Ynt: 8-10 Adet Gebe yada Boğa altı düve arıyorum (yardımlarınızı bekliyorum-hacimmet)
Hacım bulursun ama dürüst olayım tam aradığın standartları yakalaman zor. Senin aklımdaki
Hayvancılıkta damızlık yetiştiriciliği apayrı birşey. Süte çalışan işletme sütçü hayvanlarda uzmanlaşabilir. Besiye çalışan işletme de besilik hayvanlarda.
Damızlık üreten işletmeler ise her ikisinde de uzmanlaşmış olmalı. Damızlık vasıflı hayvanlarda aranan tüm özellikleri bilmeli. Tüm piyasa beklentilerini karşılayacak yapıda üretim yapmalı.
Bunun için de tecrübe gerekli.
Örnek biz damızlık olarak bıraktığımız dişi kuzularda:
- ilk ay tamamının kuyruk kesimi yapılır (aşımı en az %30 kolaylaştırıyor)
- ikinci ay başında yarı boynuzlu yada çelek potansiyeli olanlara şap ile boynuz köreltmesi yapılır.
- 3. ay başında iç-dış parazit, beyaz kas, A, D, E, B vitamin takviyeleri
- 4. içimde Brucella, Ektima, vs önleyici aşıları yapılır
- Bu 4 aylık sürede her 15 günde bir canlı ağırlık artışları tartılır. Kilo artış grafiği dalgalı ve ırk özelliklerinin dışında olanlar hemen ayıklanıp bıçaklık gönderilir
- 4. ay sonunda tüm dişilerde +40 kg,ı bulamayanlar yine ayıklanıp bıçaklık olur
- 5. Ay başında ise karkas yapısı, yapağı tipi, ırk özellikleri gibi kıstaslar ile yine değerlendirmeye alınarak son ayıklanması yapılır.
- 4. Aydan 8. Aya, yani 60 kg üstüne çıkana kadar kilo artışı değil, sağlıklı bir yükselme ve uzama sağlayabilmek için protein ağırlıklı rasyonlarla beslenir. Yine 8. aydan önce, yani ergenlik dönemini tamamlamadan sürüye salınmaz, aynı şekilde içlerine koç da salınmaz.
- Bu döneme kadar yukarıdaki itinayı gösterdiğinde 500 liraya yakın masraf açar ama ilk kuzusunu altına koyduğunda 1000 lira gibi rakamlara pazarlıksız alıcı bulur.
Yukarıdaki işlemlerden birisi dahi yapılmadığında yetişen toklunun damızlık değeri düşer. Doğal olarak ne kadar hassas ve itinalı bir işlem olduğu anlaşılmıştır. Üstelik saymadığımı daha bir sürü ıvır zıvır işlem var.
Ha randımanını 2. kuzusunda 90 kg gelen, sahibine daha en az 7-8 yıl, en az 15 kuzu verecek sülün gibi bir koyunun olduğunda alırsın.
Büyükbaşta formalite nasıl işler bilmem ama benim fikrimce (vade çok uzun olmasa) kendin üret derim. Ayrıca çok daha ekonomik olur ama çok uzun vadeli bir yatırım. Hepsinden önemlisi aradığın standartlarda hayvan üretilsin.