PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
***Boş Tarlalar Şirketlere***
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="ofas" data-source="post: 1137357" data-attributes="member: 20560"><p>Ülke ekonomisi açısından değerlendirecek olursak genel anlamda olumlu bakıyorum bu karara. Şahsen sezon sonundaki hedefi/kapasitesi karın doyurmakla sınırlı çiftçi sayısı oldukça fazla. Bu sayının azalması/bitmesi gerekir. Belki benimde bu işi yapmamam gerekiyor. Çiftçiliği büyük ölçekte yapmak daha karlı ve ciroya, ekilen arazi miktarına oranla daha az demirbaş ihtiyacı olacaktır. Burada akla küçük çiftçi ve ailesi şehre eşkıya mı olsun sorusu gelebilir. Zira asgari ücretle geçinmeyi diyanet işleri başkanlığı imkansız olduğunu açıkladığı fitre miktarıyla ilan etmiş oldu... Onlarada insanca yaşayacak bir ortam sunmak kaydıyla.</p><p>Konuya geri dönelim. Şimdi benim kâr edemediğim yerden şirket nasıl kar edecek? Teşvik ve/veya sürüm bu sorunun cevabı olabilir. Peki cevap buysa şimdiye kadar verilen özellikle yatırım destekleri yanlış politika ürünümüydü? Dar gelirli çiftçiye 2 inek, 10 koyun vermekle neyi hedefledik?</p><p>Öncekilerin bu yaklaşımını hep popülist bir yaklaşım olarak gördük. Durum gösteriyor ki genç çiftçi adı altında güncel dağıtılan hibe bile çarçur edilen para hükmünde...</p><p>Ben ve eşim sigortalı bir işte çalışmayacak, üzerimde kayda değer bir arazi olmayacak ve bana hibe ile hayvan vereceksiniz. Tarlası olmayan adam nasıl hayvanı besleyecek? Parası olmayan ihtiyaç halinde nasıl veteriner çağıracak? </p><p>İş sadece hayvancılıkta değil tarımda da aynı. Herkes mibzer, ilaçlama makinası vs aldı. Tarım sanayisi hareketlendi ama genelde küçük çiftçiye hitap eden ekipman üzerine. Küçük çapta olunca sürdürülebilir olmuyor tabi. İndirimli traktör kredisi bu işin tuzu biberi. Şimdi memleket aşınacak kadar çalışmamış ekipman, hususi araç olarakta kullanılan traktör çöplüğü ve bunların başında oturup kara kara düşünen borcu boyunu aşmış ( belkide ) milyonlarca çiftçi...</p><p>Halbuki şirketi şehirlerden ithal etmek yerine köylüye kurdursaydık, kooperatif olmadan olmazı diretseydik. Bir araya gelmeye razı olmayan çiftçiyi bu şekilde açlıkla terbiye yerine zorla ikna etseydik muhtemelen ne sadaka babında hibelere, ne avuç içi kadar üretilen mini tarım aletlerine, nede mahşer kalabalığını andıran -80hp traktörlere kucak dolusu döviz vermezdik. Ama sevmesemde, yakıştıramasamda ülkem için söylenen " burası Türkiye burada herşey olur " lafı işte bu anlayış sebebiyle hayat buluyor.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ofas, post: 1137357, member: 20560"] Ülke ekonomisi açısından değerlendirecek olursak genel anlamda olumlu bakıyorum bu karara. Şahsen sezon sonundaki hedefi/kapasitesi karın doyurmakla sınırlı çiftçi sayısı oldukça fazla. Bu sayının azalması/bitmesi gerekir. Belki benimde bu işi yapmamam gerekiyor. Çiftçiliği büyük ölçekte yapmak daha karlı ve ciroya, ekilen arazi miktarına oranla daha az demirbaş ihtiyacı olacaktır. Burada akla küçük çiftçi ve ailesi şehre eşkıya mı olsun sorusu gelebilir. Zira asgari ücretle geçinmeyi diyanet işleri başkanlığı imkansız olduğunu açıkladığı fitre miktarıyla ilan etmiş oldu... Onlarada insanca yaşayacak bir ortam sunmak kaydıyla. Konuya geri dönelim. Şimdi benim kâr edemediğim yerden şirket nasıl kar edecek? Teşvik ve/veya sürüm bu sorunun cevabı olabilir. Peki cevap buysa şimdiye kadar verilen özellikle yatırım destekleri yanlış politika ürünümüydü? Dar gelirli çiftçiye 2 inek, 10 koyun vermekle neyi hedefledik? Öncekilerin bu yaklaşımını hep popülist bir yaklaşım olarak gördük. Durum gösteriyor ki genç çiftçi adı altında güncel dağıtılan hibe bile çarçur edilen para hükmünde... Ben ve eşim sigortalı bir işte çalışmayacak, üzerimde kayda değer bir arazi olmayacak ve bana hibe ile hayvan vereceksiniz. Tarlası olmayan adam nasıl hayvanı besleyecek? Parası olmayan ihtiyaç halinde nasıl veteriner çağıracak? İş sadece hayvancılıkta değil tarımda da aynı. Herkes mibzer, ilaçlama makinası vs aldı. Tarım sanayisi hareketlendi ama genelde küçük çiftçiye hitap eden ekipman üzerine. Küçük çapta olunca sürdürülebilir olmuyor tabi. İndirimli traktör kredisi bu işin tuzu biberi. Şimdi memleket aşınacak kadar çalışmamış ekipman, hususi araç olarakta kullanılan traktör çöplüğü ve bunların başında oturup kara kara düşünen borcu boyunu aşmış ( belkide ) milyonlarca çiftçi... Halbuki şirketi şehirlerden ithal etmek yerine köylüye kurdursaydık, kooperatif olmadan olmazı diretseydik. Bir araya gelmeye razı olmayan çiftçiyi bu şekilde açlıkla terbiye yerine zorla ikna etseydik muhtemelen ne sadaka babında hibelere, ne avuç içi kadar üretilen mini tarım aletlerine, nede mahşer kalabalığını andıran -80hp traktörlere kucak dolusu döviz vermezdik. Ama sevmesemde, yakıştıramasamda ülkem için söylenen " burası Türkiye burada herşey olur " lafı işte bu anlayış sebebiyle hayat buluyor. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
***Boş Tarlalar Şirketlere***
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt