Bakan Nureddin Nebati: "Çiftçilerimize finansal sıkıntı çektirmeyeceğiz"


📌 Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Turkuvaz Medya Merkezi’nde düzenlenen “2. Türkiye Çiftçi Zirvesi”ne katıldı. Son 20 yılda verilen destekler verilen destekleri ve bazı rakamları paylaştıktan sonra geleceğe dair şunları konuştu:


✅ "Geçtiğimiz yıl çiftçilerimize bütçeden 24 milyar lira destek sağladık. Bu sene de bu rakamı 39,2 milyar liraya yükselttik. Birçok tarımsal üründe yeni alım fiyatları açıklayarak ve alım fiyatlarında bir önceki yıla göre önemli oranlarda artış yaparak üreticilerimizin yanında olmaya devam ettik. 2002 yılında sadece 5 ürüne prim desteği verilirken, bugün tam 18 ürüne prim desteği sağlıyoruz.”

✅ “Gıda Komitesi toplantılarımızın en önemli maddelerinden biri gıda arz güvenliğidir. Böylece Avrupa’da ve Amerika’daki marketlerde karşılaşılan boş raflar bizim ülkemizde görülmemiştir ve inşallah hiç görülmeyecektir. Komitemizde aldığımız kararların da katkısıyla küresel düzeydeki olumsuz gelişmelere rağmen temel gıda ürünlerinde ülkemizin arz güvenliği bakımından bir sıkıntısı yoktur ve TMO stoklarımız önemli oranda artırılmıştır.”

✅ "Nitekim Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleri ve liderliğiyle imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması, yeterli gıdaya erişim problemi yaşayan birçok ülkenin önemli ölçüde rahatlamasını sağladı. Bununla birlikte 2022 yılı içinde 12 dolara kadar ulaşan buğdayın kile fiyatı, Tahıl Koridoru Anlaşması sonrasında yüzde 25’e varan bir düşüşle 8,4 dolara kadar gerilemiştir. Bu, kelimenin tam anlamıyla küresel gıda piyasalarında Erdoğan etkisidir".

✅ “Bizler, ekonomimizde durgunluğa ve işsizliğe sebebiyet vermeden fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü artırmak için gereken tüm mücadeleyi kararlılıkla vermeye devam ediyoruz. Aldığımız tedbirler ve küresel düzeyde yaşanacak normalleşmeyle birlikte enflasyonu da yeneceğiz. Yıl sonundan itibaren de bu düşüşü daha net hissetmeye başlayacağız. Piyasadaki arzı artıran bu politikalarımız uzun vadede enflasyonun yüksek seyretmesini de engelleyecektir.”

✅ “Biz de enflasyon boyutuyla bunu ülkemizde yaşıyoruz ve ilerleyen süreçte de tedricen aşacağımızı beyan ediyoruz. Ancak öte yandan unutmayalım ki enerji ve gıda arz sorunlarıyla boğuşan, resesyon ve stagflasyon kaygıları taşıyan birçok ülkeye nazaran Türkiye, hem gıda hem de enerji arz güvenliğini sağlayabilen, istikrarlı bir şekilde büyümeye, istihdam oluşturmaya devam eden, sağlam bir ekonomiye ve diplomatik güce sahiptir. Tarım sektörünün en önemli ihtiyaçları arasında yer alan ‘planlı tarımsal üretimi ve sözleşmeli tarımı’ hayata geçirmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Dünya genelinde yaşanan sorunlar karşısında çiftçilerimizin finansal ihtiyaçlarını sıkıntı çekmeden sağlamalarını temin etmek üzere ilgili kurum, kuruluş ve sektör temsilcileriyle iş birliği içerisinde çiftçilerimizi desteklemeye kesintisiz şekilde devam edeceğiz.”


