2017/2018 sezonu kanola ekimleri


Dar yaprakli ot ilaclarnin atiminin hemen pesinden bu gunde sülfat gubresi atiminida bitirdik
a83845cf8337b70406ade126fbeaff26.jpg
 
Kanolalar masallah çok güzel görünüyor.biz de 3'lü karışımları atıyoruz. Havalar ılıman gittiği için bir aydır zaten toprak rutubetli mantara karşı önlem alalım, kök gelişimini de kuvvetlendirelim dedik. sulfati silivri bölgesinde birçok kişi son 10 günde attı fakat ben aralık ayı içerisinde atmayı düşünüyorum. Kanola yeşil akşam çok gelişti daha da coşturmayalım diye önce 3lü karışım sonra sulfat uygulamasına karar verdik. Hepimiz için bereketli bir yıl olur inşallah.
Not: intervixli tohum değil de sertifikalı tohum ektim.hardal için de cent 7 kullandık fakat malesef cent hiç etki etmedi.malesef bolca hardalimiz var tarlada.
 
6328f817b3033e8ac047e4f2bee25aab.jpg
bu gün dolaştık kanolalari bu yıl çok büyüdüler tohum intervix sinir boylarına bu gün tekrar sırt pompası ile ilaç attık. Geçen yıl gübreyi 11 Aralık'ta attık. Bu yıl Biraz daha bekleyelim diye düşünüyoruz.
5b291c56b137e635f75acaacbcadbfc4.jpg
 
Merhaba arkadaşlar, toprak bilgi forumunda da az once paylastigim yazimi burada da paylasmak istedim kanolada herbisit sorunu yasayanlar olabilir dusuncesindeyim.


konuyu açana şimdiden teşekkürler, gerekliliktir öte zorunluluğu olan bir konuyu paylaşmışsiniz.

Biz silivri bölgesinde 10 yılı aşkın bir süredir kanola ekimi yapıyoruz. İlk ektigimiz zamanlarda rotavator yoktu goble Aysan kultivatorle defalarca sürüp deneye deneyeogrenmeye çalıştık.125 kg lardan 400kg lara kadar çıktık zaman içerisinde.

Dedik tohum küçük sıva sürelim, ot yaptı.
Pullukla daha derin sürdük, toprağı inceltmesi zor oldu çift mikser (rotovatör ) çeker olduk.

Yağışların olmamasından dolayi çıkmadığı sene Pullukla sürdük arpa ektik ertesi sene 25 30 cm devrilmiş o topraktan eski kanola tohumları çıkmaya başladı.
4 cm e ekili derin diye çıkmaz denilen tohumlar 2 yil toprakta bekleyip ters düz yapılınca yeniden çıkmasına şaşırdık.

Dedik ki sıva sürünce hem ot yapıyor, Pullukla sürünce de hazırlaması zor oluyor, üstelik bu kanola nin kökü ayçiçek gibi kazık kök o zaman bir de patlatma çekelim. 45 cm derinliginde patlatma çektik su durmadı ama ot yine ot yine ot.

Komşu iki kez goble diskaro çekip az mazot harcayıp ekiyor.onda da ot biz dekara 4lt fazla mazot harcıyoruz yine ot.

Sürüme göre benim vardığım sonuç, en iyi ya da kötünün iyisi Pullukla sürüm.

Ekim zamanına gelelim.
Eylül ilk hafta da ektigimiz oldu eylul sonunda da,
ekim başında da oldu hatta kasım sonunda bile ektik.
Bir kere hemen söyliyim geç ekmek en büyük risk trakya da eylul sonuna kadar çıkmış olması şart.

Ot sorununa bi nebze çözüm olur diye ilk yagislardan sonra son sürümü yapıp ekmek faydalı oluyor. Ancaaak riskli çünkü yerler kuruyor ikinci yağışların ne zaman olacağı belli değil alaca tav faktörü vs vs.

Biz artık kuruya ekiyoruz ilk yagisla çıkıyor, baktık yagmadi az yağdı yerel yağdı çıkışta sorun var.ikinciye ekme ihtimalimiz oluyor. Ayrıca ekim derinliğini ayarlamak kuruya ekersen daha kolay oluyor.

Tohum seçimine gelelim:
Marka konusuna girmiyorum mükemmel marka mükemmel cins yok çünkü hepsinin artıları ve eksileri var.
İlk ektigimiz zamanlarda harman zamanı kozalarin açıldığını gördük fire verenler çok oldu civarda. Bazılarının verim potansiyeli daha düşük olup koza açmaya mukavimdi. Yağ oranları bitki besleme yle daha ilintili olduğundan onun için birşey demiyorum.
Bizim tercihimiz verimi biraz daha düşük olmasına rağmen koza açmaya dirençli olsun riskiniz az olsun yönündeydi.

Gelelim gubrelemeye;
İlk yıllar bugdaya ne atiyorsak aynısını attık. Analizlerimiz dogrultusunda genelde toprakalti DAP 15kg
ure15-20 kg
nitrat 33 den yağışa göre 25kg civarı idi
Sonraki yillar gubreyi gittikçe yukselttik
55kglardan100 kg a kadar çıktık.
Ne versen alıyor doymuyor mübarek.
Tabi npk ihtiyacına toprak muhteviyatina bitkilerin gelişme sürecindeki yaprak belirtilerine göre hareket etmeye özen gösteriyoruz.ama şu açık ki bu kadar gubre ye ihtiyaç duyan bir bitki toprağı uzun vadede çoraklastirir. Topraktan ciddi madde eksiltiyor mecbur gübre miktarını arttiricaz. Tahıl ayçiçeği vs gibi degil değilmiş. Yok efendim ureyi fazla atmayalım yatar nitrat ın fazlası yakar falan yok. yağış uygunsa almam demiyor.

