2. Ürün Soya Yetiştiriciliği ile İthalat Kapatılır, Hayvancılık Rahatlar mı?

21.12.2020
1,458
2,218

Şuan %95 olarak dışa bağımlı olduğumuz Soya fasülyesi, hayvancılıkta, tavuk, balık yeminde ve İnsan yiyeceği olarak kullanılıyor.

%20 yağ oranı ve %40 protein oranı ile çok değerli bir ürün. Hayvanlarda kilo yapıyor.

Son zamanlarda tonu 600$'ı geçmiş bir ürün. (1kg Soya = 5TL civarı)


Video 2018'de çekilmiş.
Konuşan abimiz Adana'nın 90 bin tonluk üretimle Türkiyede üretilen soyanın %60'nı karşıladığını, 2. ürün soya ekimine yeterli desteğin verilmesi ile Türkiyenin ihtiyacının (2 milyon ton) başka illerle birlikte karşılanabileceğini çok güzel anlatıyor.

Tarım bakanlığına konuyu 2018 yılında rapor olarak arz etmişler. Maalesef bu süreçte herhengi bir gelişme olmadı.
Umarız Çiftçimiz ve Hayvancımızın yüzünü güldürecek bu ürün tez zamanda gündeme gelir.

 
soya fasülyesi, öteki baklalar gibi, akbakla, nohut, mercimek, acıbakla vb...çok önemli...
genetiği değiştirilmemeş soya üretilirse...
insanlar doğrudan tüketir...
kanatlı üretiminin ve süt hayvancılığının temel 'yem hammaddesi'
1. ürün, 2. ürün farketmez...
nerede üretilebilirse, üretilmeli...
yıllık ihtiyacın yarısı üretilse, hayvancılık rahatlar...
tarım siyaseti...bu ürünü yurtta üretmeyi dikkate almalı...
 
Türkiye’de ikinci ürün soya yetiştirmeye uygun potansiyel alanlar haritasını çıkarmış,
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2018, 27 (1): 33−46'da yayınlamışlar.

Bilimsel olarak nerelerde en uygun yetişir 2. ürün soya tespit etmiş Harun TORUNLAR , Ahmet Nedim NAZLICAN adlı araştırmacılar.
Tebrik ederim çok değerli bir çalışma ortaya çıkmış.


Evet nerede ekilir 2. ürün soya görelim bakalım.



Türkiye 2. Ürün Soya Haritası.png




Yeşil, sarı ve pembe bölgelerde 2. ürün soya yetiştirilebilir.

"Bu uygunluk sınıflarının çalışma alanı içerisindeki genel dağılımlarında; alanın
% 7.65’nin (5 968 013.35 hektar) çok uygun (S1),
% 4.70’nin ( 3 666 170.55 hektar) orta uygun(S2),
% 8.43’nün (6 584 410.16 hektar) az uygun (S3) ve
% 79.22’sinin (61 8394 07.74 hektar) ise uygun olmayan (N) sınıfta yer aldığı tespit edilmiştir."



"Sonuçlar

Ülkemizde, ikinci ürün soya yetiştirmeyeuygun potansiyel alanların belirlenmesiamacıyla yürütülen bu çalışmada, elde edilen uygunluk haritası incelendiğinde; Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki ovaların, ikinci ürün soya için en uygun alanlar olarak çıktığı görülmektedir. Soya üretim alanlarının çalışma alanı içerisindeki dağılımlarında vegetasyon süresi, Temmuz- Ağustos ayları ortalama sıcaklıkları ve yükseklik kriterlerinin, en önemli sınırlayıcı etkiye sahip olduğu görülmektedir. Özellikle İkinci ürün soyada 110 gün civarında bir yetişme süresine ihtiyaç duyulması, soya ekim alanlarının çok uygun sınıfındaki dağılımını önemli ölçüde sınırlandırmıştır.

