öncelikle tarlanın dinç kalması için toprağın durumuna göre nisan mayıs aylarında pullukla sürülmeli geç kalırsan tarla yüzeyinde oluşan otlar tarlanın vitaminini mineralini azaltır,hemde sürüm zorlaşır...
Sürümden 1ay sonra filan ilk kazayağını çekerek tarladaki kesekler,otlar,çöpler dağıtılarak parçalanır..
Ve bu işlem ekime kadar tarla yüzeyi otlandıkca devam eder,(biz 4 sefer kazayağı çekeriz)
Dahasonra ekim öncesi tırmık tiller gibi toprağı sıkıştırıcı ve ufalayan aletlerle tohum yatağı hazırlanır,
Son olarak bahsettiğiniz mibzerle girilip ekilir,başka bi işlem gerekmez..
Bu döngüye HERK denir
yani tarla 2 yılda bir ekilmiş olur..
Ancak hersene ekmeyi düşünüyorsan işler değişir verim kafadan düşer,
ondada ekmek istediğin tarlayı ancak üzerindeki mahsül kalkınca sürebilirsin,
Atıyorum ağustos ayında buğdayı hasat ettin ardından hemen sürdün,Büyük olasılıkla tarla kurak olacağı için çok kesek çıkacaktır,
Ve ekime kısa bir zaman kaldığı için tarlanın acilen ekime hazırlanması ve toprağın sıkıştırılması gerekmektedir,(bu işlem en yüksek verimi almanı sağlar)
ancak ekimden 10 gün öncede sürüm hazırlayabilirsin ama toprak çok kaba kalır topladığı suyu çabuk kaybeder bu da verim düşümüne neden olur
Onun için ağustosta sürdükten sonra varsa rotavatör yoksa çizel tiller kazayağı gibi karıştırıcı makınalarla karıştırmalısın,tarlanın durumuna göre bu durum 1veye 2 kez aralıklarla tekrarlanabilir enson yine hohumyatağı için yoprağı parçalayıcı bir alet kullanarak ekimi yaparsın..
Ama bu şekilde yapılan ekimde hem ürün kalıtesiz olur hem verim düşük olur
Bizim bölgemizde böylee..