Gubreyle devam ettik bitki beslemeyi bitirelim o zaman.
Malum organik maddesi az topraklarımız var.toprakta forfor gani ama bağlanmış vs vs hepimizin bildiklerinde uzatmiyayim. Ben her sene her bitkiye "uygun" yaprak gübresi atıyorum. Atmak zorundayım diye düşünüyorum. Sadece npk ile olmuyor. Mikro element şart. Hastalık direnci için şart yağ oranı için şart. Yatmaya direnç için şart. Piyasada çok çeşitli yaprak gübresi var herkes gibi bende araştırıp kâr/fiyat oranına vs bakıp alıyorum. Bazısı evinde yapıyor; Çok da güzel yapıyor.
Yaprak gübresi ni her fungusit atışında karıştırıyorum. Gübresiz ilaç atmıyorum yani.zaten buna da 3lü karışım dediler 3 kere atılır dediler.katilmiyorum.
Geçen sene 3lü karışım satmaya çalışan bir mubessile dedim ki aralık ayında insektisite ne gerek var bitki uykuda yağ oranını arttıran bor a ne gerek var. Abi dedi satmak zorundayız.
3lü karışım denen hatta 4lü 5li de olur.takvime göre atmıyorum ben. 3 kez attığım yıl da oldu geçen seneki gibi tek attığım da. Ben şartlara bakmayı ona göre hareket etmeyi doğru buluyorum.bu yıl sonbahar 20C civarlarında kanolalari çabuk geliştiği yeterli yağışın olduğu toprakta her daim rutubet in olduğu bir yıl. Dün kanolayi 3lü karışımı attım mesela.belli çünkü bu koşullarda mantar yapması çok olası.

Çok uzun yazdım arkadaşlar. Kusura bakmayın hepimizin bildiği şeyler aslında ama asıl yazmak istememin nedenine gelelim. Kanola nin asıl derdi herbisit kullanımı.
Kanola ekmeye başladığımız yıldan beri ne öğrendin deseler; 1 kanolayi topraktan uygun sıklıkta çıkartmak 2 ot mücadelesini yapmak derim.
Geçen sen yağmur yağmadı kanolalari bozduk yağmadı napalim Mevlam öyle takdir etti biz elimizden geleni yaptık. Bu sene ise her attığımız çıktı.

Yaz yagmurlariyla tarlada dökülen arpa buğdayın da çoğu filizlenmisti. sürümle dar yapraklı sorununu da çözdük ama yine de dar yapraklı attık malum karaçim sorunumuz da olmasın diye. (Bu arada kerb dışında bir ilaç almıştım bayii deyim parasını ödemişim, dow firmasından genç bir mubessil arkadaş ısrarla kerb de al diyor. Abi o öldürmez bu kesin çözüm.ya hu kararımı vermişim ödemesini yapmışım ticaret bitmiş niye gereksizlik yapıyorsun. Neyse kırmadım elemanı dedim elimdeki ilacı kullanayım etki etmezse görüşürüz.)
Sonuç dar yapraklı sorunumuz yok bu sene.
Malumunuz kanola da geniş yaprak sorunu için lontrel ekstra gayet başarılı sonuç veriyor.kanola da tarlayı çabuk kapattığı için ileride ot sorunu da yasamayiz diye düşünüyorum.
Ot sorunumuz yok arkadaşlar herşey supper mahsul havaların sıcak gitmesiyle de coşmuş sulfat atmayı aralık ayına birakayim ki daha da coşmasin lar diye düşünürken;

3 hafta önceydi baktım yavaş yavaş hardallar geliyor. Dedim dow cent 7 var atarız işi erkenden çözeriz. Siparişleri verdim ödemesini yaparken az önce bahsettiğim genç mühendis arkadaş da orada. Diyalog şu;
Abi hardallar nasıl hangi cins? Turpu öldürmez bu arada.
Dedim turp değil kumsal değil bizim araziler, hardal geliyor.
Hangi cins derken ne demek istedin?
Telefonundan hızlı bi şekilde bir sürü hardal gösterdi böyle mi böyle mi yoksa böyle mi seninkiler diyor.
Dedim bircogundan var. Yalnız ben cent 7 yi daha once de kullandım hatta mart ayında risk alıp bi denedim hardallar oldurmese de sarartip durdurdu. Onun için bu sene intervixli tohum almayıp orjinal sertifikalı hatta fiyatı 1e 6 daha pahalı tohumdan aldım.( bu sene kendi mahsulunden interviksli tohum kullanan cok ve onlarin maliyetine gore 6 kat fiyat farkediyor) biliyorum ki hardal çıkacak ben de cent 7 atıp sorunu çozucem.

Dedi abi sen ilacın dozunu arttırarak at.

Dedim etikette 10ml yazıyor ben öyle atıyorum adamların bir bildiği varki öyle yazmışlar.250ml kutusu 25 dekar atar.

Abi sen dozu arttır 20 dekara at. Ona gore iki kutu daha al fazladan at.

Dedim hardallari oldurucez derken kanolayi yakmayalim. Üst dozaj miktarı nedir? Hiç aşırı dozdan kanola sına zarar veren var mı

Dedi abi pek bişey olmaz sadece bir kişi de aşırı dozdan toksik etki yapmış şimdiye kadar o da yanlış kullanmış.

Dedim ben etikette ne yazarsa onu kullanırım.

Abi 10C nin altında at o zaman.

İyi de havalar sıcak gidiyor kış dolarını beklersek biz geç kalırız. Ne diyor etikette kanola için 6 Gerçek yaprak hardallari rozeti geçirme ve donlardan önce kullanılır senede 1 uygulanır.

Arkadaşlar o konuşmadan sonra benim aklım karıştı. Bu satış elemanı neden bu kadar ısrarla dozajı arttır hardallari hepsine etki etmeyebilir Dedi iiiii.

Sonuç;
Cent 7yi etikette belirtildiği dozaj da kullandım. Sadece bir parselde dozajı biraz arttırdı. 3-4 gün sonra dolaştım tarlalarda sanki atmamışım. Hiçbir belirti yok.
10 gün geçti kendimden şüpheye düştüm artık yoksa ben ilaç atmadım mi diye yalnız yastık başlarında sanırım üstüste biner ya hani ister istemez küçük alanlarda yani hardallarin bazılarında ufak sarı benekler gördüm. Dedim demek ki geç çalışacak ilaç malum havalar sıcak gitti.
Yalnız bu arada kanola da hardal da iyice boylanmis.
Ayrıca 3lü karışım atmam lazım toprak havalanmiyor mantar başlayacak
Ama diyorum ki yaprak gübresi hardal ölmeden atarsam sıkıntı.

