sebazios link=topic=74695.msg879613#msg879613 date=1397420091' Alıntı:
Nemi ölçmek için yapılan bu otu elle sıkma yöntemi çok ilkel.
Piyasada 25-30 liraya satılan nemölçerler çok güzel sonuç veriyor. Faydasını düşününce fiyatı hiçbirşey.
Nemölçer yoksa nemi ölçmek için daha kesin sonuç veren bir yöntem vereyim:
Otu biçtikten sonra tarlanın herhangi bir yerinden 1 demet ot aldın ve tarttın. Ağırlığını bir kenara kaydettin. (Misal 1 kg geldi). O otu tarttıkyan sonra tekrar dışarıya, güneşin altına koyuyorsun.
Bu tartım işlemini hergün tekrarlıyorsun.
Otun ağırlığı, ilk gün tartılan ağırlığının 3/4 ' üne (750gr ' a) düştüğünde (ortalama nem %60-70 arasındadır) otumuz silaj yapımına hazırdır.
Eğer bu ağırlığı kaçırırsanız otu kuru bağlamak zorundasınız. O zaman da tarttığının otun ağırlığın daha fazla düşmeyerek sabit kaldığı (ortalama 330-380 gr civarı) zaman (nem %20 ' nin altındadır) otunuzu bağlanabilirsiniz.
Nemin %20 ' nin üzerinde olduğu (400gr ' dan yüksek) durumlarda bağlarsanız, büyük ihtimal balyalar kızışır.