Büyükbaş ahıra FAN serinletme sistemi yardım

Serbest sistem 14-15 hayvanlık yeni ahır yaptırıyoruz
Yerimiz adana yumurtalık da bildiğiniz gibi YANİYÜÜÜRR
Başta döl tutma olmak üzere hayvanlar sıcağa dayanamıyor (bizde dayanamadığımız çok oluyo tabi)
Hava sıcaklığı 15 derecenin üstüne çıktığında bile sıcaklık stresine girmeye başlıyolarmış
Dr tahir yavuz hocanında bununla ilgili proğramı ve birde yazısı var çok güzel tavsiye ederim linkini
http://www.gazeteyenigun.com.tr/yazarlar/tahir-s-yavuz/bir-ciftlik-fan-koydu/34716/

Tahir hoca ısrarla tavsiye ediyo gerekliliğine kesinlikle inanıyoruz
Ama takıldığım yer iki fan tipi arasında kararsız kaldım
Sencer solakoğluda böyle serinletiyo
Fanın en büyük faydaların
Serinletiyo
Hava sirkülasyonu sağlıyo (temiz hava sağlıyo )
Bide benim için hayati önlemlerden biride
Serbest sistemde yerimiz biraz dar geldiği için kuru tutmak biraz zor
Fan zemini kuru tutuyor
Sencer solakoğlu bursa şartlarında kar yağan bi yerde olmasına rağmen kışın bile kapatmadığını söylüyo fanları (muhtemelen zemini kurutmak için hava zaten serin yoksa )
Yani bizde ADANA şartlarında 12 ay çalışır rahat
Dr TAHİR YAVUZ hoca fanın üflediği havanın hayvanın kulağına ve kafasına gelmemesi gerektiğini o zaman hayvan rahatsız olacağını söylüyo
Yani boynundan arka sır bölgesine üflemesi gerektiğini söylüyor
Bu biraz kafamı karıştıran nokta
Çünkü
ae160f46902e5d17d97f56e263ce8253.jpg

Bizim ahır bu şelde ben yem yediği yere değilde arkada yattığı toprak yere takim fanı diyom hem toprak kuru temiz kalsın hem serin serin yatsınlar diye
İki farklı fan gördüm arasında kaldım
Birincisi kafamı karıştıran fan şu ...
2d50d9207e86492d925d02cf41b2acfc.jpg

Yukarı dikkatli bakarsanız galiba bunlara helikopter fan diyolar
Bundan bitane ortaya yapsam çok alanı etkiliyo güzel gibi
Ama acaba güzel hava üflermi
Hayvanın kulağına kafasına vurduğu için rahatsız edermi
Bide bunun fiyatını ve elektrik giderini bilmiyorum
Diğer fan da şu bildiğimiz gördüğümüz şu fan...
49d6cf4b6d333e411943734e4fded5a6.jpg

f1a3bd4d611572c28a5c71b6425483ae.jpg

Bu fan bunlardan bitane işimi görür galibada
Ama bu yatay baya zemine etkisi ne kadar 1 tanesi yeterli olurmu bana
Bunların fiyatı 1500 civarı
Elektrik giderini bilmiyorum
Kullanan varmı bunlardan
Şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin herkese

Serbest sistem 14-15 hayvanlık yeni ahır yaptırıyoruz
Yerimiz adana yumurtalık da bildiğiniz gibi YANİYÜÜÜRR
Başta döl tutma olmak üzere hayvanlar sıcağa dayanamıyor (bizde dayanamadığımız çok oluyo tabi)
Hava sıcaklığı 15 derecenin üstüne çıktığında bile sıcaklık stresine girmeye başlıyolarmış
Dr tahir yavuz hocanında bununla ilgili proğramı ve birde yazısı var çok güzel tavsiye ederim linkini
http://www.gazeteyenigun.com.tr/yazarlar/tahir-s-yavuz/bir-ciftlik-fan-koydu/34716/