13 gün oldu 3lü karışım atmaya gittim. Resmen afalladım. Tarlalarin yarısı hardal yarısı kanola hatta ilaç kanolayi durdurmuş hardal onun üzerine çıkmış bastırmış. Deli olucam 2 hafta önceki tarla nerde bu nerde. Çektim fotoları whatsaptan satış sırasındaki o genç mühendise gönderdim. Birsey de yazmadım. Fotolar herşeyi anlatıyor ne de olsa. Ertesi gün aradı beni 15 dk konuştuk. Yani ben konuştum o dinledi.
O sadece haklısın abi dedi önce turptur onlar dedi sonra geri adım attı haklısın abi dedi.dedim ki bana bi çözüm yolu söyleyin nasıl telafi edelim başka bir firmanın ilacı var mı bildiğiniz vs vs abi yurtdisina da ilaç var ama onlar da bu kadar etkili vs. Ya Hu arkadaşım tohum İspanyol bu adamlar napiyor. Ben sizin firmanıza ürününüz güvenip interviksli ekmeyip 4 bineyakin fazla tohum parası verdim iscilik on numara yaptim ot mucadelemi yaptim etikete gore sizin ilacinizi kullandim 2hafta once mükemmel derecede iyi kanola min hali içler acısı en az 100 kg verim kaybım şimdiden var 170 dekara 17ton yapar en az 35bin zarar.gubre atsam hardal beslicez bu saatten sonra. Hardal tohumundan dolayı yağ düşecek fiyat düşecek vs vs.
Abi haklısın.
Yapici yaklaşıyorum çözüm istiyorum
Abi çözüm yok haklısın.
Ben satıcıyim abi sadece, durumu mudurlere ileticem seni ararlar vs vs


Değerli çiftçi arkadaşlar ben bundan sonra hiçbir ilaç firmasına güvenmem. Ben çiftçi olarak elimden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösteriyorum. Yalnız bizim gthb'na yetkilileri bu ilaçlara nasıl ruhsat veriyorlar anlamış değilim. Hadi firmalar satmak için herşeyi yapar tamam da bizim yetkililer neden kanolayi bölgesel destekleme kapsamına alıp böyle ilaçlara ruhsat veriyor anlamış değilim. Zarar sadece bireysel değil milli kayıptır kanaatindeyim.
Söylenecek cok sey var daha...

Bu arada neden interviksli ekmedigime gelince hatırlarsanız 5-6yil önce trakya da yaklaşık 30bin dekar kanola bozulmuştu.nedeni de Bulgaristan dan gelen kaçak tohumdu. Biz hiçbir zaman böyle tohum arayışına girmedik ve hep sertifikalı ekme fikrindeyiz.o yıl milli kaybımız azımsanmayacak kadar coktu. Bu benim prensibimdir kimseye neden kaçak tohum ektin diyemem malum maliyetler ortada.ben sertifikalı tohum aldığımda bilirim ki kayıtlı ekonomi dedir bu ürün vergisi verilir tohum standartı bellidir.
Ama artık benim gibi sertifikalı kanola alma niyeti olanlar bir kez daha düşünsün.komsudan alin interviksli tohum hem daha hesaplı hem de turp hardal sorununuz olmaz.bizim bölgenin %90 artık böyle yapıyor. Ben de öyle yapıcam artık. Yoksa bu hardallar turla mücadele edilmiyor .sebazios nickname li arkadaşın 2015 de yazdığı bir sözü var aklımda; cent 7 gibi ürünler kanserli hastaya kemoterapi tedavisi vermeye benzer .kesinlikle katılıyorum.

Tecrubelerimi paylaştım sıkıntımı paylaştım forum yöneticilerine ve tüm üyelere sevgiler saygılar hürmetler

herkese bol bereketli yıllar dilerim
 
Merhaba arkadaşlar, toprak bilgi forumunda da az once paylastigim yazimi burada da paylasmak istedim kanolada herbisit sorunu yasayanlar olabilir dusuncesindeyim.


konuyu açana şimdiden teşekkürler, gerekliliktir öte zorunluluğu olan bir konuyu paylaşmışsiniz.

Biz silivri bölgesinde 10 yılı aşkın bir süredir kanola ekimi yapıyoruz. İlk ektigimiz zamanlarda rotavator yoktu goble Aysan kultivatorle defalarca sürüp deneye deneyeogrenmeye çalıştık.125 kg lardan 400kg lara kadar çıktık zaman içerisinde.

Dedik tohum küçük sıva sürelim, ot yaptı.
Pullukla daha derin sürdük, toprağı inceltmesi zor oldu çift mikser (rotovatör ) çeker olduk.

Yağışların olmamasından dolayi çıkmadığı sene Pullukla sürdük arpa ektik ertesi sene 25 30 cm devrilmiş o topraktan eski kanola tohumları çıkmaya başladı.
4 cm e ekili derin diye çıkmaz denilen tohumlar 2 yil toprakta bekleyip ters düz yapılınca yeniden çıkmasına şaşırdık.

Dedik ki sıva sürünce hem ot yapıyor, Pullukla sürünce de hazırlaması zor oluyor, üstelik bu kanola nin kökü ayçiçek gibi kazık kök o zaman bir de patlatma çekelim. 45 cm derinliginde patlatma çektik su durmadı ama ot yine ot yine ot.

Komşu iki kez goble diskaro çekip az mazot harcayıp ekiyor.onda da ot biz dekara 4lt fazla mazot harcıyoruz yine ot.

Sürüme göre benim vardığım sonuç, en iyi ya da kötünün iyisi Pullukla sürüm.

Ekim zamanına gelelim.
Eylül ilk hafta da ektigimiz oldu eylul sonunda da,
ekim başında da oldu hatta kasım sonunda bile ektik.
Bir kere hemen söyliyim geç ekmek en büyük risk trakya da eylul sonuna kadar çıkmış olması şart.

Ot sorununa bi nebze çözüm olur diye ilk yagislardan sonra son sürümü yapıp ekmek faydalı oluyor. Ancaaak riskli çünkü yerler kuruyor ikinci yağışların ne zaman olacağı belli değil alaca tav faktörü vs vs.

Biz artık kuruya ekiyoruz ilk yagisla çıkıyor, baktık yagmadi az yağdı yerel yağdı çıkışta sorun var.ikinciye ekme ihtimalimiz oluyor. Ayrıca ekim derinliğini ayarlamak kuruya ekersen daha kolay oluyor.

Tohum seçimine gelelim:
Marka konusuna girmiyorum mükemmel marka mükemmel cins yok çünkü hepsinin artıları ve eksileri var.
İlk ektigimiz zamanlarda harman zamanı kozalarin açıldığını gördük fire verenler çok oldu civarda. Bazılarının verim potansiyeli daha düşük olup koza açmaya mukavimdi. Yağ oranları bitki besleme yle daha ilintili olduğundan onun için birşey demiyorum.
Bizim tercihimiz verimi biraz daha düşük olmasına rağmen koza açmaya dirençli olsun riskiniz az olsun yönündeydi.