Çalışma alanı bölgesel olarak incelendiğinde; günümüzde de en fazla soya üretiminin gerçekleştirildiği yer olarak bilinen Çukurova Bölgesinin, yükseklik kriterinin sınırlayıcı etkisi altında kalmayan geniş ovalarının tamamında, buğday ve arpa hasadının ardından ikinci ürün soya için çok uygun alanlar olarak görülmektedir. Sulama imkanı açısından problem yaşanmayan Çukurova’da, ikinci üründe 350-400 kg da-1 verim seviyelerinin alınabilmesi, Çukurova Bölgesini ikinci ürün soya açısından önemli bir alan haline getirmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, iklim uygunluğu ve daha geniş ovalara sahip olması sayesinde, ikinci ürün soya için Çukurova’dan 4-5 kat daha fazla bir potansiyel üretim alanı sunmaktadır.

Ege Bölgesinde, başta kıyı ovaları olmak üzere bölgenin büyük bir kısmında, tahıl hasadının yaz başında tamamlanmasıyla, ikinci ürün soya tarımına geçilebilmesi mümkün görülmektedir. Diğer 4 bölgede ise (Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi), ikinci ürün soya için çok uygun sınıfına girebilecek alanların pek bulunmaması, bunun yanında çok az miktarda orta uygun sınıfındaki alanların görülmesi,
bu bölgelerde ikinci ürün soya potansiyelinin olmadığını belgelemektedir.




Sonuç olarak, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki çok uygun ve orta uygun alanlar ile, sulama imkanlarının olması durumunda Marmara Bölgesinin orta ve güneyinde yer alan ovaların orta uygun sınıfında çıkması, ikinci ürün soya tarımına en elverişli alanlar olabileceğini göstermiştir.

Bu alanların, ülkemiz tarımına ve özellikle de sulu tarıma en uygun ovaları içermesi, bu alanlarda sadece soya değil, pek çok tahıl, endüstri bitkisi, sebze ve meyve ürünlerini de pay sahibi kılmaktadır.




Ülkemizde ana ürün buğday sonrası ekimi yapılan ikinci ürün soyanın, yerli soya üretimimizin yaklaşık 2/3’ünü karşıladığı düşünüldüğünde, ikinci ürün soya üretimi için 300-350 bin hektarlık bir alanın bile yeterli olabileceği hesaplanabilir.

Çalışma alanındaki çok uygun alanların, özellikle de sulama imkanına sahip olan bölümlerinde, yerli soya üretimi için gerekli ekim alanlarının sağlanması adına üretim desteklerine devam edilmesi durumunda, beklenen üretim artışlarını geçekleştirebilmek mümkün olabilecektir.

Bu durumda, yaklaşık 6 milyon hektarlık çok uygun sınıfında yer alan alanların 1/20’sinin ikinci ürün soyaya ayrılması sağlanabilirse, ithalata gerek duyulmadan, yerli üretimle tüm soya ihtiyacımızın karşılanabilmesi de gündeme gelebilecektir."




Kaynak:
Türkiye’de İkinci Ürün Soya (Glycine max L. Merrill) Yetiştirmeye Uygun Potansiyel Alanların Belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri Tabanlı Analitik Hiyerarşi Süreç Tekniğinin Kullanımı PDF
 
Son düzenleme:
Mardin Ovasında bu günlerde ikinci ürün soya ekimleri başladı. Bu sene ilk defa ekilecek üründen bol bereketli kazanç eldilir umarım. Böylece bölge ve ülke çapında ekilmesine örnek olursa, dış bağımlılıktan kurtulcağımız gibi hayvancılık için de büyük kazanç sağlar Allah'ın izniyle.

 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
Mardin Ovasında bu günlerde ikinci ürün soya ekimleri başladı. Bu sene ilk defa ekilecek üründen bol bereketli kazanç eldilir umarım. Böylece bölge ve ülke çapında ekilmesine örnek olursa, dış bağımlılıktan kurtulcağımız gibi hayvancılık için de büyük kazanç sağlar Allah'ın izniyle.

GDO'lu soya mı ekiliyor?
genetiği ile oynanmamış soya tohumu kullanılıyorsa,
insan beslenmesi için de uygun, olabilir...
 