Tahir hoca ısrarla tavsiye ediyo gerekliliğine kesinlikle inanıyoruz
Ama takıldığım yer iki fan tipi arasında kararsız kaldım
Sencer solakoğluda böyle serinletiyo
Fanın en büyük faydaların
Serinletiyo
Hava sirkülasyonu sağlıyo (temiz hava sağlıyo )
Bide benim için hayati önlemlerden biride
Serbest sistemde yerimiz biraz dar geldiği için kuru tutmak biraz zor
Fan zemini kuru tutuyor
Sencer solakoğlu bursa şartlarında kar yağan bi yerde olmasına rağmen kışın bile kapatmadığını söylüyo fanları (muhtemelen zemini kurutmak için hava zaten serin yoksa )
Yani bizde ADANA şartlarında 12 ay çalışır rahat
Dr TAHİR YAVUZ hoca fanın üflediği havanın hayvanın kulağına ve kafasına gelmemesi gerektiğini o zaman hayvan rahatsız olacağını söylüyo
Yani boynundan arka sır bölgesine üflemesi gerektiğini söylüyor
Bu biraz kafamı karıştıran nokta
Çünkü
ae160f46902e5d17d97f56e263ce8253.jpg

Bizim ahır bu şelde ben yem yediği yere değilde arkada yattığı toprak yere takim fanı diyom hem toprak kuru temiz kalsın hem serin serin yatsınlar diye
İki farklı fan gördüm arasında kaldım
Birincisi kafamı karıştıran fan şu ...
2d50d9207e86492d925d02cf41b2acfc.jpg

Yukarı dikkatli bakarsanız galiba bunlara helikopter fan diyolar
Bundan bitane ortaya yapsam çok alanı etkiliyo güzel gibi
Ama acaba güzel hava üflermi
Hayvanın kulağına kafasına vurduğu için rahatsız edermi
Bide bunun fiyatını ve elektrik giderini bilmiyorum
Diğer fan da şu bildiğimiz gördüğümüz şu fan...
49d6cf4b6d333e411943734e4fded5a6.jpg

f1a3bd4d611572c28a5c71b6425483ae.jpg

Bu fan bunlardan bitane işimi görür galibada
Ama bu yatay baya zemine etkisi ne kadar 1 tanesi yeterli olurmu bana
Bunların fiyatı 1500 civarı
Elektrik giderini bilmiyorum
Kullanan varmı bunlardan
Şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin herkese
Abi şu yandan bakınca çiğköfte tepsisine benzeyen pervane var ya ben onun tam emin değilim ama aynısını kabede görmüstüm o acaip güçlü birşey çok güçlü üfluyor uzaktan da olsa bi inceledik de motoru falan da ufak degil. Cok Yakar ama üzmez de. Öbürü hakkında pek fikrim yok. Ama abi işin gerçekten çok zor. Yumurtalık havası insan eritmek için bire bir. Sudan suudi arabistan bile bu kadar yakmıyor adamı. Bide holstein besleyeceksen çok daha zor. Allah yardımcın olsun. Sıcağa dayanıklı ırklar hakkında bi araştırsan?

Holsteindi inekler simental tohum kullanıyoz hep artık ama onlarda sıcağa dayanamıyo ya hayvanlar napsın dediğin gibi sıcak bunaltıcı
O dediğin fanlardan kullanıyo genelde herkes bende büyük ihtimal ondan alacam
Ama diğer büyük olan daha geniş alana etkili
Birebir görmedimde iyi gibi ilgimi çekti

daha önce 2 fanıda kullanmadım sadece fikirlerimi belirtiyorum.