Gelelim gubrelemeye;
İlk yıllar bugdaya ne atiyorsak aynısını attık. Analizlerimiz dogrultusunda genelde toprakalti DAP 15kg
ure15-20 kg
nitrat 33 den yağışa göre 25kg civarı idi
Sonraki yillar gubreyi gittikçe yukselttik
55kglardan100 kg a kadar çıktık.
Ne versen alıyor doymuyor mübarek.
Tabi npk ihtiyacına toprak muhteviyatina bitkilerin gelişme sürecindeki yaprak belirtilerine göre hareket etmeye özen gösteriyoruz.ama şu açık ki bu kadar gubre ye ihtiyaç duyan bir bitki toprağı uzun vadede çoraklastirir. Topraktan ciddi madde eksiltiyor mecbur gübre miktarını arttiricaz. Tahıl ayçiçeği vs gibi degil değilmiş. Yok efendim ureyi fazla atmayalım yatar nitrat ın fazlası yakar falan yok. yağış uygunsa almam demiyor.

Gubreyle devam ettik bitki beslemeyi bitirelim o zaman.
Malum organik maddesi az topraklarımız var.toprakta forfor gani ama bağlanmış vs vs hepimizin bildiklerinde uzatmiyayim. Ben her sene her bitkiye "uygun" yaprak gübresi atıyorum. Atmak zorundayım diye düşünüyorum. Sadece npk ile olmuyor. Mikro element şart. Hastalık direnci için şart yağ oranı için şart. Yatmaya direnç için şart. Piyasada çok çeşitli yaprak gübresi var herkes gibi bende araştırıp kâr/fiyat oranına vs bakıp alıyorum. Bazısı evinde yapıyor; Çok da güzel yapıyor.
Yaprak gübresi ni her fungusit atışında karıştırıyorum. Gübresiz ilaç atmıyorum yani.zaten buna da 3lü karışım dediler 3 kere atılır dediler.katilmiyorum.
Geçen sene 3lü karışım satmaya çalışan bir mubessile dedim ki aralık ayında insektisite ne gerek var bitki uykuda yağ oranını arttıran bor a ne gerek var. Abi dedi satmak zorundayız.
3lü karışım denen hatta 4lü 5li de olur.takvime göre atmıyorum ben. 3 kez attığım yıl da oldu geçen seneki gibi tek attığım da. Ben şartlara bakmayı ona göre hareket etmeyi doğru buluyorum.bu yıl sonbahar 20C civarlarında kanolalari çabuk geliştiği yeterli yağışın olduğu toprakta her daim rutubet in olduğu bir yıl. Dün kanolayi 3lü karışımı attım mesela.belli çünkü bu koşullarda mantar yapması çok olası.

Çok uzun yazdım arkadaşlar. Kusura bakmayın hepimizin bildiği şeyler aslında ama asıl yazmak istememin nedenine gelelim. Kanola nin asıl derdi herbisit kullanımı.
Kanola ekmeye başladığımız yıldan beri ne öğrendin deseler; 1 kanolayi topraktan uygun sıklıkta çıkartmak 2 ot mücadelesini yapmak derim.
Geçen sen yağmur yağmadı kanolalari bozduk yağmadı napalim Mevlam öyle takdir etti biz elimizden geleni yaptık. Bu sene ise her attığımız çıktı.

Yaz yagmurlariyla tarlada dökülen arpa buğdayın da çoğu filizlenmisti. sürümle dar yapraklı sorununu da çözdük ama yine de dar yapraklı attık malum karaçim sorunumuz da olmasın diye. (Bu arada kerb dışında bir ilaç almıştım bayii deyim parasını ödemişim, dow firmasından genç bir mubessil arkadaş ısrarla kerb de al diyor. Abi o öldürmez bu kesin çözüm.ya hu kararımı vermişim ödemesini yapmışım ticaret bitmiş niye gereksizlik yapıyorsun. Neyse kırmadım elemanı dedim elimdeki ilacı kullanayım etki etmezse görüşürüz.)
Sonuç dar yapraklı sorunumuz yok bu sene.
Malumunuz kanola da geniş yaprak sorunu için lontrel ekstra gayet başarılı sonuç veriyor.kanola da tarlayı çabuk kapattığı için ileride ot sorunu da yasamayiz diye düşünüyorum.
Ot sorunumuz yok arkadaşlar herşey supper mahsul havaların sıcak gitmesiyle de coşmuş sulfat atmayı aralık ayına birakayim ki daha da coşmasin lar diye düşünürken;

3 hafta önceydi baktım yavaş yavaş hardallar geliyor. Dedim dow cent 7 var atarız işi erkenden çözeriz. Siparişleri verdim ödemesini yaparken az önce bahsettiğim genç mühendis arkadaş da orada. Diyalog şu;
Abi hardallar nasıl hangi cins? Turpu öldürmez bu arada.
Dedim turp değil kumsal değil bizim araziler, hardal geliyor.
Hangi cins derken ne demek istedin?
Telefonundan hızlı bi şekilde bir sürü hardal gösterdi böyle mi böyle mi yoksa böyle mi seninkiler diyor.
Dedim bircogundan var. Yalnız ben cent 7 yi daha once de kullandım hatta mart ayında risk alıp bi denedim hardallar oldurmese de sarartip durdurdu. Onun için bu sene intervixli tohum almayıp orjinal sertifikalı hatta fiyatı 1e 6 daha pahalı tohumdan aldım.( bu sene kendi mahsulunden interviksli tohum kullanan cok ve onlarin maliyetine gore 6 kat fiyat farkediyor) biliyorum ki hardal çıkacak ben de cent 7 atıp sorunu çozucem.

Dedi abi sen ilacın dozunu arttırarak at.

Dedim etikette 10ml yazıyor ben öyle atıyorum adamların bir bildiği varki öyle yazmışlar.250ml kutusu 25 dekar atar.

Abi sen dozu arttır 20 dekara at. Ona gore iki kutu daha al fazladan at.

