Arjantin den et ithalatı

Arjantin Devlet Başkanı Christina Fernandez de Kirchner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti ile iki günlüğüne Türkiye’deydi. Konuk Devlet Başkanı, yaşanan et krizini öğrenince, Türkiye’ye 20 bin ton kemikli et satmanın pazarlığını yaptı. Başarılı da oldu.

Bir terslik olmazsa, Türkiye, Arjantin’den 80 milyon dolar karşılığında 20 bin ton kemikli et ithal edecek.


Dünyanın en önemli et üreticilerinden biri olan Arjantin, aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)’lu ürünlerin en fazla üretildiği ikinci ülke konumunda.

Arjantin’de üretilen soyanın yüzde 99’u GDO’lu. Dolayısıyla, Türkiye’nin ithal edeceği 20 bin ton et, GDO’lu soya ve yemlerle beslenen hayvanların eti.

Denilebilir ki, Arjantin’den GDO’lu soya, mısır ve diğer ürünler doğrudan da Türkiye’ye ithal ediliyor. Canlı hayvan ithal ediliyor. Et ithalatı da yapılsa ne olur ki?

Deli dana riskini hiçe sayan bir ülkenin yönetcilerine GDO endişesini anlatmanın anlamsızlığı ortada.

Biz yine de uyaralım. Arjantin’den ithal edilecek 20 bin ton et, GDO’lu soya, mısır ve diğer yemlerle beslenen hayvanların etidir.

İthalatın asıl utanç verici boyutu, Türkiye’nin Arjantin’in etine muhtaç olmasıdır. Bu, Türkiye’de hayvancılık politikasının iflasıdır.

Arjantin, 40 milyon nüfusu olan bir ülke. Toplam 270 bin kilometrekarelik yüzölçümünün sadece yüzde 9,2’si tarıma elverişli.

Türkiye’nin 72 milyon nüfusu var. Toplam 783 kilometrekarelik yüzölçümünün yaklaşık yüzde 35’i tarıma elverişli.

Arjantin, Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 10’nu tarımdan sağlıyor. Toplam istihdamda tarımın payı yüzde 8.

Türkiye, Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yüzde 9’unu tarımdan sağlıyor. Tarımda istihdamın payı yüzde 20’nin üzerinde.


Arjantin’de geçen yıla kadar Tarım Bakanlığı diye bir bakanlık yoktu. Geçen yıl kuruldu. Bakanlığı bile olmayan Arjantin, dünyanın en büyük soya, mısır,ayçiçeği üreticilerinden. 50 milyon büyük baş hayvanı var. Kişi başına büyük baş hayvan sayısı 1’den fazla. Arjantin’de yılda 16 milyon büyükbaş ve 6 milyon küçükbaş hayvan ile 3 milyon domuz kesimi yapılıyor. Süt üretimi 10 milyon ton.

Türkiye’nin büyükbaş hayvan varlığı en iyimser tahminle 10 milyon 800 baş. Yıllık et üretimi 500 bin tonun altında. Süt üretimi 12 milyon ton.

Arjantin hayvancılık konusunda dünyanın önemli ihracatçı ülkelerinden birisi.

Türkiye ise, hayvancılıkta ne bulsa ithal eder konumuna getirildi.

Arjantin Devlet Başkanı Kirchner, Türkiye-Arjantin İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’yi ziyaretlerinde iki günde çok önemli olaylara tanık olduklarını söyledi.Sonra da ekledi: “Bugün Dışişleri Bakanım bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi. Tam 16 yıl aradan sonra 20 bin tonluk kemikli et satılabileceğini söyledi. 80 milyon dolarlık bir operasyon bu. Kendisi zannediyorum şimdi onu kutlamaya gitti.”

Kirchner, bir de uyarıda bulundu: “Bizi sadece inek, tohum ya da emtia üreticisi ülke olarak görmeyin. Bilim ve teknoloji alanında da gelişmeler sağladık. Arjantin bugün dünyada 4. biyoyakıt üreticisidir.”

İki ülke arasındaki dış ticarete bakıldığında, Arjantin’in Türkiye’ye önemli bir üstünlük sağladığı görülüyor. Acı olan tarafı, bu üstünlüğü tarım ve hayvansal ürünlerle sağlıyor olması.

Türkiye,Arjantin’e ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayi ürünleri ihraç ederken bu ülkeden pek çok tarım ürününü ithal ediyor.

Türkiye’nin Buenos Aires Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından hazırlanan rapora göre, Arjantin’den Türkiye’ye yapılan toplam ithalatın yaklaşık dörtte üçü tarım ürünlerinden oluşuyor. Bu ürünlerin başında da soya, ayçiçeği, mısır ve hububat yer alıyor.

Bu ürünlerden soya ve mısırın neredeyse tamamı GDO’lu.

Sadece soyada yıllık üretimi 55 milyon tonu bulan Arjantin, bu üretimin yüzde 99’unu GDO’lu olarak gerçekleştiriyor. Türkiye yılda ortalama 35-40 bin ton soya üretiyor. İhtiyacı olan 1.6 milyon tonun neredeyse tamamını ithal ediyor.

Benzer durum ayçiçeğinde ve diğer ürünlerde yaşanıyor.

İki ülke arasındaki ticaretin zirveye ulaştığı 2008 yılında Türkiye, Arjantin’den yaklaşık 790 milyon dolarlık ithalat yaparken bunun büyük bir kısmı soya ve ayçiçek yağı oluşturuyordu.

Özetle, tarıma elverişli toprağı, nüfusu, iklimi, coğrafi şartları ve daha pek çok bakımdan Türkiye’nin çok gerisinde olan Arjantin, tarımsal potansiyelini çok iyi değerlendiriyor. Türkiye de dahil pek çok ülkeye tarım ürünlerini ihraç ediyor.

Şimdi de 20 bin ton eti Türkiye’ye satacak.

 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt