2 Dekarınız Olsa Ne Ekerdiniz?

04.04.2010
1,705
654
Eskişehir

Sevgili trakkulup.net üyeleri!

2 dekar etrafı tel örgü ile çevrili, evimin hemen yanında, sulama sıkıntısı olmayan bir yerim var. Buranın 1/3 geçen sene diktiğimiz çilekle dolu kalan yerde ise ondan bir yıl önce diktiğimiz ( deneme parseli ) çilek var. Deneme olan yeri dün itibari ile su ve bakım işini sona erdirdik. Çeşit ve ekim dönemi denemesi olduğundan geliri bakım zahmetine değmiyordu. Diğer yaklaşık 600m2 yerde çilek verim açısından iyi gidiyor ve bir yıl daha verim alınabilir. Fakat gel gelelim çilek beni zorluyor, evden isyan fısıltıları çıkmaya başladı. İşi ya biraz daha büyütüp profesyonelce yapıp elimizi sürmeden işi yapıyım yada bu alanı başka şekilde değerlendireyim diye düşünüyorum. Aslında bakım ve hasat aralığı daha az olan ürün bana daha çok cazip geliyor. Buna ek olarak bağ var ona zaman az kalıyor.Bağda bakmayınca malum dağ oluyor.

Çilek vesilesi ile iyi bir müşteri kitlem var. Fikir vermem gerekirse haftalık ortalama 100kg (+/- 25kg) hasadımız oluyor ve piyasadan şu an için %30-50 pahalıya satmamıza rağmen ön siparişli gidiyoruz. Günlük topladığımız çilek günlük rahat satılıyor. Aynı kitleyi üzümde değerlendireceğim inşallah. Ama çileğe az ara versek ve yerine başka bir şey eksem diyorum. Aklıma gelen bazı ürünler var. Örneğin patates ( hasatı tek seferde yapılıp depolanması kolay ), bal kabağı ona keza... Taze fasulye diyende var ama yağmurdan kaçıp doluya tutulmayalım diyorum. Aklıma gelen bir diğer ürün ise haşlamalık mısır, fakat 2 dekar için uğraştığıma değer mi bilmiyorum.

Sizin bu konuda vereceğiniz cevaplar benim için çok önemli. Ayıracağınız zaman için şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Verim, toptan ve perakende fiyatları nasıl?

verimi hiç ölçmedim ama şu an pazarda 5 liradan aşağı değil.Bizimde sizin gibi küçük bahçemiz var orada yetiştiriyoruz dönem dönem topladığımız için verimi hiç hesaplamadım.İnternetden araştırarak aşağı yukarı verimi kestirebilirsiniz.ama karlı olduğu kesin bakımı da ilekden çok daha kolaydır.
 
  • Beğen
Tepkiler: ofas
Bence tarhana biberi ek. Hazir fidelerini al. Kilosunu 1 liradan satarsin kapis kapis gider. En az 4 kirim yaparsin. Arasini traktorle gecebiliyosun. 1 kere kucukken arasini kaziyosun. Buyudukten sonra ot cikmiyor. Yerini hazirlarken Basf in stomp extra kullan ot cikmaz. Arasina damlama cek bak rahatina. Bizim koyde arkadas yapti bu isi yaklasik 5 donum tarladan 5 tonluk 3 romork doldurdu. Fakat tonaj 5 ton gelmeyebilir yaklasik 10 tona yakin biber aldi. Yarisini salca yapip kilosunu 10 tlden satti. Iyi para kaldirdi. Hemde 3 ay icerisinde. Ilacta bu. 5 lt si 160tl.

cf28ff87fcef61723ab61885f4b75865.jpg


Bu konudan daha ayrintili bakabilirsin ilaca.

http://www.trakkulup.net/showthread.php?t=80048
 
  • Beğen
Tepkiler: ofas
Fasulye olabilir bence. Bakımını verimini bilmiyorum ama köyde havalı makina ile ekiyoruz bazen. Sadece hasadı zor oluyor diye biliyorum. Fasulye işinde bilgili arkadaşlar yorum yaparlarsa daha faydalı olur.

