Büyük Fella’ya bakış

Büyük Fella’ya bakış
15 Ocak 2015 Perşembe - 16:30
Kategori: Haber


Çift rotorlu ot toplama makineleri, artık dört rotorlu modellerle yarışabilecek çalışma genişliklerine ulaşmaya başlıyor. Fella TS10055 de bu yeni makine tipinin iyi örnekleri arasında. Makinenin sunduğu ileri sürülen avantajlar son derece basit: yarı yarıya daha az sayıda rotor sayesinde daha düşük fiyat ve daha az bakım ihtiyacı. Peki, yeterince ikna edici mi? Birlikte bakalım

TS10055, yüksek kapasiteli, çift rotorlu ot toplama makineleri alanında Alman Fella markasını temsil eden model. Bu makinenin nasıl bir performans sunabileceğini görmek için, henüz seri üretimine başlanmamış TS10055’i bazı saha testlerine tabi tuttuk.

Fella’nın İngiltere’deki ithalatçısı RECO, ot toplama makinelerinde en büyük ilgiyi 7,20 ile 8,80 m arasında çalışma enine sahip TS880 modelinin gördüğü bilgisini veriyor. Ancak, merkezi Cambs’de bulunan firma, 8,80 – 10,04 m’lik TS10055’ler için de gelecek sezona yönelik olarak çeşitli siparişler almayı başarmış. Zira, tarımsal makine kiralama şirketleri, doymak bilmeyecek gibi görünen kendi yürür hasat makinelerinin hızına yetişebilmek için, giderek daha büyük ot toplayıcılara ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla, kısaca özetlemek gerekirse, bu yeni ekipman, Fella ürün yelpazesindeki önemli bir açığı kapatma iddiasında ve ilk izlenimler de gayet olumlu. Makineyi traktöre bağlamak yeterince kolay ve iki yanda iki ayağa sahip olan yapı, denge bakımından güven verirken, aynı zamanda zorluk çıkarmadan katlanabiliyor. Bondioli & Pavesi tarafından imal edilmiş tahrik mili, içe ve dışa doğru dönebilen bir muhafazanın içinde bulunuyor ve hidrolik hortumları da kullanışlı bir biçimde yerleştirilmiş durumda.


Yine traktör bağlantısıyla devam edecek olursak, ana kiriş boyunca uzanan dümenleme sistemi sayesinde, Tip II kuyruk mili tahriki, bağlantı yapılırken sabit tutulabiliyor ve böylece indirme-bindirme işlemlerinde ciddi bir zaman tasarrufu sağlanıyor. Üç hidrolik hortumunun, renkli klipslerle donatılmış olması da kafa karışıklığını en aza indirme amacını taşıyor: Mavi klipse sahip iki hortum, çift etkili yön kontrol valfine bağlanırken, tepki süresini kısaltmak için biraz daha büyük çapa sahip olan, kırmızı ile işaretlenmiş üçüncü hortum ise, sıra sonlarında rotorların ve orta saptırıcı levhanın yükseltilmesi işlevini yerine getiren tek etkili yön kontrol valfine akış sağlıyor.

 

Benzer Konular