İstanbulda 250 gramlık ekmeği 1 Türk lirasına satanlar da var, 50 kuruşa satanlar da var. Çok yerde 85 krşa satılıyor. Bu farklı fiyat aklımı karıştırıyor. Bu ayın 19unda İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı, maya fiyatının yüzde 16 artması nedeniyle 250 grlık ekmeğin satış fiyatının 85 krştan 1 TLye çıkarıldığını açıklamıştı. Başkan İstanbulda ekmek zammı için 30 Kasım 2012de Federasyondan onay aldıklarını, buna rağmen çok sayıda fırının ekmeği 85 kuruştan satmaya devam ettiğini söylemişti.
Neyin ne olduğunu anlamak için Türkiye Fırıncılar Federayonunu aradım. Başkan Halil İbrahim Balcıdan ekmeğin maliyet yapısını öğrenmek istedim. Kapasiteye göre maliyetin farklı olduğunu anlattı. Yaklaşık bir maliyet hesabı verdi.
İstanbulda 250 gr. ekmek 1 TLye, 1 kg. ekmek 4 TLye satıldığına göre acaba bu fiyata nasıl gelinmiş? İnternete girdim. Federasyon Başkanının eski açıklamalarından 1 kg. ekmeğin fiyatının nasıl tırmandığını öğrenmeye çalıştım.
10 yılda 125 krş.dan 400 krşa
2000 yılında ekmeğin kilosu 50 kr. iken 2002 yılında 125 krş. olmuş. 2012 kasım ayında da 400 krşa çıkmış.
Acaba köylümüz buğdaya, fırıncılarımız una zammı bastırdıkları için mi ekmek fiyatı bu kadar artıyor? Sordum soruşturdum. Ekmeklik unun 50 kglık çuvalının fiyatı son birkaç yıl içinde 45 - 55 TL arasında gidip geliyormuş. Bir çuval undan 60 dolayında ekmek elde ediliyormuş.
Milliyetin yıllar önce yılın girişimcisi olarak ödüllendirdiği Hasip Gençeri aradım. Hasip Gençer babadan uncu. Babasının Tekirdağda un fabrikası var. O ise, Türkiyenin ilk ambalajlı ve markalı ekmeği olan Unonun ve daha sonra da Karafırın zincirinin kurucusu.
Günde 5 bin ekmek üreten bir Karafırında 100 varsayılan ekmek fiyatında değişik girdilerin payını gösteren bir bilgi notu gönderdi.
Genelde 100 olan ekmek satış fiyatında, ekmeğin ana girdisi unun payı yüzde 26. (Basit anlatım ile kilosu 4 TLye yükseltilen ekmekte kullanılan una ödenen para 1.04 TL. Fırınlarda 1.04 TLlik un kullanarak yapılan 1 kglık ekmeği halkımız 4.00 TLye alıyor.)
Tanesi 1 TLye satılan 250 gr. ekmeğin fiyatı nasıl oluşuyor
Harcama kalemleri - Fiyata katkı (%)
Un - 26.0
Yakıt - 3.0
Maya - 0.7
İşçilik - 24.0
Tuz - 0.1
Su - 0.4
Vergi - 0.8
Dağıtım - 8.0
Fırın ve Bakkal Kârı - 37.0
Toplam ekmek fiyatı - 100.0
(Günde 5000 ekmek üreten Karafırında ortalama ekmek fiyatını oluşturan kalemler)
50 krşa da satan var
Ancak ekmek fiyatını oluşturan başka kalemler de var. İstanbul Frıncılar Odası Başkanı, Maya fiyatına yüzde 16 zam geldi. Bu nedenle ekmek fiyatını artırıyoruz demişti ya... Meğer mayanın toplam fiyattaki payı yüzde 1 değil de yüzde 0.7 kadarmış. İşçiliğin payı yüzde 24, dağıtım masrafı yüzde 8, fırın ve bakkal kârı yüzde 37. Dikkat buyurulur ise, 100 olan fiyatın 69u, işçilik ücreti (24), dağıtım gideri (8), fırın ve bakkal kârından (37) oluşuyor. Demek ki, işçilik gideri düşük, dağıtım yapmayan, az kâra razı fırınların, 250 grlık ekmeği 50 krşa satmaları mümkün. Hem de zarar etmeden.
