Bağda Salkım Seyreltme.

04.04.2010
1,705
654
Eskişehir

Bağcı ve bağ hakkında bilgisi olan arkadaşlar. Salkım seyreltme hakkinda birkaç sorum olacak. Yardımcı olursanız sevinirim.
Dorularim sofralik Alphonse için geçerlidir.

- Salkım seyreltme işlemi hangi aralıkta yapılır, en ideal zaman hangisidir?
- Seyreltme işleminde dikkat edilmesi gereken hususlar ( sürgündeki hangi sıradaki ve büyüklük küçüklük bakımından ) dikkate alınmalı?
- Seyreltme işleminde vereceğiniz ölçüler max verim ve max kalite aralığında yani en az ve en çok x salkım bırakılmalı şeklinde olursa daha isabetli olur herhalde.

Buraya kadar genel sorulardı, kendi bağım ile ilgili kısma geceyim. Bağ 2012 de dikildi. 1 yaş bakımsızlıktan düşük hesaplaya biliriz. Yac iz dusumune 20kg/da 14-24-12+me mısır gubresi, 5kg AS Sürgünler 25cm iken verildi. 1kezde yapraktan gubre uygulaması yapıldı. Fazlalik surgunlerin seyreltmesini geleneksel olarak çiçeklerle öncesine yetistiremedim.
Şimdi çiçekten çıktı.
Seyreltme yapacağım ama bunu tahmini toplamda salkım ağırlığı-bağ gelişimine göre yapacaksam ne kadar üzüm birakmaliyim. Bağlar şimdi 3. Teli aştı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Aygün 10
Salkım seyreltme çicek salkımı ve üzüm salkımı devresinde olmak üzere iki devrede yapılır.Bir sürgünde birden fazla çiçek salkımı varsa en üstteki koparılır.Tane bağlama belli olmadığından seyreltme bu aşamada ihtiyatlı yapılır.Alfonsta ise seyreltmede dipteki ilk salkımın alınması önerilir.İkinci dönemdeki seyreltmede tane tutumu iyi olmayan ve çok sıkışık salkımlar çıkarılır.Tane tutumunda fark yoksa aşırı büyük veya küçük olanlar çıkarılır.Seyreltmenin şiddeti : bağın yaşı,bakımınız,sulamanız ve verdiğiniz gübreden beklentiniz olan ''şarj'' a (ürün yüklemesi) bağlıdır.Beklentiniz olan miktarı bağdaki asma sayısına bölerek her asmaya düşen şarjı hesaplarsınız.Ortalama salkım ağırlığını bilirseniz (önceki yıllardan) her asmada bırakacağınız salkım sayısını bulursunuz.
Üç yaşını tamamlamış ve sulanan bir bağ için gübre miktarı biraz düşük gibi.
 
  • Beğen
Tepkiler: KüreLee ve ofas
Taban gubresi ve AS vermekte geç kaldım. Gubreyi 8 mayısta verdim. Aynı gün ölü kol ilacı ile birlikte yapraktanda gübre verdim. Taban gubresini geç kaldigimdan, AS ise ciceklenme öncesi silkme yapmasın diye düşük tutmanın daha doğru olacağı kanaatiyle böyle hareket ettim.
An itibarı ile bağ çok sağlıklı, silkme durumu ortadan kalktı ve artık yuklenmeliyim düşüncesindeyim.
Çiçek hemen öncesi mildiyö ilacını kaçırdım. Onu atıp ( quadris ) su+gubreye başlayacağım inşallah. Gelişimi iyi olan çağlarda kök başı 10-13kg lık salkım bırakmayı düşünüyorum.
Üzüm kalitesinden tam beklentim. %80-90 sofralik %10-20 pekmezlik.
 
Evet giberellic asit, Egede hem salkım seyreltmede, hem de tane irileştirmede kullanılıyor. Biz de kullanmıyoruz. Ama birçok meyvede kullanıyorlar. Giberella mantarından elde edilen bir hormon. Egeliler "Hap" diyor. Sandoz tableti gibiydi. Rahmetli babam 80li yıllarda Kütahyaya üzüm çekerken Çivrilli lerden öğrenmişitik biz. Galiba taneler saçma iriliğinde iken kullanıyorlar. Bazı taneler dökülüyor, bazıları da iriliyor. Egeli arkadaşlar iyi bilirler ama, pek paylaşımda bulunmuyorlar. Forumda egeli Üzümcülük yapanlar da üzümden çok hoşnut değiller.
 
Hoşnutsuzluk çiftçilerde kronik bir durum.
Ömrümüz( o yıl para yapan ürünler için ) keşke ekseydim ve/veya ( para yapmayan ürünler için ) keşke ekmeseydim demekle geçiyor.
Velhasıl kolay değil ama programlı ve kanaatkar olmak şart.
 

Benzer Konular