PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Anzer Balı'nda Yeni Dönem: Referanslı Kovanlar ile Kalite Güvencesi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="TrakKulüp Gündem" data-source="post: 1463653" data-attributes="member: 4"><p><h4>[ATTACH=full]81880[/ATTACH] </h4><h4>Anzer Balı Üretiminde Yeni Dönem: Referanslı Kovan Uygulaması Başlıyor</h4><p>Rize'nin coğrafi işaretli ürünü ve uluslararası üne sahip Anzer Balı'nda yeni bir dönem başlıyor. Anzer Yaylası'na kurulan referans kovanları sayesinde, balın Anzer Balı olup olmadığı artık yayladaki çiçeklerin listesi ile değil, referanslı kovan ile belirlenecek.</p><p></p><p><strong>Yeni Uygulama ve Referans Kovanlar</strong></p><p></p><p>Bu yıla kadar Anzerli arıcılar, ballarını sağdıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde analiz edilmesi için göndermekteydi. Ancak bu yıl Hacettepe Üniversitesi ve Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği, Anzer Yaylası'nda bal üretiminin yoğun olduğu 10 bölgeye referans kovanları kuruldu. Bu kovanlardan alınacak bal numuneleri, bu yılın referans ürünü olarak kullanılacak.</p><p></p><p><strong>İklim Değişikliği ve Yeni Metodoloji</strong></p><p></p><p>Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, değişen iklim koşulları ve mevsimler arasındaki farklılık nedeniyle çiçeklenmenin her yıl değiştiğini belirtti. Bu sebeple, Anzer Yaylası'ndaki çiçek florasını tespit etmek ve yaylaya özgü Anzer Balı'nı belirlemek için petekler yerleştirildi. Prof. Dr. Özkırım, "Anzer Balı bizim için ulusal ve uluslararası düzeyde çok önemli bir değerdir. Anzer Yaylası'nda yoğun arıcılık yapılan 10 bölgede sağlık ve üretim koşulları açısından uygun bulduğumuz kovanların ballık kısmına boş ve temiz petekler konularak kovanlar mühürlenecek," dedi.</p><p></p><p><strong>Referans Bal ve Kalite Güvencesi</strong></p><p></p><p>Bir ay sonra mühürlenen peteklerin açılmasıyla elde edilecek balın referans balı olarak kullanılacağını ifade eden Özkırım, "Referans balımız 2024 yılında Anzer'deki hava koşulları ve çiçeklenmeye bağlı olarak yine Anzer'den elde edilecek. Bu yöntem, Anzer Balı'nın kalitesini çok daha somut verilerle ortaya koymamızı sağlayacak," şeklinde konuştu. Bu uygulama, Anzer Balı'nın uluslararası kalitesini ve özgünlüğünü korumak amacıyla bilimsel katkılar sunacak.</p><p></p><p><strong>Gelecek Nesillere Aktarma</strong></p><p></p><p>Prof. Dr. Özkırım, uygulamanın Anzer Balı'nın geleceğe taşınması için garantör olacağını belirterek, "Bu uygulama Anzer Balı'nın garantörü olmak ve bilimsel metotlarda günceli yakalamak için. Üniversitelerin amacı Ar-Ge'dir. Dolayısıyla metodolojimiz, gerçeklikle bilimi birleştirmek için Hacettepe Üniversitesi sahaya da kendi balını koydu. Bu hem objektiviteyi sağlar. Orada hiç müdahale edilmemiş, mühürlenmiş bir kovanın sezon boyunca topladığı balı referans bal kabul edersiniz," dedi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="TrakKulüp Gündem, post: 1463653, member: 4"] [HEADING=3][ATTACH type="full"]81880[/ATTACH] [/HEADING] [HEADING=3]Anzer Balı Üretiminde Yeni Dönem: Referanslı Kovan Uygulaması Başlıyor[/HEADING] Rize'nin coğrafi işaretli ürünü ve uluslararası üne sahip Anzer Balı'nda yeni bir dönem başlıyor. Anzer Yaylası'na kurulan referans kovanları sayesinde, balın Anzer Balı olup olmadığı artık yayladaki çiçeklerin listesi ile değil, referanslı kovan ile belirlenecek. [B]Yeni Uygulama ve Referans Kovanlar[/B] Bu yıla kadar Anzerli arıcılar, ballarını sağdıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde analiz edilmesi için göndermekteydi. Ancak bu yıl Hacettepe Üniversitesi ve Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği, Anzer Yaylası'nda bal üretiminin yoğun olduğu 10 bölgeye referans kovanları kuruldu. Bu kovanlardan alınacak bal numuneleri, bu yılın referans ürünü olarak kullanılacak. [B]İklim Değişikliği ve Yeni Metodoloji[/B] Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, değişen iklim koşulları ve mevsimler arasındaki farklılık nedeniyle çiçeklenmenin her yıl değiştiğini belirtti. Bu sebeple, Anzer Yaylası'ndaki çiçek florasını tespit etmek ve yaylaya özgü Anzer Balı'nı belirlemek için petekler yerleştirildi. Prof. Dr. Özkırım, "Anzer Balı bizim için ulusal ve uluslararası düzeyde çok önemli bir değerdir. Anzer Yaylası'nda yoğun arıcılık yapılan 10 bölgede sağlık ve üretim koşulları açısından uygun bulduğumuz kovanların ballık kısmına boş ve temiz petekler konularak kovanlar mühürlenecek," dedi. [B]Referans Bal ve Kalite Güvencesi[/B] Bir ay sonra mühürlenen peteklerin açılmasıyla elde edilecek balın referans balı olarak kullanılacağını ifade eden Özkırım, "Referans balımız 2024 yılında Anzer'deki hava koşulları ve çiçeklenmeye bağlı olarak yine Anzer'den elde edilecek. Bu yöntem, Anzer Balı'nın kalitesini çok daha somut verilerle ortaya koymamızı sağlayacak," şeklinde konuştu. Bu uygulama, Anzer Balı'nın uluslararası kalitesini ve özgünlüğünü korumak amacıyla bilimsel katkılar sunacak. [B]Gelecek Nesillere Aktarma[/B] Prof. Dr. Özkırım, uygulamanın Anzer Balı'nın geleceğe taşınması için garantör olacağını belirterek, "Bu uygulama Anzer Balı'nın garantörü olmak ve bilimsel metotlarda günceli yakalamak için. Üniversitelerin amacı Ar-Ge'dir. Dolayısıyla metodolojimiz, gerçeklikle bilimi birleştirmek için Hacettepe Üniversitesi sahaya da kendi balını koydu. Bu hem objektiviteyi sağlar. Orada hiç müdahale edilmemiş, mühürlenmiş bir kovanın sezon boyunca topladığı balı referans bal kabul edersiniz," dedi. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
Anzer Balı'nda Yeni Dönem: Referanslı Kovanlar ile Kalite Güvencesi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt