDİYOR
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde orman içi otlak sahaların yetersiz olduğunu belirten Çandır, mera-orman-otlak ilişkisine bakıldığında bölgedeki çok sayıda mermer ve taş ocağının bu alanları tahrip ettiğini söyledi. Mermer ve taş ocaklarının kısıtlı su kaynaklarını da tahrip ettiğini belirten Çandır, mermercilik nedeniyle bozulan alanlarda rehabilitasyonun garanti altına alınması ve madencilik kanununun değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Çandır, meraların tahrip edilmesine karşı cezaların caydırıcı, ıslahı için de kaynak aktarılması, otlak politikalarının Ankara’dan değil illerden yönetilmesi gerektiğini de vurguladı.

HAYVAN SAHİPLERİ AŞI YAPMAMALI
Hastalıklara ilişkin de hayvan sahiplerinin aşı yapmasının önlenmesi gerektiğini kaydeden çandır, 'Serbest çalışan veterinerler Tarım İl Müdürlüğü’ndeki veterinerlerle koordineli çalışmalı. Hangi aşı, hangi türe, ne zaman yapılmalı raporda mevcut. Hastalıkla mücadelede kurumlar arası kopukluk yaşanıyor. Yerel yönetimler salgın hastalıklarla mücadelede yetersiz görünüyor' dedi.

KAYITDIŞILIK ÖNLENMELİ
Pazara sevk edilen ve kesime gönderilen tüm hayvanların kayıt altına alınması, kayıtdışı kesimlerin önlenmesinin önemine de değinen Çandır, küçükbaşlar için de kargas üzerinden teşvik verilmesini istedi. Et ve Süt Kurumu’nun üretici ve tüketiciyi koruması, kırmızı et fiyatına denge getirilmesi ve fiyatların belirlenmesinde tüm paydaşların katılımı ve ortak yol izlenmesi gerektiğini de anlatan Çandır, üretici örgütlerinin tek bir çatıda toplanması ve örgütlerdeki kavram kargaşasının önlenmesi gerektiğini kaydetti. Çandır, illerdeki hayvan pazarlarının iki gün kurulmasının küçük üreticinin pazara ulaşmasını kolaylaştıracağını da söyledi.

DESTEKLER 35 TL OLMALIDIR
Hayvan başına verilen desteklerin yetersiz ve en az 35 TL olması gerektiğini kaydeden Çandır, 'Destekler zamanında verilmiyor. Destek dağıtımında bölgesel ihtiyaçlar dikkate alınarak dağıtım zamanlaması yapılmalı. Üretici nereye kayıt olacağını bilmiyor. Yetiştirici birliklerinin dahil olduğu mevcut yasa ihtiyacı karşılamamaktadır. Doğrudan yetiştirici birlikleriyle ilgili temel yasa oluşturulmalı. Coğrafi işaretleme konunun bir parçası olmalı. Akdeniz Bölgesi için uygun olanı keçi eti tüketimidir' dedi.

BÜYÜKŞEHİR YASASI HAYVANCILIĞI YASAKLIYOR
Antalya dahil Türkiye’nin birçok ilinde uygulanan büyükşehir yasasının daha önce köy olan alanların mahalleye dönüşmesiyle işletmelerin ruhsat alamadığını da belirten Çandır, 'Büyükşehir yasasında ana unsur kent yaşamı ve kırsaldaki öncelik göz ardı edilmiş. Dolayısıyla önce köy olan bir yerde bir şikayet halinde besicilik yapan işletme kapatılmak durumunda. Tavuk bile yetiştiremez. Çok büyük olumsuz sonuçlar doğurabilir, yatırım yapılamaz ve mevcut yatırımlar büyütülmez. Mutlaka düzenlemelidir' dedi.

