Ayçiçeği ve yumurtadaki fiyat artışı mercek altında


Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, son dönemlerde fiyatı olağanüstü artan ayçiçieği ve yumurtayı mercek altına alarak, bu ürünlere yönelik fiyat denetimlerini hızlandırdı.​

ANKARA Haber Merkezidunya@dunya.com
GÜNCELLEME21 Ocak 2021 12:59


Takip Et

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, son dönemlerde fiyatı olağanüstü artan ayçiçieği ve yumurtayı mercek altına alarak, bu ürünlere yönelik fiyat denetimlerini hızlandırdı. Kurul gıda ve hijyen ürünleri gibi temel ihtiyaç maddelerinde, bugüne kadar fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 375 firmaya 11 milyon 885 bin lira idari para cezası verdi.
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, vatandaşların fahiş fiyat artışlarına yönelik şikayetleri üzerine başlatılan denetimlerin devam ettiği belirtilerek, 19-20 Ocak tarihleri arasında Türkiye genelinde denetim yapıldığı bildirildi.
Son denetimlerde 562 işletmeye ait 9 bin 870 ürünün denetlediği kaydedilmen açıklamada, firmaların savunmalarının ardından haksız fiyat artışında bulunduğu tespit edilenlere 10 bin-100 bin lira arasında , stokçuluk yapanlara ise 500 bin liraya varan idari para cezası uygulanacağı vurgulandı.
Bugüne kadar kesilen ceza 11.8 milyon lira
Öte yandan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, bugüne kadar 3 bin 208 dosyayı karara bağlarken, bunlara 11 milyon 885 bin lira idari para cezası uygulandı. Ticaret Bakanlığı’nın koordine ettiği kurulda, Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji ile Tarım ve Orman Bakanlıkları ve TOBB ile TESK temsilcileriyle üretici ve tüketici örgütleri ve perakende sektörü temsilcileri yer alıyor.


Açıklamada son dönemlerde fiyat artışından şikayet edilen;, ayçiçek yağı, yumurta, tavuk, bebek maması ürünlerine yönelik fahiş fiyat artışı şikâyetleri üzerine bu ürünlere yönelik denetimlerin arttığı belirtildi.
Bu arada Reklam Kurulu da fahiş fiyat artışı yapan ve COVID-19’u aldatıcı reklamlarla fırsata çevirmeye çalışan 303 firmaya da 13.3 milyon lira idari para cezası uygulandı
 
Demekki aycicek yağını ve yumurtayı şikayet eden tüketici kadar çiftçiler olarak gübre fiyatları şikayet edilmiyor. Aslında herkes işinin hakkini verse şikayete gerek duymadan sıkıntılı olan her şey denetlemeli.....
Şu sitede binlerce kişiyiz madem şikayetçiyiz hepimiz birden cimere yazalım derdimizi önerimizi dile getirelim
 
Tarım bakanlığı mobil ekmek satışını yasaklamış fakir insanların 3 5 kuruş parasında bile gözleri var yazıklar olsun
 

Resimler ve ekler

  • Screenshot_20210121_212158_com.facebook.katana.jpg
    Screenshot_20210121_212158_com.facebook.katana.jpg
    95.1 KB · Görüntüleme: 10
  • Beğen
Tepkiler: Stronger
Ayçiçeğindeki artışı incelemeye ne gerek var ki.

Forumda geçmiş "güncel ayçiçeği fiyatlari" konusu takip edilse konu çözülür 😊

Bir abimiz ismini hatırlyamadım ama tavsiye etmişti alın çokça imkanınız varsa şimdiden diye hatta.

Ayçiçek yerine forumdan takip ettiğim kadarıyla süt ve süt ürünlerine incememe yapılsa sanırım daha iyi. Süt üreticisi zam almazken, ineklerini kesime gönderirken süt ve süt ürünleri neye göre zamlanıyor?
 
Ticaret Bakanlığının cep telefonları için HFA uygulaması var. Buradan yapılan şikayetler Ticaret İl Müdürlüklerine düşüyor. Onlar da şikayete göre gidip inceleme yapıyor. Bunlar bakanlığa rapor edilip Haksız Fiyat Değerlendirme Komisyonu tarafından karara bağlanıyor. Gübre ve ilaç fiyatları da tabi şikayet edilebilir. Şikayet sayısı ne kadar çok olursa o kadar çok dikkat çeker ve ses getirir. Özellikle haksız bir şekilde kazanç yapıldığını düşündüğünüz, fiyatının döviz, hastalık vs. gibi bahanelerle arttırıldığı söylenen mallar hakkında direk şikayet etmelisiniz. Ayrıca 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun Ek Madde 1 de der ki "(1) Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamaz." bunlar da şikayet içeriğine yazıldığı takdirde çok daha etkili olacaktır. Gübre ve ilaç fiyatları ne döviz ne hastalık ne de başka hiçbir bahaneyle bile açıklanamadığı bu durumda bu kadar artış yaşanması birilerinin kasasını doldurması kabul edilecek bir durum değildir. Malum gübre üreticileri, gübre satan şirket-kooperatif, ilaç üreten, ilaç satan şirket-koperatif her kimse HFA, CİMER gibi yollarla devlete şikayet edilip çiftçinin, tüketicinin hakkının aranması elzemdir.
 
  • Beğen
Tepkiler: mkoc

Benzer Konular