Edit: Aytaç abiye katılıyorum tarhanada olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: ofas
Abi gina fasulye cesitini arastirdim biraz iyi bakim sartlarinda dekara 2 ton urun veriyor suan halde 2 tl markette 4 tl civarinda toplamayip kuru fasulye olarakda hasat edilebiliyor.Yesil olarak hasat dusunurseniz 4 gunde bi hasat gerektiriyor.60 gun sonunda ilk hasat basliyor.Suyu da fazla istemiyor cilekteki damlama isinizi gorur.Benide kistan beri korkutan iscilik fiyatlari idi dedigim gibide oldu 60 tl bayan isci 8/5 calisiyolar.1 isci gunde ne kadar hasat yapar bilmiyorum.Perakende satabilirseniz guzel para birskabilir...
 
  • Beğen
Tepkiler: ofas

sırık barbunya benim ilk aklıma gelen.bakımı çok zor değil yeşilini toplarsanız gayet karlı olur.
Evet barbunyaya sıcak baka bilirim. Yeşil piyasada satamazsamda kalanını kurutup satabilirim.

Domates bana çok sıkıntılı gibi geliyor. bahçeye yemek için diktiklerimiz bile çok hassas. Hastalık vs açısından tavsiye için teşekkür ederim.

Bence tarhana biberi ek. Hazir fidelerini al. Kilosunu 1 liradan satarsin kapis kapis gider. En az 4 kirim yaparsin. Arasini traktorle gecebiliyosun. 1 kere kucukken arasini kaziyosun. Buyudukten sonra ot cikmiyor. Yerini hazirlarken Basf in stomp extra kullan ot cikmaz. Arasina damlama cek bak rahatina. Bizim koyde arkadas yapti bu isi yaklasik 5 donum tarladan 5 tonluk 3 romork doldurdu. Fakat tonaj 5 ton gelmeyebilir yaklasik 10 tona yakin biber aldi. Yarisini salca yapip kilosunu 10 tlden satti. Iyi para kaldirdi. Hemde 3 ay icerisinde. Ilacta bu. 5 lt si 160tl.

Bu konudan daha ayrintili bakabilirsin ilaca.

http://www.trakkulup.net/showthread.php?t=80048
Tarhana biberinden kastınız bizim buralarda Maraş biberi diye satılan galiba. Değerlendireceğim. Burada 2,5 tl ye düşüyor en çok.

Fasulye olabilir bence. Bakımını verimini bilmiyorum ama köyde havalı makina ile ekiyoruz bazen. Sadece hasadı zor oluyor diye biliyorum. Fasulye işinde bilgili arkadaşlar yorum yaparlarsa daha faydalı olur.
.
Fasulyede beni düşündüren acaba perakende sürümü olur mu? Meyveyi perakende sattım o dönem dönem gidiyor ama sebzede durum nasıl olur bilmiyorum.

Tanıdığınız fidancılar varsa anlaşıp çüğür veya doku kültürü anaç yetiştirebilirsiniz.
Evet buda değişik bir seçenek ama tanıdığım fidancı yok. Birde hiç aklıma gelmeyen bir şey. insan yabancısı olduğu şeye hemen adapte olamıyor. Fidancılık için zamana ihtiyacım var gibi :).

Abi gina fasulye cesitini arastirdim biraz iyi bakim sartlarinda dekara 2 ton urun veriyor suan halde 2 tl markette 4 tl civarinda toplamayip kuru fasulye olarakda hasat edilebiliyor.Yesil olarak hasat dusunurseniz 4 gunde bi hasat gerektiriyor.60 gun sonunda ilk hasat basliyor.Suyu da fazla istemiyor cilekteki damlama isinizi gorur.Benide kistan beri korkutan iscilik fiyatlari idi dedigim gibide oldu 60 tl bayan isci 8/5 calisiyolar.1 isci gunde ne kadar hasat yapar bilmiyorum.Perakende satabilirseniz guzel para birskabilir...

Çeşidi araştırayım. İşçi olarak çilekte ve bağın çapasında çalışan bayan bir işçimiz var. 45 tl yevmiye bizim burada. İşçi sabah 5.30 da başlayıp 14 gibi bırakıyor ramazanda. Aileden oldu gibi çilek haat ve kol toplama işini bizden çok daha iyi yapıyor. onu değerlendirebiliriz.
 
