Besi ve Süt Yetiştiriciliğine Başlama


İyi günler,

Ordu ilinde 60 dönümlük kendi arazimizde besi ve süt yetiştiriciliği yapmak istiyorum.
Bir miktar özsermayemiz yanında banka kredisi ile devlet hibe ve teşviklerinde de yararlanmak niyetindeyim.

Bu konu hakkında bilgi, tavsiyelerinizi rica ederim.
 
Ynt: Besi ve Süt Yetiştiriciliğine Başlama

Arkadaşım bu forumda bu bölümde yüzlerce konu var lütfen konuları inceleyin daha çok bilgi sahibi olursunuz o konularda yazanların birebir aynı şey yazılacaktır.
 
Ynt: Besi ve Süt Yetiştiriciliğine Başlama

Arkadaşım sadece bu forumdakileri değil bir çok yerde yazılanları inceledim ve yapılan yorumlar 2010- 2011 senelerine ait.
Güncel bir bilgiye rastlayamadığım için son çare olarak yazdım, eğer yanlış yerde bilgi arıyorsam boşuna vakit kaybetmeyeyim burada.
 
Ynt: Besi ve Süt Yetiştiriciliğine Başlama

Destekleme olarak Ordu ili IPARD kapsamında.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), una danışırsanız bilgi alabilirsiniz.
TKDK Ordu İl Koordinatörlüğü açılmış olması lazım. Tel: 0.452 212 13 48
Başarılar.
 
Ynt: Besi ve Süt Yetiştiriciliğine Başlama

Erol bey iyi günler,

Cevabınız için teşekkürler TKDK ' nin çağrı dönemleri arasında kafamı karıştıran terimler oldu.
Aralık ayı içinde son bulacak çağrı döneminde ORDU ili IPARD kapsamında olmasına rağmen süt ve besi yetiştiriciliğini kapsama alanı dışında bırakmışlar.
İstanbul ' da bir danışmanlık firmasıyla çalışmak istedik ve bu firma proje yazmak için (ücreti karşılığında) acele davranmamızı söyledi ve daha sonra daha ORDU ilinin kapsam dışında olduğunu bilmeyen bir firmayla karşılaşmamız bizi biraz hüsrana uğrattı.
İstanbul ' da da Ziraat Bankası şubelerine gidip sormama rağmen çoğu banka çalışanının böyle bir krediden haberi dahi yok.
Sanırım sizinde bahsettiğiniz üzere ORDU TKDK ile irtibata geçmemiz daha sağlıklı olacaktır. Umarım dilediğiniz gibi başarılı olabiliriz.
 
Ynt: Besi ve Süt Yetiştiriciliğine Başlama

Hocam, İPARD ile yaparsanız ya süt yada besi yapmanız lazım. İkisine birden destek vermiyorlar. Ayrıca İPARD ' ın şöyle bir sorunu var, 5 yıl boyunca çiftlikte hiç bir değişiklik yapamıyorsunuz. 6 ayda bir gelip santim santim her yeri ölçüyor kontrol ediyorlar.

Mali konuları biraz açıklığa kavuşturmak için söylüyorum, İPARD standardında 120 başlık bir süt işletmesi yaklaşık 2.5 milyon TL tutuyor. Bu yatırımı aldığınız hibe oranına göre 800 bin TL ile 1 milyon TL arası bir masrafla yapmanız mümkün ancak şunu unutmayın 2.5 milyon önce sizin cebinizden çıkıyor, kurum parayı iş bitiminde ödüyor. O kadar nakit paranız yoksa bankalardan kısa dönemli kredi çekmeniz gerekir, bu kredinin masrafı nereden baksanız 100-150 bin TL ' yi buluyor.

Faizsiz kredi işine gelirsek, o krediyi her şube bilmez. Tarım işi ile uğraşılan bölgelerde ki şubelere gitmeniz gerekir. Kredinin şartları en az 6-8 ay süreli ÇKS kaydı ve çekeceğiniz kredinin 2 katı miktarda ipotek tabi birde iş devlet bankasına baktığı için bir yerlerde bir tanıdık gerekir. Ayrıca kredi sıfır faizli deniyor ama masraf şu bu adında yıllık %5-10 arası bir miktarı bankaya ödemeye hazır olun. Son olarak şunu da ekleyim sıfır faizin üst limiti 750 bin TL bunun üzerine %50 indirimli faiz uygulanıyor.
 

Benzer Konular