Ynt: Besi ve Süt Yetiştiriciliğine Başlama
Hocam, İPARD ile yaparsanız ya süt yada besi yapmanız lazım. İkisine birden destek vermiyorlar. Ayrıca İPARD ' ın şöyle bir sorunu var, 5 yıl boyunca çiftlikte hiç bir değişiklik yapamıyorsunuz. 6 ayda bir gelip santim santim her yeri ölçüyor kontrol ediyorlar.
Mali konuları biraz açıklığa kavuşturmak için söylüyorum, İPARD standardında 120 başlık bir süt işletmesi yaklaşık 2.5 milyon TL tutuyor. Bu yatırımı aldığınız hibe oranına göre 800 bin TL ile 1 milyon TL arası bir masrafla yapmanız mümkün ancak şunu unutmayın 2.5 milyon önce sizin cebinizden çıkıyor, kurum parayı iş bitiminde ödüyor. O kadar nakit paranız yoksa bankalardan kısa dönemli kredi çekmeniz gerekir, bu kredinin masrafı nereden baksanız 100-150 bin TL ' yi buluyor.
Faizsiz kredi işine gelirsek, o krediyi her şube bilmez. Tarım işi ile uğraşılan bölgelerde ki şubelere gitmeniz gerekir. Kredinin şartları en az 6-8 ay süreli ÇKS kaydı ve çekeceğiniz kredinin 2 katı miktarda ipotek tabi birde iş devlet bankasına baktığı için bir yerlerde bir tanıdık gerekir. Ayrıca kredi sıfır faizli deniyor ama masraf şu bu adında yıllık %5-10 arası bir miktarı bankaya ödemeye hazır olun. Son olarak şunu da ekleyim sıfır faizin üst limiti 750 bin TL bunun üzerine %50 indirimli faiz uygulanıyor.