Daha önce keçilerin otlaklarının sınırlandırılması nedeniyle küçükbaş hayvan üretiminin yüzde 40 düştüğü ve et fiyatlarının ciddi yükseliş gösterdiğini kaydeden Çandır, büyükşehir yasasının getirdiği bu engelin kaldırılmaması halinde büyük sıkıntı yaşanacağı, pahalı et tüketimine yol açacağını dile getirdi.


http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29182619.asp
 
Ynt: Büyükşehir yasası köylerde hayvancılığı yasaklıyor

bütünşehir yasası ile meralar, köy tüzel kişiliklerinden alınıp, hazineye devredildi.
yapılaşmaya açılma tehlikesi var, bazı yerlerde başladı bile.
ayrıca, hayvancılık yapanlar için çok şey yasaklandı.

köyler mahalleye dönüştü.
belde belediyeleri kapatıldı.
il özel idareleri kapatıldı.

seçim yaklaşıyor.

MHP ' nin seçim vaatlerinden bir tanesi de, bütünşehir yasası kaldırılacak
- Kapatılan İl Özel İdareleri yeniden kurulacak
- Kapatılan belde belediyelir yeniden kurulacak
- Köyler yeniden kurulacak ve meralar yeniden köy tüzel kişiliklerine devredilecek.

bakalım halkımız nasıl karar verecek.
 
Ynt: Büyükşehir yasası köylerde hayvancılığı yasaklıyor

Bundan önceki yasaya görede zaten köyde 15 hayvandan(buzaglar dahil) fazla beslemek yasakti
Sene 1995 te sikayet ettiler bizi o zaman da para cezasi ödemistik
Yasalar malesef o kadar sacma ve yüzeyselki köylünün ihtiyaclarini karsilamaktan cok uzak
Yalniz bu yasalari yapanlarin bu islerden ve köylünün durumundan hic haberi yok
 
Eyy Çiftçiler Köylerde Haywancılık Yasaklandı...

Büyükşehir Yasası değişmezse etin fiyatı daha da artacak
‘’Batı Akdeniz Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı’’ raporuna göre, ‘’Büyükşehir Yasası’’nın değişmemesi halinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yok olacak, vatandaş eti daha pahalı tüketecek

Ana Sayfa» Güncel
04.06.2015 03:33

FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Odası Başkanı Ali Çandır, “Büyükşehir Yasası”nda değişiklik yapılmaması halinde, Türkiye’de küçükbaş hayvancılık ve tarımsal üretimin yok olacağını, vatandaşların da eti daha pahalı tüketmek zorunda kalacağını söyledi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği Antalya üyeleriyle bir araya gelen Ali Çandır, 2015 Ocak ayında Antalya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa düzenledikleri ‘’Batı Akdeniz Küçükbaş Hayvancılık Çalıştayı’’ raporunu açıkladı. Türkiye’de kişi başı kırmızı et tüketiminin 13 kilogram düzeyinde olduğunu ve çok yetersiz olan bu oranı artırmak için küçükbaş hayvancılığının geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Çalıştay raporunu sektörle ilgili tüm kurumların yanı sıra ilgili bakanlıklara da sunacaklarını belirten Çandır, yeni kurulacak hükümetten de bu konuda taleplerde bulunacaklarını söyledi.

Batı Akdeniz Bölgesi ' nin keçi sayısı bakımından Türkiye’de ikinci konumda olduğunu, yurttaşların et ihtiyacının karşılanması için küçükbaş hayvan yetiştiriciliği teşvik edilmesi, 20 TL olan küçükbaş havyan teşvikinin 35 TL’ye çıkarılması gerektiğini ifade eden Çandır, şu talepleri dile getirdi: “Küçükbaş hayvancılıkta kayıt dışı kesimler önlenmeli. Büyükbaş hayvan kesimlerinde olduğu gibi küçükbaş hayvan kesimlerinde de karkas teşviki verilmeli. Organize hayvancılık bölgeleri kurulmalı. Devletin gıda politikası çok sağlam temellere dayandırılmalı. Büyükşehir Yasası kırsal kesimlerde küçükbaş hayvacılık başta olmak üzere tarımsal üretimi zor durumda bırakacak, mera ve yaylalar kontrol edilemez hale gelecek. Büyükşehir Yasası ile köylerde başta hayvancılık olmak üzere tarımsal üretime darbe vurulacak. Büyük şehir Yasası’nda mutlaka yeni düzenleme yapılmalı. Bu düzenleme yapılmaz ise küçükbaş yetiştiriciliği yok olacak, vatandaş eti daha pahalı tüketmek zorunda kalacak. Et ithalatı artacak.’’