Dedim hardallari oldurucez derken kanolayi yakmayalim. Üst dozaj miktarı nedir? Hiç aşırı dozdan kanola sına zarar veren var mı

Dedi abi pek bişey olmaz sadece bir kişi de aşırı dozdan toksik etki yapmış şimdiye kadar o da yanlış kullanmış.

Dedim ben etikette ne yazarsa onu kullanırım.

Abi 10C nin altında at o zaman.

İyi de havalar sıcak gidiyor kış dolarını beklersek biz geç kalırız. Ne diyor etikette kanola için 6 Gerçek yaprak hardallari rozeti geçirme ve donlardan önce kullanılır senede 1 uygulanır.

Arkadaşlar o konuşmadan sonra benim aklım karıştı. Bu satış elemanı neden bu kadar ısrarla dozajı arttır hardallari hepsine etki etmeyebilir Dedi iiiii.

Sonuç;
Cent 7yi etikette belirtildiği dozaj da kullandım. Sadece bir parselde dozajı biraz arttırdı. 3-4 gün sonra dolaştım tarlalarda sanki atmamışım. Hiçbir belirti yok.
10 gün geçti kendimden şüpheye düştüm artık yoksa ben ilaç atmadım mi diye yalnız yastık başlarında sanırım üstüste biner ya hani ister istemez küçük alanlarda yani hardallarin bazılarında ufak sarı benekler gördüm. Dedim demek ki geç çalışacak ilaç malum havalar sıcak gitti.
Yalnız bu arada kanola da hardal da iyice boylanmis.
Ayrıca 3lü karışım atmam lazım toprak havalanmiyor mantar başlayacak
Ama diyorum ki yaprak gübresi hardal ölmeden atarsam sıkıntı.

13 gün oldu 3lü karışım atmaya gittim. Resmen afalladım. Tarlalarin yarısı hardal yarısı kanola hatta ilaç kanolayi durdurmuş hardal onun üzerine çıkmış bastırmış. Deli olucam 2 hafta önceki tarla nerde bu nerde. Çektim fotoları whatsaptan satış sırasındaki o genç mühendise gönderdim. Birsey de yazmadım. Fotolar herşeyi anlatıyor ne de olsa. Ertesi gün aradı beni 15 dk konuştuk. Yani ben konuştum o dinledi.
O sadece haklısın abi dedi önce turptur onlar dedi sonra geri adım attı haklısın abi dedi.dedim ki bana bi çözüm yolu söyleyin nasıl telafi edelim başka bir firmanın ilacı var mı bildiğiniz vs vs abi yurtdisina da ilaç var ama onlar da bu kadar etkili vs. Ya Hu arkadaşım tohum İspanyol bu adamlar napiyor. Ben sizin firmanıza ürününüz güvenip interviksli ekmeyip 4 bineyakin fazla tohum parası verdim iscilik on numara yaptim ot mucadelemi yaptim etikete gore sizin ilacinizi kullandim 2hafta once mükemmel derecede iyi kanola min hali içler acısı en az 100 kg verim kaybım şimdiden var 170 dekara 17ton yapar en az 35bin zarar.gubre atsam hardal beslicez bu saatten sonra. Hardal tohumundan dolayı yağ düşecek fiyat düşecek vs vs.
Abi haklısın.
Yapici yaklaşıyorum çözüm istiyorum
Abi çözüm yok haklısın.
Ben satıcıyim abi sadece, durumu mudurlere ileticem seni ararlar vs vs


Değerli çiftçi arkadaşlar ben bundan sonra hiçbir ilaç firmasına güvenmem. Ben çiftçi olarak elimden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösteriyorum. Yalnız bizim gthb'na yetkilileri bu ilaçlara nasıl ruhsat veriyorlar anlamış değilim. Hadi firmalar satmak için herşeyi yapar tamam da bizim yetkililer neden kanolayi bölgesel destekleme kapsamına alıp böyle ilaçlara ruhsat veriyor anlamış değilim. Zarar sadece bireysel değil milli kayıptır kanaatindeyim.
Söylenecek cok sey var daha...

Bu arada neden interviksli ekmedigime gelince hatırlarsanız 5-6yil önce trakya da yaklaşık 30bin dekar kanola bozulmuştu.nedeni de Bulgaristan dan gelen kaçak tohumdu. Biz hiçbir zaman böyle tohum arayışına girmedik ve hep sertifikalı ekme fikrindeyiz.o yıl milli kaybımız azımsanmayacak kadar coktu. Bu benim prensibimdir kimseye neden kaçak tohum ektin diyemem malum maliyetler ortada.ben sertifikalı tohum aldığımda bilirim ki kayıtlı ekonomi dedir bu ürün vergisi verilir tohum standartı bellidir.
Ama artık benim gibi sertifikalı kanola alma niyeti olanlar bir kez daha düşünsün.komsudan alin interviksli tohum hem daha hesaplı hem de turp hardal sorununuz olmaz.bizim bölgenin %90 artık böyle yapıyor. Ben de öyle yapıcam artık. Yoksa bu hardallar turla mücadele edilmiyor .sebazios nickname li arkadaşın 2015 de yazdığı bir sözü var aklımda; cent 7 gibi ürünler kanserli hastaya kemoterapi tedavisi vermeye benzer .kesinlikle katılıyorum.

Tecrubelerimi paylaştım sıkıntımı paylaştım forum yöneticilerine ve tüm üyelere sevgiler saygılar hürmetler

herkese bol bereketli yıllar dilerim
Guzel bir konuya deginmissin benimde basima gelen bir konusu anlatayim
310 donum 7 parca kanola ekimi yaptim cikislar gayet guzeldi tarla sinirlarinda hardal ve cali oldugu icin lontrel extra kullandim ama butun tatla kenarlarini 12 mt bir ilac makinesi dondum ve butun kanolar durdu ve sarardi cali ve hardallar desen hala buyumeye devam ediyor tekrardan gecen hafta ektim kaybim 70 donum ilac firmasi geldiler baktilar oyle boyle sonuc kayip cokta ustunde durma geregi durmadim artik alistik bu konulara hep ayni seyler donecekler bakacaklar vs vs
 
Merhaba arkadaşlar, toprak bilgi forumunda da az once paylastigim yazimi burada da paylasmak istedim kanolada herbisit sorunu yasayanlar olabilir dusuncesindeyim.


konuyu açana şimdiden teşekkürler, gerekliliktir öte zorunluluğu olan bir konuyu paylaşmışsiniz.