helikopterde bence hava sirkülasyonu tam sağlanamaz çünkü sadece altına üflüyor,2 tane yuvarlak fanı karşılıklı koymak daha iyi olabilir belki

ek olarak o yuvarlak fanları sencer bey kendi yaptırmış galiba motoru yabancıymış diye biliyorum bir videosunda söylüyordu

birde su fıskiyeleri var yukarıdan su püskürten bazen yollara koyuyorlar,onlar da işey yarıyor ama pek sağlam değiller

http://www.atafen.com.tr/tr_teknikbilgiler.aspx?id=171#.Wm2UrIjFLIU burda bazı teknik bilgiler var

daha önce 2 fanıda kullanmadım sadece fikirlerimi belirtiyorum.

helikopterde bence hava sirkülasyonu tam sağlanamaz çünkü sadece altına üflüyor,2 tane yuvarlak fanı karşılıklı koymak daha iyi olabilir belki

ek olarak o yuvarlak fanları sencer bey kendi yaptırmış galiba motoru yabancıymış diye biliyorum bir videosunda söylüyordu

birde su fıskiyeleri var yukarıdan su püskürten bazen yollara koyuyorlar,onlar da işey yarıyor ama pek sağlam değiller

http://www.atafen.com.tr/tr_teknikbilgiler.aspx?id=171#.Wm2UrIjFLIU burda bazı teknik bilgiler var

Evet sencer solakoğlu öyle bişe demişti
Ben birtane alabilirim anca başlangıç olarak
Attığınız link faydalı teşekkür ederim
Adam kafana göre iş yapma ölçüleri belli bunun diyo haklı olarak
Teşekkür ederim

Sut icin besleyecekseniz sivi idrar cok olacak, besi ise daha kuru olacak.

Acik kisim sizin yaniyooooo bolgede zaten kurur sorun degil, yemlik ve suluk sundurma disinda olursa orada birikecekler de hemen kurur.

Geriye kalir sundurmali kisim, sac tavan yaparsaniz sicaktan zaten kurur hatta yanar, siz Sencer Bey`in fanlardan kurarsaniz onlar 3 faz cok masrafli olur, bir elektrikciyle konus normal tavan pervanesi koy, devir ayari koydur yavas donsun, hatta kucuk bir gunes enerjisi catiya koydur gunduz bedavaya calissin.

Catinin ustune fotograftaki doner bacalardan koyarsan asagidaki sicak havayi atar serinletir, hava gucuyle calisir, elektriksizdir. Sobacilarda bulursun ucuzdur.

DONER BACA.png

Sut icin besleyecekseniz sivi idrar cok olacak, besi ise daha kuru olacak.

Acik kisim sizin yaniyooooo bolgede zaten kurur sorun degil, yemlik ve suluk sundurma disinda olursa orada birikecekler de hemen kurur.

Geriye kalir sundurmali kisim, sac tavan yaparsaniz sicaktan zaten kurur hatta yanar, siz Sencer Bey`in fanlardan kurarsaniz onlar 3 faz cok masrafli olur, bir elektrikciyle konus normal tavan pervanesi koy, devir ayari koydur yavas donsun, hatta kucuk bir gunes enerjisi catiya koydur gunduz bedavaya calissin.

Catinin ustune fotograftaki doner bacalardan koyarsan asagidaki sicak havayi atar serinletir, hava gucuyle calisir, elektriksizdir. Sobacilarda bulursun ucuzdur.

Ekli dosyayı görüntüle 22740

Yemlik suluk dışarda aynen
Açık kısmı 7 metrelik saç ile kapatacaz inşallah
çatıya o dediğinize bi bakacam teşekkür ederim
Fan ayar kısmını da yaptirim çom sağolun

Catiyi disariya dogru egimli yaptirin ki kar-yagmur gelince acik yerinize dokulup camur yapmasin.

Acik kismi bir tarafa egimli yapin ki yagmur gelince su birikirse hayvanlar yuksek kisma cikip yatsinlar camura yatmasinlar.

O yuksek kismin uzerine seracilarin kullandigi golgelik aglardan cekerseniz sicakta orada yatarlar, egimli oldugundan temizlemesi kolay olur.

