BUĞDAYDA VERİM VE PROTEİN İKİLİŞKİSİ


[size=12pt]Arkadaşlar Merhaba;
Amerika ' daki Montana üniversitesinin web sitesinde, topraktaki azot, organik madde ve verim potansiyeli ilişkilerinin buğdayda dane verimi ve protein oranlarını nasıl etkilediğine dair grafik tarzında çalışma yapmışlar, paylaşmak istedim. Tablonun alt kısmından, topraktaki azot, organik madde, verim potansiyelini oranlarını değiştirip dane verimi ve protein oranının nasıl etkilendiğini görüyorsunuz.
Tablonun sol tarafındaki bu/ac oranını 0,9 hL/ha tekabül ediyor. lb/ac oranı ise 1,12 kg/ha oranına tekabül ediyor.

Link:
http://www.montana.edu/softwaredownloads/software/SWFertilizerEconomics.swf

Çıkan sayfanın üst bölümünde SW YIELD&PROTEIN RESPONSE bölümünden grafiği görebilirsiniz.

Tablodan çıkardığım sonuca göre,
Buğdaydan en iyi randımanı almak için; azotlu gübrelemeyi çok iyi yapmak ayrıca toprağımızın organik maddece zengin olması gerekiyor ve su stresi çekmemesi için yağışı yetersiz bölgelerde için zamanında sulama tabiki


Birim çevirmek için kaynak:
http://www.agf.gov.bc.ca/pesticides/l_7.htm[/size]
 
Ynt: BUĞDAYDA VERİM VE PROTEİN İKİLİŞKİSİ

Ülkemizin topraklar inin organik maddesi genelde düşük olduğu için - trakya için dersem daha doğru olur- bize topraktan saf azot gelmiyor. Grafikte görüldügü üzere 16 protein ve 500 kg verim için 25 kg saf azot lazim. Organik maddesi 2 olan topraktan adamlara 10 kg azot geliyor. Bizim organik maddeler 1 civari olduğu için bize 5 kg kadar geliyor dersek yapacagimiz gübreleme miktarı saf olarak 20 kg azot...buna da kaba taslak 20 kg 20-20 , 20 kg üre , 20 kg nitrat denk düşüyor.
Ancak bunlar tamamen lafta kalması gereken şeyler. Çünkü hangi biriniz her sene ayni mevsimi yasadiniz? Ziraat mevsime gore yapildiginda verimli ve ekonomik olur.bakiniz bu sene...
 
Ynt: BUĞDAYDA VERİM VE PROTEİN İKİLİŞKİSİ

Güzel bilgiler için teşekkür ederiz.
Lakin öyle toprak yapıları ve iklim istekleri varki , bazen toprağa azot vermek alehimize işliyor.
Özellikle nitrat işi birçok bölge ve toprakta riskli , çoğu seneler attığımıza pişman olduk , biz atınca verim olumsuz etkilendi , yanıp gitti buğdaylar gözümüzün önünde.
 
Ynt: BUĞDAYDA VERİM VE PROTEİN İKİLİŞKİSİ

ben geçende nitrat atmaya gittim.esperia buğday üre az gelen yerler açık sarı yani azot az geldi.nitratı attım ve 1 saat sonra çok güzel yağmur başladı.ama yağmurdan sonra dün gidip tekrardan.dönüme 5 er kilo daha üre attım inşallah toparlanma olur bizim buğdaylar açık sarı ve alçak anlayamadım gitti.tabana süper ekin attık üzerine 10 kilo üre.sonra 20 kilo 26 nitrat .ve tekrar 5 kilo üre nasıl olacağını bilmiyorum ama biraz tedirginim.
 
Ynt: BUĞDAYDA VERİM VE PROTEİN İKİLİŞKİSİ

iskender
tedirgin olmana gerek yok . şöyle geçen yıl ben ilk defa esperia buğdayını ektim. süne ilacını bile atarken gözüm tutmamıştı ama hasatta beni çok ama çok iyi yönde yanılttı.
 

Benzer Konular