Ynt: Besi ve süt sığırcılığında üre kullanan var mı?
SÜT İNEKLERİ RASYONLARINDA ÜRE KULLANILMASI
Protein niteliği taşımayan azotlu maddelerde ( NPN ) olan üre rumende bulunan
mikroorganizmalar tarafından vücut proteinlerine ( mikrobiyal protein ) dönüştürülmek
suretiyle sığırlar için yararlı hale getirilir.( )
Sığır beslenmesinde üreden etkili bir şekilde yararlanma aşağıdaki hususların yerine
getirilmesine bağlıdır.( )
- Ürenin konsantre yemlere homojen şekilde karışımı sağlanmalıdır
- Üreli yem hayvanlara alıştırılarak verilmelidir
- Üre tahıl taneleri veya melas gibi kolay çözülebilir enerji kaynaklarıyla birlikte
kullanılmalıdır.
- Üre düşük proteinli ve yüksek enerjili yemlerle verilmelidir.
- Üreden sağlanan azot hayvanın toplam azot ihtiyacının %33 ‘ünü geçmemelidir.
- Üre toplam rasyonda ( KM ‘de) % 1, konsantre yemlerde ise %3 ‘e kadar katılabilir. Ancak
% 2 önerilen miktardır.
- Rasyonlarda yeterli miktarlarda mineral madde, özelikle P, S ve K bulundurulmalıdır.
Yüksek süt verimine sahip ineklere protein ihtiyacının karşılanması kritik bir öneme sahiptir.
Bu bağlamda günde 25 ‘kg üzerinde süt veren hayvanlara Rumende tamamen amonyağa
fermente olan ürenin verilmesi önerilmektedir. Yüksek verimli hayvanlar bu bileşiğin
kullanılması gerektiğinde miktar günde maksimum 90-100 ‘gr şeklinde ayarlanmalıdır.
Alıntı arkadaşlar.