Catiyi disariya dogru egimli yaptirin ki kar-yagmur gelince acik yerinize dokulup camur yapmasin.

Acik kismi bir tarafa egimli yapin ki yagmur gelince su birikirse hayvanlar yuksek kisma cikip yatsinlar camura yatmasinlar.

O yuksek kismin uzerine seracilarin kullandigi golgelik aglardan cekerseniz sicakta orada yatarlar, egimli oldugundan temizlemesi kolay olur.

Yerimiz adaba kar olmazda eğimili abi çatı açık hayvanların gezme alanının hepsini saçla kapatacaz
Açık gezinme alanına su hiç gelmeyecek yukardan yükseklik de baya var doldurduk altını ben kum atmıştım rahat yatsınlar diye şimdi üstü açık olduğu için çok çamur oldu
Üstünü kapatıp bide fan koyarsam adana sıcağına baya iyi olur inşallah
Benim en büyük sorunlarımdan biride hayvanları yeni açığa aldık hepsi boynuzlu çok süsüyolar birbirini bi düve buzağı attı bu yüzden muhtemelen
Boynuz işini napacan bilmiyom

Holsteindi inekler simental tohum kullanıyoz hep artık ama onlarda sıcağa dayanamıyo ya hayvanlar napsın dediğin gibi sıcak bunaltıcı
O dediğin fanlardan kullanıyo genelde herkes bende büyük ihtimal ondan alacam
Ama diğer büyük olan daha geniş alana etkili
Birebir görmedimde iyi gibi ilgimi çekti
Abi montofona baksana onların sıcağada soğuğa da dayanikli oldugunu duymustum da gene de arastirmakta fayda var

• Beğen
Tepkiler: çiftcigardo
Abi montofona baksana onların sıcağada soğuğa da dayanikli oldugunu duymustum da gene de arastirmakta fayda var

Valla doğru olabilir kardeşim ama öyle ari ırk alıp devam edemem malum maddi durumlar
Simentalin piyasası var diye tohuma onu atıyoz şimdilik
Sayıyı 20-30 çıkarıp bi adam tutalım diyom ben hakkaride polisim [emoji23]
Ama babamlar adam tutarsak kazandırmaz bıktık yorulduk satalım hepsini diyolar da bakalım
Kısmet olursa alırsam simental alırım şuan
Ama montofon dediğin gibi bence simentalden daha kıymetli bize uygun ama piyasa işte
Bizim oralarda yok montofon açıkçası korkarım riske girmeye
Kandemir kardeşim Ayrıca forumda seni takip ediyorum okuyorum iletileri gerek araştırman ve abilere çok yerinde sorularınla çok şey öğrendim inşallah Allah gönlündekini nasip eder kardeşim
[emoji5]

