PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
22 Yıllık Çalışma Sonucu Geliştirilen Yeni Buğday Çeşidi: ‘Parla’
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="TrakKulüp Gündem" data-source="post: 1464186" data-attributes="member: 4"><p><h3>[ATTACH=full]82201[/ATTACH]</h3><h3>Erzurum’da 22 Yıllık Çalışma Sonucu Yeni Bir Buğday Çeşidi: ‘Parla’</h3><p>Erzurum’da Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından 22 yıldır üzerinde çalışılan yeni bir ekmeklik buğday çeşidi, Pasin Ovası'nın verimli topraklarında çiftçilerle buluştu. ‘Parla’ adı verilen buğday çeşidi, yüksek verimi ve bölgenin iklim ve coğrafi şartlarına dayanıklılığı ile umut vaat ediyor.</p><p></p><p><strong>Uzun Süreli Çalışmanın Meyvesi</strong></p><p></p><p>Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nden Dr. Ümran Küçüközdemir’in öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda geliştirilen bu yeni buğday çeşidi, Palandöken 97 ve yerel bir buğday çeşidinin melezlenmesiyle elde edildi. 22 yıllık süreçte yapılan melezleme ve saflaştırma çalışmaları sonucu, Parla buğdayının yüksek verimli, hastalıklara, kışa ve kurağa dayanıklı olduğu tespit edildi.</p><p></p><p><strong>Bölge Şartlarına Uygun ve Yüksek Verimli</strong></p><p></p><p>Parla buğdayı, Pasin Ovası'nda 3 dekarlık alana ekilerek 3 ton elit tohum elde edildi. Yeni buğday çeşidi, bölgenin zorlu iklim şartlarına uyum sağlayarak yüksek verim sağlıyor. Tohumculuk firmaları tarafından yapılan denemelerde de başarılı sonuçlar elde eden Parla buğdayı, diğer buğday çeşitlerine göre 100-150 kilogram daha fazla verim sağlıyor.</p><p></p><p><strong>Çiftçilerden Büyük İlgi</strong></p><p></p><p>Parla buğdayı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına ithafen Norm Ender'in yazdığı ‘Parla’ marşıyla anılıyor. Pasin Ovası'ndaki çiftçiler tarafından büyük ilgi gören bu buğday çeşidi, verimliliği ve dayanıklılığı ile çiftçilerin gözdesi haline gelmiş durumda. Çiftçiler, Pasin Ovası'ndaki ekim alanlarını gezerek Parla buğdayının gururunu ve heyecanını yaşadılar.</p><p></p><p><strong>Başarılı Sonuçlar ve Gelecek Umutları</strong></p><p></p><p>Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Bölüm Başkanı Dr. Ümran Küçüközdemir, buğday çeşidinin uzun süreli çalışmalar sonucunda geliştirildiğini belirterek, "Yeni buğday çeşidimiz, bölge şartlarına son derece dayanıklı ve yüksek verimli. Kontrollü şartlarda yürütülen kışa dayanıklılık testlerinde de yüksek performans gösterdi. İnşallah çeşidimiz, Cumhuriyetimiz gibi uzun süre yaşayacak ve bol bereketli bir ürün olacaktır" dedi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="TrakKulüp Gündem, post: 1464186, member: 4"] [HEADING=2][ATTACH type="full"]82201[/ATTACH][/HEADING] [HEADING=2]Erzurum’da 22 Yıllık Çalışma Sonucu Yeni Bir Buğday Çeşidi: ‘Parla’[/HEADING] Erzurum’da Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından 22 yıldır üzerinde çalışılan yeni bir ekmeklik buğday çeşidi, Pasin Ovası'nın verimli topraklarında çiftçilerle buluştu. ‘Parla’ adı verilen buğday çeşidi, yüksek verimi ve bölgenin iklim ve coğrafi şartlarına dayanıklılığı ile umut vaat ediyor. [B]Uzun Süreli Çalışmanın Meyvesi[/B] Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nden Dr. Ümran Küçüközdemir’in öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda geliştirilen bu yeni buğday çeşidi, Palandöken 97 ve yerel bir buğday çeşidinin melezlenmesiyle elde edildi. 22 yıllık süreçte yapılan melezleme ve saflaştırma çalışmaları sonucu, Parla buğdayının yüksek verimli, hastalıklara, kışa ve kurağa dayanıklı olduğu tespit edildi. [B]Bölge Şartlarına Uygun ve Yüksek Verimli[/B] Parla buğdayı, Pasin Ovası'nda 3 dekarlık alana ekilerek 3 ton elit tohum elde edildi. Yeni buğday çeşidi, bölgenin zorlu iklim şartlarına uyum sağlayarak yüksek verim sağlıyor. Tohumculuk firmaları tarafından yapılan denemelerde de başarılı sonuçlar elde eden Parla buğdayı, diğer buğday çeşitlerine göre 100-150 kilogram daha fazla verim sağlıyor. [B]Çiftçilerden Büyük İlgi[/B] Parla buğdayı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına ithafen Norm Ender'in yazdığı ‘Parla’ marşıyla anılıyor. Pasin Ovası'ndaki çiftçiler tarafından büyük ilgi gören bu buğday çeşidi, verimliliği ve dayanıklılığı ile çiftçilerin gözdesi haline gelmiş durumda. Çiftçiler, Pasin Ovası'ndaki ekim alanlarını gezerek Parla buğdayının gururunu ve heyecanını yaşadılar. [B]Başarılı Sonuçlar ve Gelecek Umutları[/B] Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Bölüm Başkanı Dr. Ümran Küçüközdemir, buğday çeşidinin uzun süreli çalışmalar sonucunda geliştirildiğini belirterek, "Yeni buğday çeşidimiz, bölge şartlarına son derece dayanıklı ve yüksek verimli. Kontrollü şartlarda yürütülen kışa dayanıklılık testlerinde de yüksek performans gösterdi. İnşallah çeşidimiz, Cumhuriyetimiz gibi uzun süre yaşayacak ve bol bereketli bir ürün olacaktır" dedi. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hızlı Paylaşım
Hızlı Paylaşım
22 Yıllık Çalışma Sonucu Geliştirilen Yeni Buğday Çeşidi: ‘Parla’
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt