UÖZKAN.77 link=topic=85580.msg1022033#msg1022033 date=1442030129' Alıntı:
Suyun disari atimi hizlandiracagini dusunmustum.. demek yag yapiyo bu isi..
Umut Abi aslında olayın mantığı şu.
Hani bir laf vardır. 'Bazı hayvanlarda doyma hissi yoktur. Bu yüzden yemi bulunca ölene kadar yerler' derler. Bazen öyle de olur.
Olayın aslında ise şöyledir:
Midesi olan her memelinin (ki buna insanlar da dahil) midelerinin en üst kısmında, reseptörler bulunur. Mide yemek ile doldurulduğunda, nü reseptörler beyne 'patron burası tamam. Depo doldu. Yeter, yeme artık' düye sinyal gönderirler. Arabalarda yakıtı ölçen depo şamandıraları vardır ya. Aynısı. Tek fark, bu reseptörler şamandıra gibi depoda ne kadar yemek olduğunu ölçmez. Sadece depo fullendiği zaman 'hoop! tamamdır usta' derler.
Beyin bu sinyal alınca 'tok' olduğuna kanaat getirir. Sofradan kalkarız. Çok yediğimiz zaman bizi rahatsız eden, 'off şiştim' dememize neden olan da bu reseptörlerdir. Mide fazla dolunda, bu reseptörler çıldırır, deli gibi sinyal gönderirler. Mide bir nebze boşalana kadar da rahatsızlık duyarız.
Bu reseptörler, büyük ve küçük baş hayvanlarda da bulunur. Lakin bu hayvanlar doğal ortamlarında 'ot ve yaprak' gibi hafif gıdalar ile beslendiklerinden, reseptörlerin ayarı biraz serttir. Bir hayvanın tam olarak doyabilmesi için, işkembeyi tıka basa ot ile doldurması gerekir. Ot esnetebilmek bir şey olduğundan bunda sıkıntı olmaz.
Lakin bu hayvanlara kesif yem verdiğinizde, mideyi tam olarak doldurmak tehlikeli oluyor. Çünkü kesif yem ihtiyacı olan enerji ve proteini, ota göre çok daha fazla barındırıyor.
Bu sebeple hayvanı tıka basa doyurmuyoruz. Ihtiyacı olan kadar veriyoruz.
Sonuç:
1-) çok uzun süreler boyunca tam olarak dolmadan midede olan reseptörler tembelleşiyor. Ciddi şekilde köreliyor. Yani mide doysa bile, reseptörler beyne gitmesi gereken sinyalı zamanında gönderemiyor. Mide tehlikeli şekilde doluyor.
2-) kesif yemin yoğunluğu fazla olduğu için esmemiyor. Mesel bir hayvan yonca yada benzeri bir ot türü yemi ne kadar yerse yesin ölmez. Keza bu maddeler esnetebilir. Oysa mideyi tam olarak dolduran buğday, ot gibi ensemiyor.
Sonuç: aşırı şişen mide fonksiyonlarını yerine getiremiyor.
Yapılması gereken: çok basit. Midenin yoğunluğu azaltmak. Bunun için ishal edici yada sindirimi kolaylaştırıcı ilaçlar kullanılır çoğunlukla. Çünkü işkembede çok az bir boşluk yaratsak bile, mide çalışmaya başlayacak.
***
Şimdi zaten çok yoğun şekilde şiş olan bu , bir de su verdiğimizde, midenin fonksiyonunu yerine getirme şansı kalmıyor. Daha öncesinde içerisinde 50 kg olan madde olan ve bu yüzden zor durumda olan işkembe, suyu da yiyince oluyor 80 kg.
Geçmiş olsun.