Valla doğru olabilir kardeşim ama öyle ari ırk alıp devam edemem malum maddi durumlar
Simentalin piyasası var diye tohuma onu atıyoz şimdilik
Sayıyı 20-30 çıkarıp bi adam tutalım diyom ben hakkaride polisim [emoji23]
Ama babamlar adam tutarsak kazandırmaz bıktık yorulduk satalım hepsini diyolar da bakalım
Kısmet olursa alırsam simental alırım şuan
Ama montofon dediğin gibi bence simentalden daha kıymetli bize uygun ama piyasa işte
Bizim oralarda yok montofon açıkçası korkarım riske girmeye
Kandemir kardeşim Ayrıca forumda seni takip ediyorum okuyorum iletileri gerek araştırman ve abilere çok yerinde sorularınla çok şey öğrendim inşallah Allah gönlündekini nasip eder kardeşim
[emoji5]
Abi biraz araştır. Sahibinden.com da bitane tohumluk montofon dana ilanı vardı. Baktım arka planda güzel montofon inekler var. Bi soruyum dedim abi dedim disi mallarda süt verimleri nasıl dedim. 8-10 ton arası dedi. Zaten dayanıklı da bi ırk bu süt verimleriyle birlesince tadından yenmiyor. Para etme mevzusuna gelince, dediğin gibi montofonu hala eski verimsiz olarak tanıyorlar. O yüzden holsteinle simentale abanıyolar. Halbuki amerikada montofon ortalama süt verimi senede 10.5 ton. Amerika montofon genetigi üzerine cok calisti. Ama turkiyede cok bilinmiyo talep de yok. Ancaaak montofonun can alıcı noktası ne biliyon mu? montofonXşarole melezleri süperden öteymis. Çok iyi etleniyormuş. Bi ara birisiyle konusmustum montofona şarole tohumlamislar cikan yavruyu da besiye almislar. Hayvan 13 aylikken ahira yanlislikla şap hastalıkli dana alinca mecbur kestirmisler. Daha mal 14 aylikken 314 kg karkas gelmiş. 18 aya kadar beslese bak en az 410-420 gelir. Montofonun sutunu alacan şaroleyi tohumlayacan besiye cekencen satsan da alıcı bulur muhakkak. Montofonun tek pis yanı var holstein simental 27 aylık civarı ilk yavruyu dogurur ve sagilmaya baslar montofon 33-35 aylik arasi ilk yavruyu dogurur cunku gec erginlesiyor ama holstein de dol problemlerinden kafayi kaldiramazken montofon devamlı dogurur uzun omurlu bayagi

Madem ki basinda degilsin buyuklerde yorulmuslar sut irkini birakabilirsin, limuzin 4-5 tane olsa kolay bakilir, ister sonuna kadar beslersin, isi agir gelirse danasini satarsin, hersene 2-3 disi eklenir suru buyur.

Abi biraz araştır. Sahibinden.com da bitane tohumluk montofon dana ilanı vardı. Baktım arka planda güzel montofon inekler var. Bi soruyum dedim abi dedim disi mallarda süt verimleri nasıl dedim. 8-10 ton arası dedi. Zaten dayanıklı da bi ırk bu süt verimleriyle birlesince tadından yenmiyor. Para etme mevzusuna gelince, dediğin gibi montofonu hala eski verimsiz olarak tanıyorlar. O yüzden holsteinle simentale abanıyolar. Halbuki amerikada montofon ortalama süt verimi senede 10.5 ton. Amerika montofon genetigi üzerine cok calisti. Ama turkiyede cok bilinmiyo talep de yok. Ancaaak montofonun can alıcı noktası ne biliyon mu? montofonXşarole melezleri süperden öteymis. Çok iyi etleniyormuş. Bi ara birisiyle konusmustum montofona şarole tohumlamislar cikan yavruyu da besiye almislar. Hayvan 13 aylikken ahira yanlislikla şap hastalıkli dana alinca mecbur kestirmisler. Daha mal 14 aylikken 314 kg karkas gelmiş. 18 aya kadar beslese bak en az 410-420 gelir. Montofonun sutunu alacan şaroleyi tohumlayacan besiye cekencen satsan da alıcı bulur muhakkak. Montofonun tek pis yanı var holstein simental 27 aylık civarı ilk yavruyu dogurur ve sagilmaya baslar montofon 33-35 aylik arasi ilk yavruyu dogurur cunku gec erginlesiyor ama holstein de dol problemlerinden kafayi kaldiramazken montofon devamlı dogurur uzun omurlu bayagi

Kardeşim doğru diyosunda daha o sütleri alacak kadar ırkın hakkını verecek kadar beslemeyi öğrenemedik daha o yüzden o kadar kaliteli hayvan alsam hakkını veremeyiz
Biz hep sadece saman fabrika yemi ve silaj ile hatta silaj bile olmadığı zaman oluyo doğal olarak sıkıntı
Bu sene ilk defa yemlik bezelye ektik bakalım sağ salim hasatı nasip olur inşallah o yüzden o kadar kaliteli hayvandan o verimleri alamayız diye düşünüyom
Bide bizim ora çok sıcak olduğu için yaz buzağıları isal oluyo bi ayarlayamıyoz onu bile halledemedik öğrenemedik daha tam

