12 yıldır işlenmemiş tarlayı ekmek


Dün 19.5 dönüm daha tarla kiraladım burası 12 yıldır hiçbir işlem görmedi öncesinde arpa - buğday ekilirdi

Burayı çizel çekip arpa ekmek uygunmu olur yoksa pullukla sürüp güzece iyice hasıl edip tavlandırıp buğday ekmek mi uygun olur ?
 

Resimler ve ekler

  • Screenshot_20220326-223816_Chrome.jpg
    Screenshot_20220326-223816_Chrome.jpg
    77.9 KB · Görüntüleme: 100
Yıllardır sürülmediğinden üst tabakası baya canlıdır o tarlanın, pulluk o canlılığı bitirir hem de o şekildeki bir tarlayı pullukla sürmek işkence. Çizel üstüne 2 kat kazayağı veya kazayağı +aysan ister otları tam karıştırmak için. Diskaro oranın hakkı bence. Tek geçişte ekime hazır olur.
 
Yıllardır sürülmediğinden üst tabakası baya canlıdır o tarlanın, pulluk o canlılığı bitirir hem de o şekildeki bir tarlayı pullukla sürmek işkence. Çizel üstüne 2 kat kazayağı veya kazayağı +aysan ister otları tam karıştırmak için. Diskaro oranın hakkı bence. Tek geçişte ekime hazır olur.

Uzun zamandır kullanılmadığı için verimsiz olma ihtimali nasıl olur çizel çekip hemen ardına ekim yapsak verim alabilirmiyiz kafamda deli sorular
 
Abi öncelikle hayırlı olsun. Arpa buğday yeri hazırlamak için daha çok vakit var. Bence tarlaya girilebiliyorsa, bahar yağmurlarını kaçırmadan dipkazan çek. Tarla suya doysun.

Arpa, buğday ekimi için derin işlemeye gerek yok. 10 cm işlesen yeterli olur. Onun içinde Goble + Tırmık çekerek hazır olur. Bu sene bence pulluk çekip organik maddeyi dibe gömme derim.
 
Abi öncelikle hayırlı olsun. Arpa buğday yeri hazırlamak için daha çok vakit var. Bence tarlaya girilebiliyorsa, bahar yağmurlarını kaçırmadan dipkazan çek. Tarla suya doysun.

Arpa, buğday ekimi için derin işlemeye gerek yok. 10 cm işlesen yeterli olur. Onun içinde Goble + Tırmık çekerek hazır olur. Bu sene bence pulluk çekip organik maddeyi dibe gömme derim.

Teşekkür ederim, birkaç güne iyice kurur dün baktım çok güzel tav var küreği vurup yere dönderince un gibi oluyor burdan sonuca varırsak çizel + tırmık yapıp arpayı hemen 2 - 3 nisan gibi ekmem mi lazım yoksa hazırlayıp ekim ayında mı ekmem daha verimli bir sonuç çıkarır
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Uzun zamandır kullanılmadığı için verimsiz olma ihtimali nasıl olur çizel çekip hemen ardına ekim yapsak verim alabilirmiyiz kafamda deli sorular
Tam tersi olduğunu düşünüyorum. Çünkü 2 sene önce bir tarlamızın kenarında girinti şeklinde 1 dekar kıraç vardı üstü taşlı. Ben de dümdüz olsun diye orayı sürdüm çizelle, taşını toplayıp buğday ektik, yeni sürülen kıraçla tarla arasında çok fark vardı.
Daha önceleri de iki tarlayı birleştirdik, aradaki sınır aynı şekilde ilaç atarken eski sınırı tahmin edebiliyordum arpa daha gürdü.
Ben de durumu toprak devrilmediği için üst tabakada gelişen mikro yaşama, biriken organik maddeye bağladım :D
 
Arkadaşlar yazmışlar zaten. Normalde ektigim yerlerden bile pulluğu çıkardım artık ben. Tavsiyem bahar
Yağmurlarında yer yumuşayıncaya derin bi patlatma ardindan goble bırakın yazın yansın güneşte. Ekim sezonu goble ve aysanla karıştır tavlandir tak mibzeri devam.

Toprak pamuk gibi olmuş basınca gömülüyorum önümüzdeki birkaç gün içinde olabildiğine derinden patlatma çekip bırakayım o zaman şu an ekip riske girmeyeyim
 
Tam tersi olduğunu düşünüyorum. Çünkü 2 sene önce bir tarlamızın kenarında girinti şeklinde 1 dekar kıraç vardı üstü taşlı. Ben de dümdüz olsun diye orayı sürdüm çizelle, taşını toplayıp buğday ektik, yeni sürülen kıraçla tarla arasında çok fark vardı.
Daha önceleri de iki tarlayı birleştirdik, aradaki sınır aynı şekilde ilaç atarken eski sınırı tahmin edebiliyordum arpa daha gürdü.
Ben de durumu toprak devrilmediği için üst tabakada gelişen mikro yaşama, biriken organik maddeye bağladım :D

Eskilerin dediği gibi sürüp hamını çıkarmayım o zaman 😁👍
 
Dün 19.5 dönüm daha tarla kiraladım burası 12 yıldır hiçbir işlem görmedi öncesinde arpa - buğday ekilirdi

Burayı çizel çekip arpa ekmek uygunmu olur yoksa pullukla sürüp güzece iyice hasıl edip tavlandırıp buğday ekmek mi uygun olur ?
Son baharda cizel çekip baharın pullukla sürülmesi lazım verim alamazsin başka türlü
 
2020 de en son bu iki aleti edindim. Yerlerimiz taşlı ve bayır. Daha once hic dipkazan yada patlatma cekemedik. 7 li dragonu tam salınca haşmet olduğu yere kendisini gömüyor. Pulluktanda cok daha faydalı öğrendiğim kadarıyla. Zengin toprağı alta almıyoruz.
Ayçiçek ekilecek yerlere cektim Aralık ayında. Yerler köpürdü resmen. Ot olsaydi disktiller cekecektim ama ot cikmayinca aysanla gerekirse cift yapip ekmeyi düşünüyorum.
FB_IMG_1648551500165.jpg
FB_IMG_1648551471895.jpg
 
Tarlada fazla yabancı ot görünmüyor.
Tarlaya tiller, aysan 25 bacaklı , çekip , 10 cm yüzeysel işçilikle kabartılır.
Fiğ veya korunga ekilip, 2 kat 60 dişli tırmıkla (28-30 cm aralı, 10*6 sıralı) taranabilir.
Tavı korumak içinde tarla biraz üstten kuruyunca merdane çekmek iyi olur.
Bu zamanda tarlaya pulluk sokulursa havanın kurağa çekmesi durumunda tarlada havalanma riski yüksek olur.
Güzden sürülüp, tarla çok ot yapmışsa baharda 10 cm ince sürüm yaptığımız zamanda oluyor.
Tarlayı baharda derin oynatmak iyi olmuyor.
Derin sürümleri yazın Temmuz'da gölge tavında veya Kasım başları gibi yaparız.
İkinci ürün ekilişleri toprak işlemesi yüzeysel yapıldığından/yapılmak durumunda kalındığından birinci ürün gibi verim olmayabiliyor.
Arpa + adi fiğ karışımı tarlada denenebilir.
 

Benzer Konular