  • Beğen
Tepkiler: ziyaretci87
Gdo ürünler yasalmıdır? bizim yemin etiketinde soya ve ddgs icin gdolu tohumdan elde edilmistir yaziyo
bir mal yoksa, yerine kullanılacak ürün, gdo'lu ürün varsa, o kullanılır...
mısır, soya küspesi ihracatı yapan ülkeler, amerika, birezilya.
ddgs de, gdo lu mısırdan üretilen purotein bakımından zengin yem maddesi.
onların ürettikleri, gdo lu soya. hastalıklara dirençli, ilacı içinde, geninde.
dünyada ticareti yapılan ürün bu.
yem fabrikaları da bu ürünü alıp, yemlerine katıyordur...

yasal olup, olmadığını bilmiyorum...
yasasını (kanununu) çıkartmışlardır...
 
Harika bitki SOYA
M.Fethi ÖRS
Ziraat Yük.Mühendisi


Soya fasulyesi asrımızda büyük yeri ve önemi olan bir tarım ürünü olmuştur. Özellikle kanatlı yemlerinde kullanılan küspesi dolayısıyla da geniş çapta yaygın hale gelmeye başlamıştır.

Genellikle yağ bitkisi olan soya bir çok meziyetlerinden dolayı asrın harika bitkisi olarak tanınmaktadır.

Soya fasulyesinin uluslararası ticaret ve ekonomisinde stratejik bir tarım ürünü olarak bilinir.

Soya fasulyesi üretimine bizi zorlayan nedenlerin toplumumuza iyi anlatılması gerekmektedir.

Yurdumuz toprakları azot bakımından fakirdir. Soya bitkisi hava azotunu bağlıyarak toprak verimliliğini artırmaktadır.

Büyük fedakarlıklarla kurulan yağ fabrikalarımızdaki boş kapasitenin doldurulmasına, yağ ve küspe açığımızın giderilmesine yardım edecektir.

Soya fasulyesi, karma yem sanayimizin önemli bir hammaddesidir.

Soya ve mısır proteini kanatlı eti üretiminin temel maddeleridir.

Soya proteinin biyolojik değerinin yüksekliği nedeniyle pek çok gıda maddesine katılabilir.

Gıda maddelirene katılması ile beslenme değeri artırılabilir.

Ülkemizde soya üretiminin artırılması ile yaklaşık 250 çeşit sanayi dalında kullanılabileceğinden, işsizlik gibi önemli bir sorunumuzun çözümüne de katkıda bulunacaktır.

Dünya’yı besleyen 5-6 önemli bitkisel üründen biri olan soyanın bir çok hastalığa karşı insan beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Bugün gelişmiş ülkelerde soyanın sütü, peyniri, sosu, dondurması, eti, unu, mürekkebi, mumu, benzine kadar pek çok soyalı sanayi ürünü bulunabilmektedir.

Soya, kazık köklü bir bitki olup, kuvvetli saçak kök sistemi oluşturmaktadır. Havadaki azotu depolama özelliğine sahiptir. Boyu çevre şartlarına bağlı olarak 60-150 cm arasında değişebilmektedir. Dane genellikle sarı ve kahverenginin değişik tonlarıdır. Danedeki protein oranı %40-45, yağ oranı %18-22 arasındadır.

Genel olarak mısır tarımı için uygun olan iklim ve toprak şartlarında soyanın da başarılı bir şekilde yetiştirilebileceği Kabul edilmektedir. Mayıs- eylül ayları arasında ortalama 25 derece sıcaklık var ise soyanın üretimi için uygun ortam var diye Kabul edilmektedir.

Ekim zamanı; toprak sıcaklığının 12-13 dereceyi bulduğu zamandır. Tohuma bakteri aşılaması ile toprağa bedava saf azot biriktirebilmektedir. Soyanın ilk gelişme devresinde gübre olarak dekara 2-3 kg saf azota, 6 kg. da fosfora ihtiyaç vardır.