Kardeşim doğru diyosunda daha o sütleri alacak kadar ırkın hakkını verecek kadar beslemeyi öğrenemedik daha o yüzden o kadar kaliteli hayvan alsam hakkını veremeyiz
Biz hep sadece saman fabrika yemi ve silaj ile hatta silaj bile olmadığı zaman oluyo doğal olarak sıkıntı
Bu sene ilk defa yemlik bezelye ektik bakalım sağ salim hasatı nasip olur inşallah o yüzden o kadar kaliteli hayvandan o verimleri alamayız diye düşünüyom
Bide bizim ora çok sıcak olduğu için yaz buzağıları isal oluyo bi ayarlayamıyoz onu bile halledemedik öğrenemedik daha tam
Abi teknik destekle hallolur meseleler. Rasyon falan hazirlayan insanlar var. Verimi yuksek tutmassan kazanamazsin baslamadan kaybedersin

Madem ki basinda degilsin buyuklerde yorulmuslar sut irkini birakabilirsin, limuzin 4-5 tane olsa kolay bakilir, ister sonuna kadar beslersin, isi agir gelirse danasini satarsin, hersene 2-3 disi eklenir suru buyur.

Abi evet onu çok düşünüyorum ama kurtarırmı kararsızım
Yemlik bezelye ektik ilk defa
Acaba yemlik bezelye ve mısır silajı olur elinde kaliteli kaba yem olarak bi kaliteli ot silajıda duşardan alsam kurtarırmı ne diyosun bende çok düşünüyom limuzin bizimkilerin yorgunluğundan

Abi teknik destekle hallolur meseleler. Rasyon falan hazirlayan insanlar var. Verimi yuksek tutmassan kazanamazsin baslamadan kaybedersin

Biliyorum takip ediyorum hepsini hayvancılık konusunda bende senin gibiyim hep içinde büyüyünce hayvanların kopamıyom çok seviyorum çok şüküt işim gücüm var ama hayvanları çok seviyorum yenilikleri takip ederim
Ama bunları babama anlatamıyorum bu yeni bişeyi kabul etmiyo savaşıyoz [emoji5]
Önce kaliteli kaba yemi bi biraz görsünler denemeden inanmayacaklar ondan sonrada sıra onlara gelir inşallah

Biliyorum takip ediyorum hepsini hayvancılık konusunda bende senin gibiyim hep içinde büyüyünce hayvanların kopamıyom çok seviyorum çok şüküt işim gücüm var ama hayvanları çok seviyorum yenilikleri takip ederim
Ama bunları babama anlatamıyorum bu yeni bişeyi kabul etmiyo savaşıyoz [emoji5]
Önce kaliteli kaba yemi bi biraz görsünler denemeden inanmayacaklar ondan sonrada sıra onlara gelir inşallah
Abi sizde araziler cok pahali bi o kadar da verimli benim anne tarafı ceyhanlı biliyom adanayi o yuzden bak reygras ekicen 3 bicim falan alirsin heralde 1 bicim silaja bic donume 2 ton reygras silaji diger iki bicimden de toplam iki ton civari kuru ot alirsin. Rasyonda ot şart. Olmak zorunda. Reygras 30 derece uzerinde buyumuyor adanada yaz erken geldigi icin direk reygrasi tarlada bozacan silajlik misir ekecen ama kaliteli olacak donume 5 6 ton da bol daneli ve daneleri kirilmis silaj yapacan. Arazileri boyle degerlendirecen. Bizim ankarada olsan ben oyle yapacam senede 1 tritikale ekip yesilken silaja bicecem. Adananin tarlalari cok guzel