Ynt: arpada problem
ShyraXx link=topic=83594.msg998540#msg998540 date=1430634272' Alıntı:
teşekkürler. duett super alıp uygulayım. bu tarla 110 dekar maliyet fazla olunca gerek yok dedik. diğer arpaya fosfor+duett super uyguladım o çok iyi durumda suan. buğdayada opera max + 20+20+20+me uyguladım ondada sadece alt yapraklarda sararmalar dışında bi sıkıntı yok. bunada ilaç atıp sonra sulamaya başlayım.
Estagfirullah. Ben teşekkür ederim.
Daha önce de bazı konularda da değinmiştik. Aynen dediğiniz gibi. Kim ne derse desin, önleyici uygulama, tedavi edici uygulamaya gore çok daha ekonomiktir.
Sonucta onleyici uygulama yaptıginız yer ile buraya aynı masraf yapılacak. Fark ne?
Bu tarlada (öyle yada böyle, dekardan 10kg bile olsa) bir verim kaybı yaşarken uygulama yapılan arazideki verim yanınıza kalacak.
Not: 10kg arpa/bugdayla en iyi ilaç alınır.
Pas ilaçlarının, 'hastalık olmasa bile' verime olumlu yonde etki ettikleri biliniyor. Ozellikle icerisinde 'tebuconazole' bulunan ilaclar, 'Bitkinin daha uzun süre yeşil kalarak' taneyi daha iyi doldurmasını sağlıyor.
Fosforun, ufak tefek enzim salgilamalarini saymazsak, bitkideki temel olayı da su:
1-) kök gelişimini sağlamak.
2-) verilecek tohum/döl 'sayısı'nı belirlemek.
Detayı söyle:
1-) Kök gelişimi hemen hemen bitti zaten. Kök, uzun kış döneminde, ulaşabildiği kadar alana ulaştı. Bu noktadan sonra gelişse de, topragın besin bakımından fakir bölgelerine ulaşacağından su iletimi haricinde çok bir fonksiyonu olmayacak. Özetle fosforun kök gelişimi ile ilgili rolü tamamlandı.
2-) şimdi bi tane bitki kopartin. Üstten bir ve ikinci boğumun arasını, bıçakla nazikce yarın. Orda başak taslağı denilen minyatür bir başakçık göreceksiniz.
İste o başağın üzerindeki tane sayısını fosfor belirliyor. O başak kından çıkıp olgunlaşsa bile, basagin üzerindeki tane sayısı değişmez. Çok çok müsait ortam olursa, o da belki 1-2 tane ekstra dane ekleme yapar. o bile zor.
'bitki, fosfor alımını kapadı' cümlesinden kasıt da İste bu: 'Döl miktarı belirlendi'. Kapanan birsey yok
sadece is isten gecti.
İsin ilginci, fosfor tüm bitkilerde aynı etkiye sahiptir. Mesela bir ağacın kaç tane çiçek açacağını, yada bir soğanın kaç tane tohum bağlanacağını yine fosfor belirler.
Zaten bu nedenle bitki beslenmesindeki en önemli 3 ana elementten biridir.
Kisaca basak faslagi olsutugunda, hakim kalemi kırmış oluyor. 'Bu başakta (salliyorum) 47 adet tane olacak' diye hükmü bildiriyor ve olay bittmis oluyor. Kararin değişme ihtimali yok.
Sizde de o başak taslağı oluştuğu İçin fosfor treni kaçtı.
Peki bu noktadan sonra verilen fosforun faydasi olur mu?
Fotosentezle ilgili bazı enzimlerin salgilanmasi için faydalı olur. Ama bu durum, fosfor stresi nedeni ile kaybedilen taneleri ve geri kazandırmaz. Hatta getirisi, o rakamla kıyaslanınca çok ufak kalır.
Ozetle simdi fosfor verirseniz, bitkinin renginde kısmen yada tamamen düzelme olur. Daha sağlıklı bir gelişim gösterir. Lakin biraz yogun bir miktarda vermeniz lazım.
Kötü yani ise, verilecek olan yogun fosfor, su an ihtiyac bakımından pik döneminde olan kalsiyumun alimini engeller. Bir tarafı yaparken diğer tarafı bozmuş olursunuz.
Kısaca değineyim diyorum ama konular uzun. İlla uzuyor. Kusura bakmayın.