Çalıştay raporunda öne çıkan sorunlar ve öneriler

Çoban mesai saati istiyor

►Sürü yöneticisi (çoban) kursları yetersiz. Çobanların sağlık güvencesi yok. Gençler çobanlık yapmak istemiyor. Kimse de çobana kız vermek istemiyor. Çoban mesai saati istiyor. İyi çoban sıkıntısı var. Çoban kendini bir akademisyen gibi yetiştirmeli. Yurtdışından gelen kaçak çobanlar var.

►Irklar kayboluyor. Orman içi otlak sahaları yetersiz. Yetiştiriciler sattıkları hayvanları sistemden göremiyor. KKKS yavaş çalışıyor, işlemler uzun sürüyor, karmaşık veri girişi var. Bürokrasi fazla.

Islah çalışmaları

►Islah politikalarının merkezden yönetilmesi sonucu sorunlar oluşmakta. İl Islah Komitesi kurulmalı. Islah çalışmalarını bu komite yürütmelidir.

►Hayvan sahiplerinin aşı yapmaları önlenmeli. Serbest çalışan veteriner hekimler ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğündeki veteriner hekimler koordineli çalışmalı. Hastalıklarla mücadelede kurumlar arası bağlantı kopukluğu yaşanıyor. Yerel yönetimler salgın hastalıklarla mücadelede yetersiz görülüyor.

Mermer ocakları meraları tahrip ediyor

►Bölgede yer alan çok sayıdaki mermer ocağı meraları tahrip ediyor. Madenler meradaki kısıtlı su kaynaklarına ortak olarak ve bu kaynakları tahrip ederek su sıkıntısı oluşturuyor. Madencilik sebebiyle bozulan alanların rehabilitasyonu garanti altına alınmalı. Madencilik kanunu değiştirilmeli. Mera tahribine yönelik cezalar caydırıcı olmalı. Mera ıslahı için daha çok kaynak ayrılmalı. Tarım arazilerinin uygun dönemde otlatmaya açılması için düzenleme yapılmalı. Otlatılmayan alanların otlatılması için teşvik verilmeli.

Üretim planlaması ve pazarlama

►Pazara sevk edilen veya kesime gönderilen tüm hayvanlar kayıt altına alınmalı, kayıt dışı kesimler önlenmeli. Bu amaçla büyükbaşlarda olduğu gibi küçükbaşlarda da karkas üzerinden teşvik verilmeli.

►Et ve Süt Kurumu’nun üretici ve tüketiciyi koruması, kırmızı et fiyatına denge getirilmesi, et fiyatlarının belirlenmesinde tüm paydaşların katılımı ile ortak politika ve yol izlenmeli, üretici örgütleri tek bir çatı altında toplanmalı ve tüm örgütlerdeki kavram kargaşası önlenmelidir.

►Hayvan pazarları illerde haftada bir yerine iki gün kurulmalı, böylelikle küçük üreticinin pazara ulaşması kolaylaştırılmalıdır.

►Sanayicinin büyükbaş ve tavuk etine verdiği önemin küçükbaş hayvanlara da verilmesi sağlanmalı.

►Sürdürülebilirliğin sağlanması adına bu değerli hayvanlardan elde edilen ürünler hak ettiği değerde pazarlanabilmelidir. Bu amaçla oğlak ve keçi etinin tanıtımı yapılarak besin değeri tüketiciye doğru bir şekilde anlatılmalıdır.

►Haksız rekabetin önlenmesi adına reyonlarda koyun keçi, oğlak ve kuzu eti ayrı ayrı etiketlemeli.

►Köylerin mahallelere dönüştürülmesi sebebiyle, yerleşim yerleri veya mahalle içerisinde kurulacak olan yeri işletmeler ruhsat alamamakta.

►Organize hayvancılık bölgeleri ile işletmelerin toplulaştırılması, üretici birliklerinin bu alanlarda söz sahibi olmasının sağlanması, çok sayıda küçük ölçekli aile işletmelerini bir araya getirilip, alt yapı eksikliklerinin giderilerek işletmelerin ruhsatlandırılması sağlanmalı.

►Doğrudan yetiştirici birlikleri ile ilgili bir temel yasa oluşturulmalı.
 

Benzer Konular