Valla bölgeden bölgeye değişir aslında buna en iyi fikiri yaşadığınız bölgedeki pazar verir. Örneğin benim evimin yanında aksarayda 2 dekar yerim olsa yonca Eker'im Mısır silaj ekerim[emoji4] antalyada olsa domates ekilir Adana'da kavun karpuz ekilir. Etrafınızda neyin pazarı iyiyse ve ne işinize gelirse onu ekin.
Unutmayalım kı para çok iyi bişi[emoji4] ne çok para ederse onu ekelim
 
Valla bölgeden bölgeye değişir aslında buna en iyi fikiri yaşadığınız bölgedeki pazar verir. Örneğin benim evimin yanında aksarayda 2 dekar yerim olsa yonca Eker'im Mısır silaj ekerim[emoji4] antalyada olsa domates ekilir Adana'da kavun karpuz ekilir. Etrafınızda neyin pazarı iyiyse ve ne işinize gelirse onu ekin.
Unutmayalım kı para çok iyi bişi[emoji4] ne çok para ederse onu ekelim

Bu da aklımda zira ann itibari ile pazarda pahalı olana bakıp seçim yapmak çok isabetli olmayacak gibi. Benim hasat edebleceğim tarihteki fiyatlara ve sürüme bakmak lazım.
 
Nohut, karpuz, kavun olabilir mesela. Bunların doğrudan satışı kolay olur. Yeşil nohutu sevmeyen yoktur herhalde. Karpuz, kavun zaten yazları vazgeçilmez. Hazır müşteri kitleniz de varken karpuz ve kavun kolay satılır gibi geliyor. Tabi bunu sadece satış kolaylığı için söylüyorum. Daha kârlı ürünler olabilir.
 

Böğürtlen yada Ahududu düşündünmü hiç..
Hiç aklıma gelmedi. Ama çok yıllık ve/veya raf ömrü kısa üzümsü meyveden ( çilekten ) çok çektim. Direk olmaz diyemem ama araştırayım ilkönce.
Teşekkür ederim.
Yazın bahçe bitkileri.Sera imkanınız varsa kışın marul,maydanoz.
Çilek diğer işlerimize çok mani oluyor. Bu sebeple diğer ürünlerden edilen zarar yada edilemeyen kar beni yoğun işçilik gerektiren ürünlerden soğuttu.
Ama değişik öneriniz için teşekkür ederim.

abi nedir son durum karar verdinmi
An itibari ile sırık barbunya düşünüyorum. Taze satabildiğim kadar satarım kalanı kurutur öyle satarım. Hasat sonrası günlük satmam gerekmemesi ve kalanının kurutup satılacak halde değerlendirilmesi beni cezbediyor.

Nohut, karpuz, kavun olabilir mesela. Bunların doğrudan satışı kolay olur. Yeşil nohutu sevmeyen yoktur herhalde. Karpuz, kavun zaten yazları vazgeçilmez. Hazır müşteri kitleniz de varken karpuz ve kavun kolay satılır gibi geliyor. Tabi bunu sadece satış kolaylığı için söylüyorum. Daha kârlı ürünler olabilir.
Nohut, kavun ve karpuz için çok ideal bir toprak. eskiden bostanyeri olarak değerlendirimiş dedemler. Fakat kavun hele hele karpuz bizim bölge için karlı değil.. Genel halkın kavun ve karpuza doyduğunda burada hasat başlıyor. Yine bu döneme denk gelen ( Manisa bölgesindeki ) üzüm hasatı kavun-karpuz piyasasını öldürüyor. Kışlık kavun ise belki.
Nohut için ise kalsiyum eksikliiği olduğundan buradaki nohut kuru halde çok kolay pişme süresi çok kısa ve lezzet çok iyi. Fakat yeşil nohut aklıma gelmedi desem yalan olurda nasıl olur onu kestriremiyorum. Verim, piyasa, sürüm hakkında fikrim yok.

2 dekar yere sera da yapılır çok da güzel olur. Açıkta ise biber işi bana cazip geliyor.
Sera bana ters! Çilek için kızan ev halkına sera dersem topuğuma sıkabilirler.

Arkadaşlar fikirleriniz için çok teşekkür ederim. Her dediğinize bir bahane buluyor gibi olmak beni rahatsız ediyor ama takdir edersiniz ki bölgesel iklim ve piyasa farklılıkları, benim diğer iş durumlarım ve beklentilerim sebebi ile tabiri caizse istemesemde " Güllü iş adamımız A. Ağaoğlu gibi bu değil, bu değil, bu hiç değil" pozisyonuna düşüyorum. Sabrınız için teşekkür ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Dmr

Benzer Konular