http://ekonomi.milliyet.com.tr/1-tl-lik-ekmekte-26-krs-luk-un-var/ekonomi/ekonomiyazardetay/25.02.2013/1672981/default.htm
Neyin ne olduğunu anlamak için Türkiye Fırıncılar Federayonunu aradım. Başkan Halil İbrahim Balcıdan ekmeğin maliyet yapısını öğrenmek istedim. Kapasiteye göre maliyetin farklı olduğunu anlattı. Yaklaşık bir maliyet hesabı verdi.
İstanbulda 250 gr. ekmek 1 TLye, 1 kg. ekmek 4 TLye satıldığına göre acaba bu fiyata nasıl gelinmiş? İnternete girdim. Federasyon Başkanının eski açıklamalarından 1 kg. ekmeğin fiyatının nasıl tırmandığını öğrenmeye çalıştım.
10 yılda 125 krş.dan 400 krşa
2000 yılında ekmeğin kilosu 50 kr. iken 2002 yılında 125 krş. olmuş. 2012 kasım ayında da 400 krşa çıkmış.
Acaba köylümüz buğdaya, fırıncılarımız una zammı bastırdıkları için mi ekmek fiyatı bu kadar artıyor? Sordum soruşturdum. Ekmeklik unun 50 kglık çuvalının fiyatı son birkaç yıl içinde 45 - 55 TL arasında gidip geliyormuş. Bir çuval undan 60 dolayında ekmek elde ediliyormuş.
Milliyetin yıllar önce yılın girişimcisi olarak ödüllendirdiği Hasip Gençeri aradım. Hasip Gençer babadan uncu. Babasının Tekirdağda un fabrikası var. O ise, Türkiyenin ilk ambalajlı ve markalı ekmeği olan Unonun ve daha sonra da Karafırın zincirinin kurucusu.
Günde 5 bin ekmek üreten bir Karafırında 100 varsayılan ekmek fiyatında değişik girdilerin payını gösteren bir bilgi notu gönderdi.
Genelde 100 olan ekmek satış fiyatında, ekmeğin ana girdisi unun payı yüzde 26. (Basit anlatım ile kilosu 4 TLye yükseltilen ekmekte kullanılan una ödenen para 1.04 TL. Fırınlarda 1.04 TLlik un kullanarak yapılan 1 kglık ekmeği halkımız 4.00 TLye alıyor.)
Tanesi 1 TLye satılan 250 gr. ekmeğin fiyatı nasıl oluşuyor
Harcama kalemleri - Fiyata katkı (%)
Un - 26.0
Yakıt - 3.0
Maya - 0.7
İşçilik - 24.0
Tuz - 0.1
Su - 0.4
Vergi - 0.8
Dağıtım - 8.0
Fırın ve Bakkal Kârı - 37.0
Toplam ekmek fiyatı - 100.0
(Günde 5000 ekmek üreten Karafırında ortalama ekmek fiyatını oluşturan kalemler)
50 krşa da satan var
Ancak ekmek fiyatını oluşturan başka kalemler de var. İstanbul Frıncılar Odası Başkanı, Maya fiyatına yüzde 16 zam geldi. Bu nedenle ekmek fiyatını artırıyoruz demişti ya... Meğer mayanın toplam fiyattaki payı yüzde 1 değil de yüzde 0.7 kadarmış. İşçiliğin payı yüzde 24, dağıtım masrafı yüzde 8, fırın ve bakkal kârı yüzde 37. Dikkat buyurulur ise, 100 olan fiyatın 69u, işçilik ücreti (24), dağıtım gideri (8), fırın ve bakkal kârından (37) oluşuyor. Demek ki, işçilik gideri düşük, dağıtım yapmayan, az kâra razı fırınların, 250 grlık ekmeği 50 krşa satmaları mümkün. Hem de zarar etmeden.
http://ekonomi.milliyet.com.tr/1-tl-lik-ekmekte-26-krs-luk-un-var/ekonomi/ekonomiyazardetay/25.02.2013/1672981/default.htm