Bankaların tarım kredileri


Bankaların tarım kredileri​

31 Mayıs 2021
Cengiz Çakır


Tarım dışı iş kollarında kâr oranları azaldığından, bankalar alternatif gelir kaynaklarına yönelmektedir. Avrupa Birliği sürecinin etkisiyle yabancı sermayeli bankalar, tarım kooperatifleri, sigorta şirketleri gibi para ve sermaye piyasası aktörlerinin tarımın finansmanında etkili olduğu bir dönem yaşanmıştır.

BANKALAR​

“2018 yıl sonu itibariyle ülkemizde faaliyet gösteren 3 adet kamu bankası, 10 adet özel banka, 12 adet yabancı sermayeli banka, 7 adet şube bazında hizmet veren yabancı banka ve 13 adet kalkınma yatırım bankası bulunmaktadır.
2004 yılından sonra, tarım kredisi başlığı altında olmasa dahi, tarımsal faaliyetlere ve çiftçilere hizmet ve kredi vermekte olarak özel bankaların mülkiyetinde azımsanmayacak değişimler olmuştur. Söz konusu hisse ve sahiplik değişimleri günümüzde de devam etmektedir.”
(Topuzoğlu:s.107).
Resmi kayıtlara göre kamu bankalarının tümü, 7 özel banka, 3 yabancı sermayeli banka tarım kredisi kullandırmaktadır. (Topuzoğlu:s.110).



BİLDİRİLEN TARIMSAL KREDİLER​

fb943e48-65d8-4393-86e5-971fd1401ca3.png

Piyasada tarımsal kredi deneyimlerinin genel olarak bankalar açısından kârlı olduğu aşikârdır.
Çizelge 3’te yabancı özel bankaların tarımsal kredilere diğer kesimlerden daha fazla önem verdiği görülmektedir. Toplam kredi hacmi yerli özel bankalardan 279 milyar lira az olan yabancı bankalar, yerli özel bankalardan 9,2 milyar lira daha fazla tarımsal kredi vermişlerdir. Yabancı bankaların tarıma olan bu ilgisi, gerçekten ilgi çekicidir.

f6b6033d-9014-44bb-b257-a2f58f3860b1.png

Konuyu açıklığa kavuşturmak için “takipteki kredileri” izleyelim. Çizelge 1’de kamu bankaları tarafından verilen 100,4 milyar lira tarımsal kredinin yüzde 2’sine karşılık gelen 2,0 milyar lirası takibe düşmüştür. Yerli özel bankaların takibe düşen kredi oranı yüzde 6,9’dur. Yabancı özel bankaların takibe düşen tarımsal kredi oranı yüzde 7,2 olmuştur. Yabancı bankaların takipteki kredi oranı, onlardan 4,41 kat fazla kredi veren kamu bankalarının takipteki kredi oranına yakındır. Yabancı bankaların kredilendirme konusunda gevşek, tahsilat konusunda katı davranmaları dikkat çekicidir.




GÜVENCELER​

“Kırsalda üretim yapmakta olan üreticilerin ödeme ahlaklarının, diğer ticari faaliyet yürütmekte olan kredi müşterilerine nazaran daha yüksek olduğu belirtilmektedir. Genelde tarım kredilerine teminat olarak taşınmaz (özellikle tarım arazisi) ipoteği yapılmaktadır. Başka bir çiftçinin kefil alınması, sorunlu hale gelen kredilerin tahsil kabiliyetini arttırmaktadır. Bütün bu hususlar özel bankaların kendilerini görece güvende hissetmelerine neden olmaktadır.”



OYUNBOZANLIK​

“Türkiye’de faaliyet göstermekte olan özel bankaların pek çoğunda tarım kredisi konusunda uzun vadeli planlama ya da strateji bulunmamaktadır. Piyasalarda olumsuz koşulların artması durumunda krediler erken geri çağrılabilmekte, faiz oranları çok hızlı olarak değiştirilebilmekte, kredi vadeleri ve taksit koşulları yine ani olarak revize edilebilmektedir.
Tarımsal faaliyetlerin nakit girişi sağlaması için en iyi ihtimalle 6 ay gerekmektedir. Böyle bir piyasada bunun gibi ani politika/koşul değişiklikleri, tarımsal işletmeler ve tarım kesimi üzerindeki olumsuzlukları artırmaktadır” (Topuzoğlu: s.108 ).



