Ynt: Besicilik
ELPRESACANARİO link=topic=69290.msg789355#msg789355 date=1383129074' Alıntı:
Hayvancılık dediğin, süt dışında tamamen meraya dayalı olmalı. Mera + kendi ürettiğin ürünler... Besi yemine filan para yetişmez. Bir tesis yapayım, besiye çekeyim, yemi dışarıdan alayım devri bitti. Bizim tanıdık yaptı, ilk senesinde zarar etti. Bu sene de zararına giderse bırakacak. Ama meraya dayalı yapsaydı kurtarırdı. Yine bir tanıdık giriyor bu işe. Gerçi adam çok zengin, hobi olsun diye yapacak. Başında kendisi bile durmayacak. Kafadan battı gözüyle bakıyorum. Tabi Allah bilir, nasipse yürür gider... Tek korkum meraları filan batırıp gitmesi...
Bak ben de sana bir şey söyleyeyim, ben şu anda hayvancılık yapmıyorum, hayvan bakmışlığım var eskiden. Şu anda diş hekimiyim. Eskiden Siirt ' te bağımız vardı, koyun vs. de.
Defalarca söyledim, satarken KA-ZA-NA-MAZ-SIN! Anca alırken ve beslerken kazanırsın. Hocam koyunlara 1 gram dışardan saman vs. vermişliğimiz yoktu! Onları da kendimiz için besliyorduk, düşün. Yine de çıkartıp otlatırdım, traktör vs. olmadığı için de otu bir şekilde halleder saklardım. Kış için, oranın kışı da malum! Güvercin beslerdik, onlara az bir şey arpa verirdik, gerisini kendileri bulurlardı, ot-meyve-böcek ne varsa yerdi bunlar. Ama gübreleri bize kalırdı tabi, bağda da fıstık-üzüm vardı. Güvercin gübresi bilen bilir yarasa gübresinden sonra en değerli gübredir! Onları da bağa getirir atardık! Anlayacağın fazladan 10 lira masraf etmemeye çalışırdık.
2. bir olay daha sana, birkaç sene önce İstanbul Hadımköy ' de çalışıyordum, kliniğin karşısında 200 metrekare olan bir ahırda, 4 duvar 1 çatı yerde adam 20 dana besledi, arkamda da başka biri 100 kuzu! Dana besleyen gitti kurbandan sonra kendine Captiva aldı! 4x2 aldı gerçi ama, o zaman aldığında 65-70 bin TL civarındaydı! Eeee, sonuç ne? Sonra 'para yok para yok' Yemi dışarıdan alıyor ya adam bunu yaparken!
Şimdi burada hatalı kim, herkes hiçbir şey dışarıdan göründüğü gibi değil vs. denilir ama, bizim oradakilerde de var bu! Adam gider fıstık parasıyla cip alır, ev alır bir şeyler yapar, yeni tarla alayım bağ yapayım fıstık gelsin daha fazla demez! Parayı cipe gömer sonra para yok der! Bana memleketten hastalar gelip duruyorlar, her anlattıklarında he he deyip geçiyorum bildiğim için ne halt ettiklerini! Küçük yer dedikodu çabuk yayılıyor
Hepsinin mal varlığını dökesim geliyor önlerine