Bakan-Bey-Haber-Tarim.jpg
 
bugün goble çekerken goblenin göbekteki milini kırmış kardeşim. parça fiyatı 2000 tl el emeği sök tak 2500 tl.
bundan önce taşlı tarlalarda pulluğun kestiği pim ve somuna 1 somun 1 pim 180 tl verip aldım 10 adet etti mi 1800 tl bugün sordum pim kalmadı abi pulluk kesti hepsini diyor :)
ben sadece parçaya daha saymadıklarım da var bu paraları veriyorum onu ne yapacağız ? gobleyi değişeyim diyorum üste 65 bin istiyorlar. b*oku çıkacaktı biliyordum da bukadar hızlı değil.. destek flan hikaye.
 
Seçim arifesinde faizi tek haneye indirme inadını bırakıp da resmi enflasyonun 80 olduğu bir durumda 12 ile faiz politikasını iktisat işletme okuyan birinci sınıf üniversite öğrencilerine anlatabilirse sayın bakanımız o zaman her dediğine inanacağım ve kabul edeceğim herşeyi ve asla asla tüm sözlerini vahiy inmiş gibi kabul edeceğim tüm Avrupa ve Amerika'sı diğer ülkeleri keskin faiz artışının devamını söylerken böyle bir politika izlemesini 1. Sınıf üniversite öğrencilerine anlatması ricam olacak kur korumadan nasıl çıkacağını yada nasıl devam ederek hangi kaynak ile ödeyeceğini anlatırsa televizyonda 80 milyona o zaman herşeyini kabul edip biat edip peşinden ölüme gidebilirim benim fikrim merkez bankası darphanesinde çalışan sayısı fabrika usulü 3 vardiya çalışır durumda olursa belki basılan karşılıksız paralar bir süre daha deniz üstünde burnumuzdan nefes alırız ama ayağımıza beton dökük elbet dibi göreceğiz bakalım ne zaman
 
Hayır gübre fiyatları 6 kat, mazot 3,5 kat artmış, çiftçinin girdi artışı enflasyonu kaç oldu biliyorsun, ürünü ucuzlatıcan girdileri ucuzlatmıycaksın, peki üretici ne kazanacak bu durumda onu deyiversene, neden finansal sıkıntıya taktınız şimdi, demekki bu ortamda kazanamayan çiftçinin finansal sıkıntı çekeceğini biliyorsunuz bu sıkıntıyı çözmek için borcu çoğalsın, yada kazanamadan üretsin diye girdileri pahalı almasını ve dolayısı ile üretmesini sağlamaya çalışıyorsunuz, ürün fiyatı yüzde 25 ucuzlayınca başarı ama buna rağmen kaç misli artan girdi fiyatı ucuzlamayınca kazıklanan kim oluyor açıklamanız gerekmezmi?

Sadede gelin, kazanacakmı bu üretici? alın terini ezdirmeye devam edecekmisiniz etmeyecekmisiniz, gübre mazot elektrik gibi girdilerin artışı meselesini hiç ele almıyorsunuz, nedense yeni ekonomi modeli dediğinizden bu yana girdiler meselesiyle alakalı olarak hiç sesiniz çıkmadı, tek bir çalışmanız yok ortada, girdilerin afaki fiyat atışlarına rağman girdileri ulaşılabilir olarak varsaymak nasıl bir mantık? rahatsanız mesele yok ama hani parayı krediyi veririz gider girdi alırsınız üretmeye devam edersiniz kazanmasanızda olur gibi bir düşünceniz hiç yoktur dersek buna kim inanır?

Enflasyonun yüksek seyrettiğini kabul ediyorsunuz, yeni ekonomi modeli dediniz 5-6 aya ülke düze çıkacaktı 10 ayı geçti yeni ekonomi büyüme cart curt dedin, hala enflasyon yüksek düşecek, umut ver mazota bindir hazineyi doldur, hani dolaylı vergiler düşecekti, mazot hala nerde mubarek , 10 ay öncekiyle şimdi dediğin birbirini tutuyomu.

 

Benzer Konular