Buğday Yaprak Lekeleri


Arkadaşlar Merhaba buğdayım Ceyhan 99 geçtiğimiz pazar günü ilaç atmadan önce 1. Resimde koyu renkliydi ilaçlama olarak Topguard FMC + Amino asit + Kalsiyum potasyum nitrat karışımı kullandım sizce bu lekeler 5 gün içinde gelen hastalık mıdır yoksa ilaçtan kalan bir leke midir biraz şaşırdım bu duruma??
DC7AA86D-B1F9-40FA-A57D-541A6B764792.jpeg
 

Resimler ve ekler

  • 6E4A0941-1768-4317-A4BE-C389645F7F17.jpeg
    6E4A0941-1768-4317-A4BE-C389645F7F17.jpeg
    471 KB · Görüntüleme: 97
Bir çok sebebi olabilir ilk durumu iyi ve geniş yapraklı ikinci durumu da kötü olmasa da uygulama kaynaklı bir sorun var bunun olabileceği sebepler söyle
1uygulanacak ilaç dozajınun üstünde uygulanmıştır
2 az su ile attıysanız (8_15)l yanma meydana gelmiş olabilir
3 ilaç makşnenizin bar ayarı 3 4 bardan yüksekse yapraklara çarpan sular mermi etkisi yaratıp ufal delikler açmış olabilir hepsi doğru yapılmış ise farklı stresler olabilir benim tahminlerim bunlar hayırlısı olsun bereketli günler
 
İlaç uygulanınca buğday ile ilaçlama memesi arasında en az40-50 cm olmalı. Dönüme 25-30 litre suyla atılmalı fungusitler. İçine karıştırdığınız gübreler ilacı bozmuş olabilir. Birde akşamları eksiye inecekse ilaç uygulanmaz.
Fotoğrafta görülen ilaç zararı zamanla atacak ama bitkiyi yormuş
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet ÇAKIR
İlaç uygulanınca buğday ile ilaçlama memesi arasında en az40-50 cm olmalı. Dönüme 25-30 litre suyla atılmalı fungusitler. İçine karıştırdığınız gübreler ilacı bozmuş olabilir. Birde akşamları eksiye inecekse ilaç uygulanmaz.
Fotoğrafta görülen ilaç zararı zamanla atacak ama bitkiyi yormuş
Bende öyle düşünüyorum ama bitki bu bayrak dönemindeyken verime zararı olur mu bu lekelerin
 
  • Beğen
Tepkiler: ağayamüsade

Karışım fazla gelmiş.Yaprak uçlarını yakmış.Amino asidi ne kadar attın ilaçla beraber?Birde bu ilaç ve yaprak gübre karışımlarında kalsiyum önermiyorlar.Böylede olunca işin kıymeti kalmıyor.Daha iyi edecem derken daha kötü oluyor.İşde bunlar hep tecrübe.Bende eskiden pas ilaçlarıyla beraber potasyum nitrat çinko sülfat magnzyum sülfat atardım ama bitkiye verdiği zarardan başka birşey görmedim.2 senedir tek attığım şey pas ilacı ile baraber gübretaş combi 150 gr gübre taş amino asit 150 gr hiç bir yakma vs olmuyor.
 
Evet attığım yaprak gübresi ve amino asit çok güzel aşınımı çok hızlı ve yüksek o yüzden ilaç fazla gelmiş bende öyle düşünmeye başladım umarım önümüzdeki günlerde atar üzerinden buğdaylar kelleyi çıkarmak üzere kılçıklar görünüyor artık bazıları çıkarmış
 
  • Beğen
Tepkiler: özgür
Hocam ilaçlama suyu Phi nasıldı? Kirecli bir su mu kullanıyorsun? Karışım aslında fazla değil biz neler karıştırıyoruz bişey olmuyor ama büyuk ihtimal kalsiyum ilaç ile karismayı pek sevmediğinden olmuş.

Kaliteli bir sıvı gübre kullanmışin ancak suyun kalitesi düşük olunca ne kadar kaliteli de olsa kirece klora bağlanıyor. Kalsiyum haric uygulama doğru ancak kalsiyum içerikli bir Gubreyi mümkün olduğu kadar ayrı atmakta fayda var.

Yaprak uçlarındaki yanıklari Hiç kafaya takma hasada kadar geçmese bile verim kaybına sebep olmaz iki üç parmaklik bir yanık. Hatta büyüme ucunda arada hasar olması iyi bile olabiliyor. Koklenme ve sap kalınlasmasina olanak sağlıyor. Koyun otlatmissin gibi düşün. Ancak yapraklarin genelinde bir renk açıklıkligi hafif kloroz mikro element eksikligi çekiyor biraz da magnezyum Gibi duruyor. Kalsiyum potasyum biraz fazla gelmiş kısacasi pas ilacı ve Amino asit ile alımı artmış tuzluluk yükselmiş bitki içindeki.

Geceleri çig düşüp günduzleri hafif bir rüzgar ve ılık hava ile 3-5günde gözle görülür toparlama olur. Hafif bir yağmur alsa tadından yenmez tamamen kendine gelir bir hafta sonra hiç yanmamış gibi olur. Ancak çiçeklenirken kurak giderse daha da strese girebilir. Baya sarsmis. İnşallah güzel bir yağmur alırsınız da daha kötü etkilenmez
 

Resimler ve ekler

  • 881DCA93-E360-4ECF-8E1D-A283456D6405.png
    881DCA93-E360-4ECF-8E1D-A283456D6405.png
    448.7 KB · Görüntüleme: 17

Evet haklısınız zaten geçtiğimiz hafta don oldu burada ağaçlar ve bağlar çok etkilendi bende buğdaya faydası olsun diye amino asitle yaprak Gübresinin en iyisini seçtim biraz da dozları arttırarak uyguladım gübrelerin o da yapraklarda lekeye sebeb olmuş umarım bu hafta sonu yağmur alınca rahatlar biraz bitkiler
 
Ben bir kere seninkinden çok daha fazla zarar vermiştim.Yem yeşil tarla pas ilacı jve yaprak gübrelerinden sonra yaprak uçları yarsına kadar yanmıştı karşıdan çok kötü bir görünümü vardı.Yanlız bende Bayrak yaprak çıkmamıştı..İiyi bir yağıştan sonra 1 haftada toparladı tarla.Artık verime ne kadar etkisi oldu onu bilmiyorum.Aslında en son pas ilacında çok dikkatli olmak lazım.Gerekirse tek ilaçla bitirmek lazım.Bayrak yaprakta oluşan yanma pas vs ne olursa olsun durumun verdiği hasara göre az yada çok verim kaybına neden oluyor.Yaprak gübresindeki azotta sıcakla beraber yanıklık yapabiliyor.Aynı şekilde pas ilacınıda hava sıcaksa öğle sıcağında atınca yaprak uçlarını yakıyor.Aslında ilacın etiketinde günün serin saatlerinde atın yazıyor.Bitkinin başak çıkarma evresindeki zamanda pas ilacı atılırken daha önce küçük bir alanda denenmiş ve zarar görülmemiş emin oldğun yaprak gübresini kullanmak lazım.Yoksa her ilaçla yaprak gübresi karışmıyor.Karışsa bile bazen böyle sorunlar yaşatıyor.Mesala input+combi+aminoa asit hiç bir şekilde yakma yapmıyor.Amistar tirio +combi+amino asit yaprak uçlarını yakıyor.İlçatan ilaca fark var hep..
 
  • Beğen
Tepkiler: Mehmet ÇAKIR

Benzer Konular