Biz silivri bölgesinde 10 yılı aşkın bir süredir kanola ekimi yapıyoruz. İlk ektigimiz zamanlarda rotavator yoktu goble Aysan kultivatorle defalarca sürüp deneye deneyeogrenmeye çalıştık.125 kg lardan 400kg lara kadar çıktık zaman içerisinde.

Dedik tohum küçük sıva sürelim, ot yaptı.
Pullukla daha derin sürdük, toprağı inceltmesi zor oldu çift mikser (rotovatör ) çeker olduk.

Yağışların olmamasından dolayi çıkmadığı sene Pullukla sürdük arpa ektik ertesi sene 25 30 cm devrilmiş o topraktan eski kanola tohumları çıkmaya başladı.
4 cm e ekili derin diye çıkmaz denilen tohumlar 2 yil toprakta bekleyip ters düz yapılınca yeniden çıkmasına şaşırdık.

Dedik ki sıva sürünce hem ot yapıyor, Pullukla sürünce de hazırlaması zor oluyor, üstelik bu kanola nin kökü ayçiçek gibi kazık kök o zaman bir de patlatma çekelim. 45 cm derinliginde patlatma çektik su durmadı ama ot yine ot yine ot.

Komşu iki kez goble diskaro çekip az mazot harcayıp ekiyor.onda da ot biz dekara 4lt fazla mazot harcıyoruz yine ot.

Sürüme göre benim vardığım sonuç, en iyi ya da kötünün iyisi Pullukla sürüm.

Ekim zamanına gelelim.
Eylül ilk hafta da ektigimiz oldu eylul sonunda da,
ekim başında da oldu hatta kasım sonunda bile ektik.
Bir kere hemen söyliyim geç ekmek en büyük risk trakya da eylul sonuna kadar çıkmış olması şart.

Ot sorununa bi nebze çözüm olur diye ilk yagislardan sonra son sürümü yapıp ekmek faydalı oluyor. Ancaaak riskli çünkü yerler kuruyor ikinci yağışların ne zaman olacağı belli değil alaca tav faktörü vs vs.

Biz artık kuruya ekiyoruz ilk yagisla çıkıyor, baktık yagmadi az yağdı yerel yağdı çıkışta sorun var.ikinciye ekme ihtimalimiz oluyor. Ayrıca ekim derinliğini ayarlamak kuruya ekersen daha kolay oluyor.

Tohum seçimine gelelim:
Marka konusuna girmiyorum mükemmel marka mükemmel cins yok çünkü hepsinin artıları ve eksileri var.
İlk ektigimiz zamanlarda harman zamanı kozalarin açıldığını gördük fire verenler çok oldu civarda. Bazılarının verim potansiyeli daha düşük olup koza açmaya mukavimdi. Yağ oranları bitki besleme yle daha ilintili olduğundan onun için birşey demiyorum.
Bizim tercihimiz verimi biraz daha düşük olmasına rağmen koza açmaya dirençli olsun riskiniz az olsun yönündeydi.

Gelelim gubrelemeye;
İlk yıllar bugdaya ne atiyorsak aynısını attık. Analizlerimiz dogrultusunda genelde toprakalti DAP 15kg
ure15-20 kg
nitrat 33 den yağışa göre 25kg civarı idi
Sonraki yillar gubreyi gittikçe yukselttik
55kglardan100 kg a kadar çıktık.
Ne versen alıyor doymuyor mübarek.
Tabi npk ihtiyacına toprak muhteviyatina bitkilerin gelişme sürecindeki yaprak belirtilerine göre hareket etmeye özen gösteriyoruz.ama şu açık ki bu kadar gubre ye ihtiyaç duyan bir bitki toprağı uzun vadede çoraklastirir. Topraktan ciddi madde eksiltiyor mecbur gübre miktarını arttiricaz. Tahıl ayçiçeği vs gibi degil değilmiş. Yok efendim ureyi fazla atmayalım yatar nitrat ın fazlası yakar falan yok. yağış uygunsa almam demiyor.

Gubreyle devam ettik bitki beslemeyi bitirelim o zaman.
Malum organik maddesi az topraklarımız var.toprakta forfor gani ama bağlanmış vs vs hepimizin bildiklerinde uzatmiyayim. Ben her sene her bitkiye "uygun" yaprak gübresi atıyorum. Atmak zorundayım diye düşünüyorum. Sadece npk ile olmuyor. Mikro element şart. Hastalık direnci için şart yağ oranı için şart. Yatmaya direnç için şart. Piyasada çok çeşitli yaprak gübresi var herkes gibi bende araştırıp kâr/fiyat oranına vs bakıp alıyorum. Bazısı evinde yapıyor; Çok da güzel yapıyor.
Yaprak gübresi ni her fungusit atışında karıştırıyorum. Gübresiz ilaç atmıyorum yani.zaten buna da 3lü karışım dediler 3 kere atılır dediler.katilmiyorum.
Geçen sene 3lü karışım satmaya çalışan bir mubessile dedim ki aralık ayında insektisite ne gerek var bitki uykuda yağ oranını arttıran bor a ne gerek var. Abi dedi satmak zorundayız.
3lü karışım denen hatta 4lü 5li de olur.takvime göre atmıyorum ben. 3 kez attığım yıl da oldu geçen seneki gibi tek attığım da. Ben şartlara bakmayı ona göre hareket etmeyi doğru buluyorum.bu yıl sonbahar 20C civarlarında kanolalari çabuk geliştiği yeterli yağışın olduğu toprakta her daim rutubet in olduğu bir yıl. Dün kanolayi 3lü karışımı attım mesela.belli çünkü bu koşullarda mantar yapması çok olası.

Çok uzun yazdım arkadaşlar. Kusura bakmayın hepimizin bildiği şeyler aslında ama asıl yazmak istememin nedenine gelelim. Kanola nin asıl derdi herbisit kullanımı.
Kanola ekmeye başladığımız yıldan beri ne öğrendin deseler; 1 kanolayi topraktan uygun sıklıkta çıkartmak 2 ot mücadelesini yapmak derim.
Geçen sen yağmur yağmadı kanolalari bozduk yağmadı napalim Mevlam öyle takdir etti biz elimizden geleni yaptık. Bu sene ise her attığımız çıktı.

