Buğdayda yapraktan sıvı gübre çalışmıyor, boşa para harcamayın
70'lere kadar çok yüksek verim alınamıyordu topraktan ancak gelişen teknoloji ile yüksek verimler görmeye başladık. 20 yıl öncesine kadar 500-600 kg verimler rekor verimlerdi. Şuan beğenmiyoruz.
Buğdayın topraktan kaldırdığı besin elementleri belli. Eskiden azot gübrelemesi yeterli görülüyordu. Verimler arttıkça fosfor da önemli olmaya başladı. Son yıllarda potasyum da önemli denmeye başladı. Bunların sebebi topraktan kaldırılan elementlerin yüksek verimler sebebi ile artmış olması. 400-500 kg verim hedefi için sadece azot ve fosfor yeterli olur evet ama fazlası için toprakta bulunan elementlerde mutlaka eksiklik görülecektir. Özellikle mikro elementlerin eksikliği önemli olmaya başladı. Topraktaki fosfor-kireç-ph- veya herhangi bir metalik mikro elementin yoğunluğu diğer mikro elementlerin alımını kısıtlar. Toprakta bulunsa bile bitki bunu alamayabilir.
Peki bunu nasıl gidericez? Şelatlanmış ve alımı kolaylaştırılmış mikro element içerikli yaprak gübreleri ile. Bunlar hayati önem taşır özellikle çinko. 400 kg verim için çinko eksikliği çekmezsiniz. Çekse de farkına varmazsınız. Ya da eksikliğini çektiği için 400 kg verim alabiliyorsunuzdur. Çinko alımını kısıtlayan da birçok faktör var. Bu yüzden yapraktan çinko beslemesi artık tüm bitkiler için olmazsa olmaz haline gelmiştir.
Henüz çok görülmemiş olsa da yakın zamanda görülecek eksikliklerin başında fazla yağış alan ve kireç oranı düşük topraklarda kalsiyum noksanlıkları. 22-28 kg Can attığım yerlerde bile görülmeye başladı. Eskiden bu kadar görmüyorduk. Son yıllara kadar hububat tarımında potasyumu cümle içinde kullanan çiftçimiz yoktu artık faydalarını saymayan çiftçimiz kalmadı.
Çok yakın zamanda yeterli magnezyum desteği vermezseniz topraklarınızda görülmeye başlayacak eksikliklerin başında magnezyum gelecek. Belki taban gübrelerine de ekleyeceklerdir.
Yıllar içersinde topraktan neyi fazla tüketiyorsak yerine koymak zorundayız. Toprağa koyamadıklarımız veya koysak da alımının zor olduklarını yapraktan vermek zorundayız.
Size göre işe yaramıyordur. Doğru gübre seçimi , doğru zaman, doğru karışım çok faktör var doğruyu yapabilmek için.
Tabi bunların hepsinin yanında iklim ve mevsim de önemli. Yeterli yağış olmadığı sürece ne verirseniz verin beklediğiniz faydayı da görmemiş olabilirsiniz. Bence bu işe yaramıyor konusunu tekrar gözden geçirin.