Dekara kullanılacak tohum miktarı, tohumun iriliğine ve ekim zamanına bağlı olarak dekara 7-10 kg. arasında değişmektedir. Sıra arası 40-60 cm, sıra üzeri 5 cm, ekim derinliği 3-4 cm civarında olmalıdır.

Sulama tava usulü ile yapılmalı, tava genişliği biçerdöver tablasına uygun olmalıdır. Sulama sayısı iklim durumuna göre değişmekle birlikte yetişme döneminde soyanın 550-600 mm suya ihtiyacı vardır. Birinci su bitki 8-10 cm boya gelince, ikinci su ilk çiçekler görülmeye başlandığında, üçüncü su baklalar şişmeye başlayınca, dördüncü su üçüncü sudan 10-20 gün sonra yapılmalıdır. İlimizde iklime bağlı olarak 7-8 su verildiği dönemler olmuştur.
Soyada sulama dönemleri kaçırılmamalıdır. Aksi halde verimi etkiler.

Soya gelişmesinin ilk devresinde yabancı otlarla rekabete giremeyeceğinden elle veya makine ile çapa yapılmalıdır.

Hasat; danedeki nem %14-15’e düştüğü zaman biçerdöverle yapılabilir. Depolama nemi %13’ün altında olmalıdır.

Verim; dekara 300- 400 kg’a kadar çıkabilmektedir. Hasat dönemine dikkat edilmelidir. Zamanı geçirilirse baklalarda çatlamalar görülebilir.

Bir bölge için uygun çeşit seçiminde o bölgenin soya yetiştirmeye elverişli toplam gün sayısı bilinmelidir. Soya yaklaşık 90-150 gün arasında yetişmektedir. Bu sebeple tarıma elverişli günlerin sayısı sınırlı ise o bölge için daha erkenci çeşitler seçilmelidir. Toplam sıcaklık isteği (soya yetişme süresi x ortalama sıcaklık) 2500 derece civarındadır.


 
  • Beğen
Tepkiler: ismail_17
Buğdayları biçip 2. Ürün Soya ekecek var mı aramızda?

Bu sene sulanabilir tarlaları Ayçiçeği ekeceğiz. Yani bu işi bu sene de deneyemeyeceğim. Seneye kısmetse diyorum. Ama Buğday, Arpa hasatından sonra Soya ekmeyi düşünenler varsa onların tecrübeleri bize yol gösterecektir. Burada bize bilgi veren olursa çok sevinirim. Allah işinizi rast getirsin.
 
Türkiye’de ikinci ürün soya yetiştirmeye uygun potansiyel alanlar haritasını çıkarmış,
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2018, 27 (1): 33−46'da yayınlamışlar.

Bilimsel olarak nerelerde en uygun yetişir 2. ürün soya tespit etmiş Harun TORUNLAR , Ahmet Nedim NAZLICAN adlı araştırmacılar.
Tebrik ederim çok değerli bir çalışma ortaya çıkmış.


Evet nerede ekilir 2. ürün soya görelim bakalım.



Ekli dosyayı görüntüle 63548



Yeşil, sarı ve pembe bölgelerde 2. ürün soya yetiştirilebilir.

"Bu uygunluk sınıflarının çalışma alanı içerisindeki genel dağılımlarında; alanın
% 7.65’nin (5 968 013.35 hektar) çok uygun (S1),
% 4.70’nin ( 3 666 170.55 hektar) orta uygun(S2),
% 8.43’nün (6 584 410.16 hektar) az uygun (S3) ve
% 79.22’sinin (61 8394 07.74 hektar) ise uygun olmayan (N) sınıfta yer aldığı tespit edilmiştir."



"Sonuçlar

Ülkemizde, ikinci ürün soya yetiştirmeyeuygun potansiyel alanların belirlenmesiamacıyla yürütülen bu çalışmada, elde edilen uygunluk haritası incelendiğinde; Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki ovaların, ikinci ürün soya için en uygun alanlar olarak çıktığı görülmektedir. Soya üretim alanlarının çalışma alanı içerisindeki dağılımlarında vegetasyon süresi, Temmuz- Ağustos ayları ortalama sıcaklıkları ve yükseklik kriterlerinin, en önemli sınırlayıcı etkiye sahip olduğu görülmektedir. Özellikle İkinci ürün soyada 110 gün civarında bir yetişme süresine ihtiyaç duyulması, soya ekim alanlarının çok uygun sınıfındaki dağılımını önemli ölçüde sınırlandırmıştır.