Yaz yagmurlariyla tarlada dökülen arpa buğdayın da çoğu filizlenmisti. sürümle dar yapraklı sorununu da çözdük ama yine de dar yapraklı attık malum karaçim sorunumuz da olmasın diye. (Bu arada kerb dışında bir ilaç almıştım bayii deyim parasını ödemişim, dow firmasından genç bir mubessil arkadaş ısrarla kerb de al diyor. Abi o öldürmez bu kesin çözüm.ya hu kararımı vermişim ödemesini yapmışım ticaret bitmiş niye gereksizlik yapıyorsun. Neyse kırmadım elemanı dedim elimdeki ilacı kullanayım etki etmezse görüşürüz.)
Sonuç dar yapraklı sorunumuz yok bu sene.
Malumunuz kanola da geniş yaprak sorunu için lontrel ekstra gayet başarılı sonuç veriyor.kanola da tarlayı çabuk kapattığı için ileride ot sorunu da yasamayiz diye düşünüyorum.
Ot sorunumuz yok arkadaşlar herşey supper mahsul havaların sıcak gitmesiyle de coşmuş sulfat atmayı aralık ayına birakayim ki daha da coşmasin lar diye düşünürken;

3 hafta önceydi baktım yavaş yavaş hardallar geliyor. Dedim dow cent 7 var atarız işi erkenden çözeriz. Siparişleri verdim ödemesini yaparken az önce bahsettiğim genç mühendis arkadaş da orada. Diyalog şu;
Abi hardallar nasıl hangi cins? Turpu öldürmez bu arada.
Dedim turp değil kumsal değil bizim araziler, hardal geliyor.
Hangi cins derken ne demek istedin?
Telefonundan hızlı bi şekilde bir sürü hardal gösterdi böyle mi böyle mi yoksa böyle mi seninkiler diyor.
Dedim bircogundan var. Yalnız ben cent 7 yi daha once de kullandım hatta mart ayında risk alıp bi denedim hardallar oldurmese de sarartip durdurdu. Onun için bu sene intervixli tohum almayıp orjinal sertifikalı hatta fiyatı 1e 6 daha pahalı tohumdan aldım.( bu sene kendi mahsulunden interviksli tohum kullanan cok ve onlarin maliyetine gore 6 kat fiyat farkediyor) biliyorum ki hardal çıkacak ben de cent 7 atıp sorunu çozucem.

Dedi abi sen ilacın dozunu arttırarak at.

Dedim etikette 10ml yazıyor ben öyle atıyorum adamların bir bildiği varki öyle yazmışlar.250ml kutusu 25 dekar atar.

Abi sen dozu arttır 20 dekara at. Ona gore iki kutu daha al fazladan at.

Dedim hardallari oldurucez derken kanolayi yakmayalim. Üst dozaj miktarı nedir? Hiç aşırı dozdan kanola sına zarar veren var mı

Dedi abi pek bişey olmaz sadece bir kişi de aşırı dozdan toksik etki yapmış şimdiye kadar o da yanlış kullanmış.

Dedim ben etikette ne yazarsa onu kullanırım.

Abi 10C nin altında at o zaman.

İyi de havalar sıcak gidiyor kış dolarını beklersek biz geç kalırız. Ne diyor etikette kanola için 6 Gerçek yaprak hardallari rozeti geçirme ve donlardan önce kullanılır senede 1 uygulanır.

Arkadaşlar o konuşmadan sonra benim aklım karıştı. Bu satış elemanı neden bu kadar ısrarla dozajı arttır hardallari hepsine etki etmeyebilir Dedi iiiii.

Sonuç;
Cent 7yi etikette belirtildiği dozaj da kullandım. Sadece bir parselde dozajı biraz arttırdı. 3-4 gün sonra dolaştım tarlalarda sanki atmamışım. Hiçbir belirti yok.
10 gün geçti kendimden şüpheye düştüm artık yoksa ben ilaç atmadım mi diye yalnız yastık başlarında sanırım üstüste biner ya hani ister istemez küçük alanlarda yani hardallarin bazılarında ufak sarı benekler gördüm. Dedim demek ki geç çalışacak ilaç malum havalar sıcak gitti.
Yalnız bu arada kanola da hardal da iyice boylanmis.
Ayrıca 3lü karışım atmam lazım toprak havalanmiyor mantar başlayacak
Ama diyorum ki yaprak gübresi hardal ölmeden atarsam sıkıntı.

13 gün oldu 3lü karışım atmaya gittim. Resmen afalladım. Tarlalarin yarısı hardal yarısı kanola hatta ilaç kanolayi durdurmuş hardal onun üzerine çıkmış bastırmış. Deli olucam 2 hafta önceki tarla nerde bu nerde. Çektim fotoları whatsaptan satış sırasındaki o genç mühendise gönderdim. Birsey de yazmadım. Fotolar herşeyi anlatıyor ne de olsa. Ertesi gün aradı beni 15 dk konuştuk. Yani ben konuştum o dinledi.
O sadece haklısın abi dedi önce turptur onlar dedi sonra geri adım attı haklısın abi dedi.dedim ki bana bi çözüm yolu söyleyin nasıl telafi edelim başka bir firmanın ilacı var mı bildiğiniz vs vs abi yurtdisina da ilaç var ama onlar da bu kadar etkili vs. Ya Hu arkadaşım tohum İspanyol bu adamlar napiyor. Ben sizin firmanıza ürününüz güvenip interviksli ekmeyip 4 bineyakin fazla tohum parası verdim iscilik on numara yaptim ot mucadelemi yaptim etikete gore sizin ilacinizi kullandim 2hafta once mükemmel derecede iyi kanola min hali içler acısı en az 100 kg verim kaybım şimdiden var 170 dekara 17ton yapar en az 35bin zarar.gubre atsam hardal beslicez bu saatten sonra. Hardal tohumundan dolayı yağ düşecek fiyat düşecek vs vs.
Abi haklısın.
Yapici yaklaşıyorum çözüm istiyorum
Abi çözüm yok haklısın.
Ben satıcıyim abi sadece, durumu mudurlere ileticem seni ararlar vs vs


Değerli çiftçi arkadaşlar ben bundan sonra hiçbir ilaç firmasına güvenmem. Ben çiftçi olarak elimden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösteriyorum. Yalnız bizim gthb'na yetkilileri bu ilaçlara nasıl ruhsat veriyorlar anlamış değilim. Hadi firmalar satmak için herşeyi yapar tamam da bizim yetkililer neden kanolayi bölgesel destekleme kapsamına alıp böyle ilaçlara ruhsat veriyor anlamış değilim. Zarar sadece bireysel değil milli kayıptır kanaatindeyim.
Söylenecek cok sey var daha...

