ANIZI YAKMA!! (Makale-hacimmet)

01.02.2010
5,124
1,139
Aksaray

ANIZI YAKMA!!
Büyük bir hevesle ve beklentiyle tarlalarımızı tohumla buluşturup binbir emekle suladığımız,gübrelediğimiz,büyütüp beslediğimiz buğdaylarımızı,arpalarımızı,farklı çeşitteki hububat ürünlerimizi bu günlerde hasat ediyoruz.Toprak büyük bir cömertlikle bağrındaki fosforu,azotu,potasyumu,organik maddeleri ve bünyesindeki faydalı bakterileri bizlerin attığı tohumları büyütüp yetiştirmek ve bizim hizmetimize sunmak için gayretle çalışıyor.Peki ya biz ne yapıyoruz anızlarımızı yakıyoruz.
Anızı yakmaa!!
Büyük bir cömertlikle bağrındaki bereketi bizlere sunan toprağın nemini kaybettirme yakma!!
Toprağın yüzeyindeki canlı,faydalı organik yapıyı öldürme yakma!!
Toprakta kalan faydalı toprağın organik yapısını arttıracak bitki artıklarını yok etme yakma!!
Toprakta yaşayan kaplumbağa,kirpi,yılan gibi faydalı canlıları,faydalı böcekleri,doğal ekolojik yapıyı öldürerek bozma yakma!!
Toprağa verdiğimiz fosforu,azotu,potasyumu bünyesinde bulunduran bitki artıklarını yok ederek yeniden ekilecek tohumların besin ihtiyaçlarını arttırma yakma!!
Toprağımızdaki kalan bitki artıklarını yakarak tüm yaşam canlılarının ortak kullanımına sunulmuş havayı atmosfesi kirletme yakma!!
Değerli okuyucularım ülkemizin birçok yerinde harman sezonu başladı.Binbir emekle toprağı işleyerek,tohumlarımızı toprakla buluşturarak,sulayıp,besleyip büyütttüğümüz hububat ürünlerimizi hasat ediyoruz.Bu yıl ülke genelinde yağışların bolluğundan ve zamnında yağmasından dolayı tarlalarımızdan bereket fışkırıyor.Sosyal medyadaki çifçi meslektaşlarımızın paylaşımlarından 1000 m2 alanda 1100-1200 kgr buğday,arpa verimleri okuyoruz.Bu yıl çifçilerimiz açısından gerçek manada bir hasat bayramı yaşanıyor.Peki ya bizler ne yapıyoruz anızlarımızı yakıyoruz neden yakıyormuyuzun cevabını göğsünü gere gere verecek bireyler varmı aramızda zannetmiyorum,boynu yerde işde toprağı işleyemiyorumda dedemden babamdan böyle gördüydümde gibi kaçamak,suçlu piskolojisinde cevaplar veriliyor.Neden anızlarımızı yakmayalım sorusuna verilecek cavaplarıda yukarıda ünlem işaretleriyle pekiştirerek verdik.Anızlarımızı yakarak toprağımızdaki mevcut nemi kaybettiriyoruz,toprağımızın üzerinde yaşayan organik popülasyonu öldürüyoruz.Topraklarımızda bakterilerin en çok yaşadığı en çok organik yapıya sahip olan kısım topraklarımızın yüzey kısmı oluyor,Ph değeri yüksek organik maddeye aç olan topraklarımızda ki bitki artıklarını yakarak toprağımızın organik madde değerini artıramıyoruz ve topğrak Ph değerini düşüremediğimiz için toprağa attığımız gübrelerden bitkilerimiz düşük miktarda yararlanıyor,ürünlerimizden maksimum verimi yakalayamıyoruz.Toprağın organik madde değeri düşük olduğu için tarlalarımıza attığımız herbisitler yani ot ilaçları farklı yan etkiler fitotoksiteler yapıyor bu durumunda olumsuz sonuçlarını bu yıl fazlasıyla yaşadık.Toprağa binbir masrafla verdiğim gübrelerin bir kısmını bünyesinde bulunduran bitkilerin sap kısımlarını yakarak gelecekte ekilecek tohumlar için daha fazla besin ihtiyacı besin açığı oluturuyoruz.Toprağımızdaki anız sap artıklarını yakarak dünyadaki bütün canlıların yaşaması için bahşedilmiş havayı atmosferi kirletiyoruz ve katirilyonlarca canlının oksişen soluma hakkına giriyoruz.
Değerli omkuyucularım çifçiler olarak artık daha bilinçli,araştırmacı ve yeni bilgilere açık bir düşünce içerisindeyiz.Anız yangınlarının nekadar yanlış olduğunun çoğumuz bilincindeyiz ve çoğumuzda artık anızları yakmıyoruz.Hububat anız yangınları azaldı ama danelik mısır anızları gözlemlediğimiz kadarı ile büyük bir oranda yakılıyor.Danelik mısır anızları tarlalarımızı odunla kaplamış ve tutuşturmuşuz gibi yanıyor hububat anızlarından kat kat fazla toprağımıza ve doğal yaşama zarar veriyoruz.Burada yazıma son verirken bilinçli,yenilikci önder çiftçiler olarak hiçbir tarla bitkimizin anızlarını yakmayalım,çevremizdeki insanlarada anız yangınlarının nekadar yanlış ve kötü olduğunu anlatalım ikna edelim.
Önümüzdeki hafta farklı bir konuda tekrar görüşmek dileği ile bereketle kalın.


TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
geldiğimiz nokta ancak "anızı yakma"tavsiyesi mi?ingiltere 2050 yılında iki ton verim almayı planlarken,aklına,anızı yakma tavsiyesini hiç getirmiyor.eğer bundan daha fazlasını konuşamıyorsak,bu düzeyi aşamıyorsak çok kötü,çok çok kötü...

Adamlar 1000 yılı geçmiş üniversiteleşmiş, hani övünüyoruz ibni sina nın kitabı 1650 yıllara kadar avrupa nın tıp fakültelerinde okutuldu diye bizim bir üniversite miz olmamış,okutulmamış.Pozitif bilimler de ilerleyen bilim adamlarımızın hayatı hep bir yerlerden kaçmak, bir yere sığınmak seklinde geçmiş.
Anızı yakma"tavsiyesi bizi 500 kg ye taşımaz belki
Ama başlangıç tır ve inanın kelli felli çiftçi adamlar bu başlangıç tan uzaktır. Tabii ki tarımsal üretimin yerşekilleri ile ilgisi var,toprağı var,tekniği var, sermayesi var, kimyası ve iklimi vardır. Bu her faktör için oturup bir konu açabiliriz yada makale yazarız...
Ama illaki bir başlangıç yapmak zorunda yız...Adamlar tabi ki anızı yakmıyor, onlarda böyle bir durum yok.Bir de bize bak,durum ortada...
 
geldiğimiz nokta ancak "anızı yakma"tavsiyesi mi?ingiltere 2050 yılında iki ton verim almayı planlarken,aklına,anızı yakma tavsiyesini hiç getirmiyor.eğer bundan daha fazlasını konuşamıyorsak,bu düzeyi aşamıyorsak çok kötü,çok çok kötü...
İngiltere hangi üründe iki ton verimi konuşuyor bilinçli tarım yapmaya çalışan bölgelerde bizim bölgemizde içinde bence dane mısırda dekarda 2,5 tonları,buğdayda 1,5 tonları zorlayan çiftçiler var ve bu çiftçiler anızları yakmıyor.Çok seyahat yapan biriyim ve Türkiyede hububat anızları hala yakılıyor ve mısır anızları büyük oranda yakılıyor.

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
tarım ve hububat o kadar değerliki kayıtsız kalmak ve farklı vizyonları konuşmamak bizi hayat sahnesinden siler.makaleniz için sizi tabiiki eleştirmiyorum;üstelik yazdıklarınıza katılıyorum da.şunu vurgulamak ve düşünmeğe değip değmediğini görmek istiyorum:anızı yakan,her aklına esen yerde hububat eken,merdiven altı teknolijiyle arazi işleyen,kıt su kaynaklarını hunharca kirletip abuk-sabuk harcayan vs.ve tüm bunları seyreden bir büyük kaos!!!nereden ve kimlerle başlamalıyız ve ne kadar fırsatımız var?
 
  • Beğen
Tepkiler: hacimmet
Son yıllarda arazide sap pek kalmıyor eğer biçercide yanmayacak derecede alttan biçerse anızda yanmaz.Köyümüzde her yıl 3000 Dönüm yer biçiliyor bunu iki bilemedin üç biçer biçiyor.Bu üç bin dönüm neredeyse elli kişiye ait bu elli kişiyi bilinçlendirmek uzun sürebilir ancak üç tane biçerciye gerekli eğitim ve yaptırım uygulanabilir.Bazen bir kişinin verdiği ateş iki üç köyün arazisini etkileyebiliyor.Toplulaştırmada arazide açılan yollarda bi nebze çözüm olabilir.

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
  • Beğen
Tepkiler: hacimmet

Benzer Konular