Çalışma alanı bölgesel olarak incelendiğinde; günümüzde de en fazla soya üretiminin gerçekleştirildiği yer olarak bilinen Çukurova Bölgesinin, yükseklik kriterinin sınırlayıcı etkisi altında kalmayan geniş ovalarının tamamında, buğday ve arpa hasadının ardından ikinci ürün soya için çok uygun alanlar olarak görülmektedir. Sulama imkanı açısından problem yaşanmayan Çukurova’da, ikinci üründe 350-400 kg da-1 verim seviyelerinin alınabilmesi, Çukurova Bölgesini ikinci ürün soya açısından önemli bir alan haline getirmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, iklim uygunluğu ve daha geniş ovalara sahip olması sayesinde, ikinci ürün soya için Çukurova’dan 4-5 kat daha fazla bir potansiyel üretim alanı sunmaktadır.

Ege Bölgesinde, başta kıyı ovaları olmak üzere bölgenin büyük bir kısmında, tahıl hasadının yaz başında tamamlanmasıyla, ikinci ürün soya tarımına geçilebilmesi mümkün görülmektedir. Diğer 4 bölgede ise (Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi), ikinci ürün soya için çok uygun sınıfına girebilecek alanların pek bulunmaması, bunun yanında çok az miktarda orta uygun sınıfındaki alanların görülmesi,
bu bölgelerde ikinci ürün soya potansiyelinin olmadığını belgelemektedir.




Sonuç olarak, Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki çok uygun ve orta uygun alanlar ile, sulama imkanlarının olması durumunda Marmara Bölgesinin orta ve güneyinde yer alan ovaların orta uygun sınıfında çıkması, ikinci ürün soya tarımına en elverişli alanlar olabileceğini göstermiştir.

Bu alanların, ülkemiz tarımına ve özellikle de sulu tarıma en uygun ovaları içermesi, bu alanlarda sadece soya değil, pek çok tahıl, endüstri bitkisi, sebze ve meyve ürünlerini de pay sahibi kılmaktadır.




Ülkemizde ana ürün buğday sonrası ekimi yapılan ikinci ürün soyanın, yerli soya üretimimizin yaklaşık 2/3’ünü karşıladığı düşünüldüğünde, ikinci ürün soya üretimi için 300-350 bin hektarlık bir alanın bile yeterli olabileceği hesaplanabilir.

Çalışma alanındaki çok uygun alanların, özellikle de sulama imkanına sahip olan bölümlerinde, yerli soya üretimi için gerekli ekim alanlarının sağlanması adına üretim desteklerine devam edilmesi durumunda, beklenen üretim artışlarını geçekleştirebilmek mümkün olabilecektir.

Bu durumda, yaklaşık 6 milyon hektarlık çok uygun sınıfında yer alan alanların 1/20’sinin ikinci ürün soyaya ayrılması sağlanabilirse, ithalata gerek duyulmadan, yerli üretimle tüm soya ihtiyacımızın karşılanabilmesi de gündeme gelebilecektir."




Kaynak:
Türkiye’de İkinci Ürün Soya (Glycine max L. Merrill) Yetiştirmeye Uygun Potansiyel Alanların Belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri Tabanlı Analitik Hiyerarşi Süreç Tekniğinin Kullanımı PDF

2. Ürün Soya ekilişi hayvancılık için tek çaremiz olabilir.

İzmir
Manisa
Aydın

Antalya

Adana
Osmaniye
Hatay

Kilis
GaziAntep
ŞanlıUrfa
Diyarbakır
Mardin


Ses ver!..

Tarlanızda ki Arpa, Buğdayı biçtikten sonra boş mu tutacaksınız?
Soya mı ekeceksiniz?
 

Benzer Konular