Bereketli olsun Okay abi. Umarım verimli bir sezon geçmiştir. Yaptığınız işlerin detayları hakkında da biraz bilgi versen, özellikle patatesle ilgili, verimler, ne kadar yer işlediğiniz, giderleriniz vs. üyelerimiz de bilgilenmiş olur diye düşünüyorum.
Teşekkür ederim Mustafa ..
Kangal'da senede 1000 - 1200 dekar buğday, 200 - 250 dekar kadar da patates ekiyoruz. Buğdayın yarısına yakınını elimizden geldiği kadar sulamaya çalışıyoruz ve bunu ciddi faydalarını gördük. Buğday da eğer kapalı sulama sistemi ile sulamış isek dekara 15tl , eğer elektrik ile sulamış isek yaklaşık dekara 180 kg buğday olacak şekilde masraf ediyoruz.
Patates ise hem işçiliği hem de maliyeti ağır bir iş. Öncelikle kademesine göre ciddi fiyatlara tohumu var. Örneğin 2. kademe agria cinsi bir tohum 3000tl\ ton iken aynı çeşidin ithal anaç tohumu 1500 Euro / ton gibi bir fiyata edinilebiliyor. Patates çeşidine ve de patatesin tohum büyüklüğüne göre dekara 250 - 400 kg arası ekilir. Ekimden önce pulluk ile sürülmüş tarlaya dekara 100 kg DAP ve dekara 100 kg Amonyum Sulfat verilir ve tekrar sürülür. Sonra ekim karıkları hazırlanıp tohum ekilir. Tohumun hemen ardından çapa çekilip ot ilacı verilir. Daha sonra sulama boyunca su ile birlikte dekara 20kg URE , 20 kg Sulfat ve 10 kg potasyum verilir. Bunların yanı sıra en az dört sefer olacak şekilde holder ile mantar ilacı uygulaması yapılır. Yine su ile birlikte patatesin rengine çeşidine durumuna göre çinko , demir , humik asit uygulanır. Çatlak yapacak türlere ekstradan kalsiyum içerikli ilaçlar su ile verilir. Patates yumruları ceviz kadar olduktan sonra iki defa oacak şekilde toprak altı kurtları için 4EC grubu ilaç uygulanır ve bir kez de tırtıl ve böcek için üstten holder ile ilaç uygulanır.
Patates iyi bakılıp takip edilmediğinde çok ciddi ve kalıcı hastalıklar yapabilen bir bitki. O nedenle tarla masrafı da uygulamalara bağlı olarak pahalı bir bitki. Ekim, söküm ve ara işleri için kendisine yönelik özel ekipmanları olan bir ürün.
Tabi bir diğer husus da sulama. Patates ilk altı suyu 8 saat , ve sonraları kademeli olarak saati düşürülerek toplamda 11 veya iklime seneye göre 12 defa sulanır. Toprağın nemine göre genelde altı yada yedi günde bir olacak şekilde devam eder. Bu hem işçilik hem de sulama masrafı olarak ciddi bir kalem. Teknik olarak da patates dekara sezon boyunca 500 ton su alır ortalama. Sulama ise bölgemizde kapalı sistemle yapılıyorsa dekara 50tl eğer kendi imkanlarınız ile yani elektrikle suluyorsanız dekara 1500 - 2000 tl olacak şekilde masraf yaratır.
İyi ve usulunce bakılmış bir patates eğer çevreye bağlı olarak da bir hastalık geçirmemişse ortalama dekara 5 5,5 ton verim verir. Önemli bir işçilik de hasattır patateste. Önce sökülen patatesler el eli çuvallanıp nakliye aşamasına öyle geçer ki bu da ciddi bir işçilik ve çuval masrafı yaratır. İç anadoluda ekilen patatesin tamamı Nevşehir e gittiği için bir de nakliye masrafı doğar.
230 dekar üzerinden bu sene tohuma 266000 tl , ilaçlara 60000tl, elektriğe 77000 tl gübrelere ise 50000tl masraf ettik. İşçilik mazot derken 230 dekar Patates yaklaşık 450000 masraf ile ayağa kaltı ve hasat edildi.
Üç çeşit patatesimiz vardı. Bunları ise kilogramı 75krş , 85 krş ve 1 tl olaacak şekilde elimizden çıkardık . Patates ise ortalam dekara dekara 6 tonu buldu verimde. Fiyat yazarken patates cinslerini özellikle polemik olmaması nedeni ile yazmadım merak edip ilgilenenler özelden sorabilir. ilgilenen okuyan herkese teşekkür ederim .....