Balya nemi ölçme cihazı

Ynt: Balya nemi ölçme cihazı

UÖZKAN.77 link=topic=73551.msg860161#msg860161 date=1394203436' Alıntı:
ot balyası için el-göz yeterli.. bikaç balya dağıtıp içine de baktımı tamam.. zaten nemli balya küflü olur, rengi bozulur..

birader 15 yıldır yonca işi içindeyim o her türlü anlarım ama daha net veri elde etmek istiyorum.
 
Ynt: Balya nemi ölçme cihazı

cihaz olsada duyuları/görseli ihmal etme derim.. paraya kıyıp iyi bi cihaz alcan o vakit.. lakin ölçümde gene titizlik şart, yani tek yerden tek yüzeyden olmamalı.. güzel bi örnekleme, genelleme lazım..
 
Ynt: Balya nemi ölçme cihazı

UÖZKAN.77 link=topic=73551.msg860345#msg860345 date=1394218960' Alıntı:
cihaz olsada duyuları/görseli ihmal etme derim.. paraya kıyıp iyi bi cihaz alcan o vakit.. lakin ölçümde gene titizlik şart, yani tek yerden tek yüzeyden olmamalı.. güzel bi örnekleme, genelleme lazım..

hocam kusura bakmayın önceki mesajda kimin yazdığına bakmadan dalgınlıkla birader yazmışım. Ebaydan felan daha ucuza bulabilirim belki olmadı el yodamıyla devam.
 
Ynt: Balya nemi ölçme cihazı

:S slm arkadaşlar, özellikle erbab arkadaşların fikrini merak ediyorum..ben yoncamı hasad ettim ama bağlatamadan ve kurutamadan tam olarak yağmur ile ıslattım hala tarlada kurumayı bekliyor.sizce ne yapmalıyım bu yonca hasadımı küflenmeden bozulmadan bağlatıp çıkarmak için..!! :S cçr-*-s uyy-*s
 
Daha eski bir konuda yazmıştım. Otun silaj yapımı yada kuru bağlanması ile ilgili yazı. Eldeki imkanlarla kesin veri almak için:

sebazios link=topic=74695.msg879613#msg879613 date=1397420091' Alıntı:
Nemi ölçmek için yapılan bu otu elle sıkma yöntemi çok ilkel.

Piyasada 25-30 liraya satılan nemölçerler çok güzel sonuç veriyor. Faydasını düşününce fiyatı hiçbirşey.

Nemölçer yoksa nemi ölçmek için daha kesin sonuç veren bir yöntem vereyim:

Otu biçtikten sonra tarlanın herhangi bir yerinden 1 demet ot aldın ve tarttın. Ağırlığını bir kenara kaydettin. (Misal 1 kg geldi). O otu tarttıkyan sonra tekrar dışarıya, güneşin altına koyuyorsun.

Bu tartım işlemini hergün tekrarlıyorsun.

Otun ağırlığı, ilk gün tartılan ağırlığının 3/4 ' üne (750gr ' a) düştüğünde (ortalama nem %60-70 arasındadır) otumuz silaj yapımına hazırdır.

Eğer bu ağırlığı kaçırırsanız otu kuru bağlamak zorundasınız. O zaman da tarttığının otun ağırlığın daha fazla düşmeyerek sabit kaldığı (ortalama 330-380 gr civarı) zaman (nem %20 ' nin altındadır) otunuzu bağlanabilirsiniz.

Nemin %20 ' nin üzerinde olduğu (400gr ' dan yüksek) durumlarda bağlarsanız, büyük ihtimal balyalar kızışır.

Tartı da yoksa el ile tespit:

Bir avuç otu, baş parmaklarınız birbirine değecek şekilde aşağıdaki gibi avcınıza alın:

Örnek:

3evyzata.jpg


Iki elinizin birbirine bastırarak sertçe çitileyin. Bu işlem sonrasında elinize en ufak bir ıslaklık yada nem olmamalı. Eliniz boyanmamalı. Eksi halde beklemeye devam. Eğer test başarılıysa otunuz bağlanmaya hazırdır.
 

Benzer Konular