SONUÇ:​

Kredi açılırken, başvuru yapan kişinin küçücük harflerle yazılmış sayfalar dolusu kredi sözleşmesinin altına el yazısı ile “Okudum, anladım” yazarak imzalaması isteniyor. Çoğu ilkokulu bitirme olanağı bulamamış insanların, bankada bulunduğu kısa sürede sözleşmeyi okuması olanaksızdır. Defalarca okusa bile yarısı frenkçe, yarısı Osmanlıca terimlerle dolu karmaşık parasal işlemleri ve hukuksal süreçleri anlaması mümkün değildir. Satır aralarında kredi veren kuruluşu her zaman haklı çıkaracak ayrıntılar gizlidir. İmzası alınarak borçlandırılan şahsın eli kolu bağlanmıştır. Haciz kararı aldırıp mallarına el konulabilir. Eskiden olduğu gibi birkaç dönüm tarla satarak borçtan kurtulma olanağı da kalmamıştır. Toprak Koruma Kanunu uyarınca tarlaların 20 dekardan küçük parçalara bölünmesi yasaklanmıştır. Köy yerinde herkes birbirinden beter borç içinde yüzerken icra yoluyla satışa çıkarılan büyük tarlayı kimlerin alacağı bellidir. Böylece köylüyü yerinden yurdundan uzaklaştırmanın yasalara uygun (!) yöntemi bulunmuş olmaktadır. Komşularının gözü önünde evindeki eşyaları haczedilerek götürülen insanların çekeceği acıyı düşünün. Böyle onur kırıcı bir duruma katlanamayıp, canına kıyanlar bile olmaktadır.

Kaynak: İpek Topuzoğlu, Seçilmiş Bazı Ülkelerde ve Türkiye’de Bankaların Tarımsal Finansman Uygulamalarının Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üni. Fen Bil. Ens. İzmir, 2019. Öğrencim ve meslektaşım olan Zir. Yük. Müh. İpek Topuzoğlu’na teşekkür ederim.
 
türkiye de tarım arazileri bankalardan kredi alımında teminat gösterilebiliyor.Hiçbir avrupa ülkelerinde tarım arazileri teminatgösterilemiyor/gösterilemez. kanunları buna müsade vermiyor. yani topraklar kanunen korunuyor. bizde de böyleydi. akp yonetiminde değişti.

Bak bunu bilmiyordum. Çok önemli bir bilgi vermişsiniz teşekkürler 👍
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
türkiye de tarım arazileri bankalardan kredi alımında teminat gösterilebiliyor.Hiçbir avrupa ülkelerinde tarım arazileri teminatgösterilemiyor/gösterilemez. kanunları buna müsade vermiyor. yani topraklar kanunen korunuyor. bizde de böyleydi. akp yonetiminde değişti.
Ciftci kredi icin tarla teminat vermeyecekse, neyi yeminat gosterebilir? Sehirde Evi mi var, borcsuz trsktoru my var? Demek istedigim ozaman kredi cekemez.
 
YA HERŞEY Bİ YANA 'ZİRAAT' BANKASI BİLE ÇİFTÇİLİKLE UĞRAŞI OLMAYAN YANDAŞ ŞİRKETLERE NE KREDİLER VERİYOR BU YANDAŞ ŞİRKETLER ANA PARAYI BIRAK FAİZİ BİLE ÖDEMİYOR. BİR BENZERİ DE 'ZİRAAT' BANKASI YURT DIŞINDA PANAMA İDİ SANIRIM Bİ ŞİRKETE KREDİ VERİYOR VE PARA KAYBOLUYOR.
ARKADAŞLAR ZİRAAT DEMEK TARIM DEMEK. YANDAŞ OLMADIĞINIZ SÜRECE HERŞEYİNİZ KISITLI OLUR HA OLURDA ALDIĞINIZ KÜCÜK MEBLAYI ÖDEYEMESSİNİZ BOĞAZINIZA YAPIŞIRLAR ELDE AVUCTAKİ HERŞEYİNİZİ ALIRLAR . NİYET DEĞİŞTİ , AMAÇ DEĞİŞTİ , Bİ SÖYLEYİN ÇİFTÇİ KİMİN UMRUNDA . YEM SÜT PARİTESİ 1.5 OLACAK DİYORLAR DI . BAKANLIK DALGA GECER GİBİ PARİTE 0.80 DİYOR ALLAH AŞKINA ÇİFTÇİ KİMİN UMRUNDA ? NE BANKANIN UMRUNDA NE DE SİYASİLERİN UMRUNDA .
 

Benzer Konular