Bu arada neden interviksli ekmedigime gelince hatırlarsanız 5-6yil önce trakya da yaklaşık 30bin dekar kanola bozulmuştu.nedeni de Bulgaristan dan gelen kaçak tohumdu. Biz hiçbir zaman böyle tohum arayışına girmedik ve hep sertifikalı ekme fikrindeyiz.o yıl milli kaybımız azımsanmayacak kadar coktu. Bu benim prensibimdir kimseye neden kaçak tohum ektin diyemem malum maliyetler ortada.ben sertifikalı tohum aldığımda bilirim ki kayıtlı ekonomi dedir bu ürün vergisi verilir tohum standartı bellidir.
Ama artık benim gibi sertifikalı kanola alma niyeti olanlar bir kez daha düşünsün.komsudan alin interviksli tohum hem daha hesaplı hem de turp hardal sorununuz olmaz.bizim bölgenin %90 artık böyle yapıyor. Ben de öyle yapıcam artık. Yoksa bu hardallar turla mücadele edilmiyor .sebazios nickname li arkadaşın 2015 de yazdığı bir sözü var aklımda; cent 7 gibi ürünler kanserli hastaya kemoterapi tedavisi vermeye benzer .kesinlikle katılıyorum.

Tecrubelerimi paylaştım sıkıntımı paylaştım forum yöneticilerine ve tüm üyelere sevgiler saygılar hürmetler

herkese bol bereketli yıllar dilerim

öncelikle geçmiş olsun ilçları pahalı olan ürünlerin çeltik kanola vs. gibi intervixli çeşit ekilmesinden yanayım 100kg noksan verim olsun at intervixsi kurtul hem kafan rahat hem ürün temiz bu sene çeltikte beyaz darıyı öldürmek için 4 5 defa ilaç kullananlar gördüm bu kadar ilaç çeltiğide üzdü verim hüsran luna ekenler intevixle bir seferde maliyetsiz sorunu çözdü güzelde verim alıp güzel fiyata verdiler ilaçlar çok pahalı toğum pahalı ben busene geçen sene kanolaların bozulmasından dolayı forumda arama rahmen intervixli toğum bulamadım artık seneye bu arada bende hardal problemi yok sırf toğum maliyeti ucuz olsun diye aramıştım :) bir parselde ilaç dozunu artırarak kullandım demiştin orda sonuç nasıl ?
 
öncelikle geçmiş olsun ilçları pahalı olan ürünlerin çeltik kanola vs. gibi intervixli çeşit ekilmesinden yanayım 100kg noksan verim olsun at intervixsi kurtul hem kafan rahat hem ürün temiz bu sene çeltikte beyaz darıyı öldürmek için 4 5 defa ilaç kullananlar gördüm bu kadar ilaç çeltiğide üzdü verim hüsran luna ekenler intevixle bir seferde maliyetsiz sorunu çözdü güzelde verim alıp güzel fiyata verdiler ilaçlar çok pahalı toğum pahalı ben busene geçen sene kanolaların bozulmasından dolayı forumda arama rahmen intervixli toğum bulamadım artık seneye bu arada bende hardal problemi yok sırf toğum maliyeti ucuz olsun diye aramıştım :) bir parselde ilaç dozunu artırarak kullandım demiştin orda sonuç nasıl ?
Etikette yazan 10ml/da, ilk altı fotoğrafta yaklaşık 15ml/da atıldı. Birçok kanola yaprağında toksik etki yaptı ama gobektekivyeni gelen yapraklarda bir sıkıntı yok.bu dozda hardal yapraklarında 13.gun itibariyle sararmış görülüyor.
bb3aad1157204ee788b3d54fb63bc85b.jpg
32906e387c367e3453d7fe1a3f812102.jpg
7378808be5e8013fb5d31d2edc4c2de1.jpg
cf53f2cb7928ff830e0e8fd941fef345.jpg
9c7bbb6aae29fed2a8c198f78cc00a72.jpg
c9617107d2d75cbfe4e02d57c55e4884.jpg
 

Bu fotoğraflarda ise 10ml/da kullanıldı, hardallar maalesef yeterli düzeyde etkilenmedi. Tek umudum aralıkta ciddi soğuklar olursa hardallarin kanolaya göre soğuk direnci daha zayıf olduğundan hardallarin kısmen de olsa ölmeleri. Tabi böyle bir durumda sulfati ureyi nasıl aticaz bilemiyorum.
Not: son fotoğrafta, sağdaki interviksli tohum komşunun tarlası maşallahı var ot vs yok.bizimkisinin durumu ise ortada.15 gün önce soldaki bizim kanolalar komşudan daha iyi durumdaydı.
Mevlam hepimize hayırlı bereketli mahsulleri versin.
fb53ef8a3bcf7b475b977882046475a1.jpg
d5ae9693c9ea8f28f04fdd5f88868d9b.jpg
fd8f6b2dcaebf1df9d3d4a8f35ddb89f.jpg
c43b51bfc30a0ca503f8351723017992.jpg
c68f044685d59cc8b033b497a17dac1b.jpg
0a255adab33d28056ab3bc189a5b4587.jpg
c448eb6eaa282d2010dda851474b44ef.jpg
b0b6ae465a4d5fd6b06ba15776ac3209.jpg
0db42921189dd8a0853c78040e0ec553.jpg
 
Merhaba,8 ekimde ektiğimiz kanolaya ilk üçlü karışımı atacağız. Mantar görülmeye başlamış. Önder çiftçi aspire yi önerdi ama geçen seneden elimizde kalan miracle 25wp ve maestro 5 ec'yi lahana böceği için kullansak sizce sorun olur mu?20171203_100718.jpg 20171203_101256.jpg
 

Resimler ve ekler

  • 20171203_101314.jpg
    20171203_101314.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 113
Selam un aleyküm . Kanola erzurum da yetisirmi acaba ? Birde bunu hasattan sonra nereye satacağız ?

Aleyküm slm

Yanlış yönlendirmek istemem ama kanola özellikle kar olan bölgeleri sevmiyor don ve kar altında cok sıkıntı oluyor

Satma konusuna gelirsek tarım kredi kop. Dahil hemen hemen bütün tüccarlar alır piyasası olan bir ürün gecen yıl 1,800 tl ortaması vardı fiyat olarak
 

Benzer Konular