Bakan Vahit Kirişci: "Tarlama istediğimi ekerim demek doğru değil"


📌 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarım Okulu'nda düzenlenen Sertifikalı Tohum ve Zeytin Hasat Kasası Dağıtım Töreni'ne katıldı. Katıldığı törende planlı üretim modeli üzerinde konuştu.


✅ "2023 yılıyla mevcut poliçelere ilave yeni bir poliçe üretiyoruz. Bu poliçe üreticimiz '100 dekar tarlam var, bu tarlamdan 100 bin lira gelir bekliyorum' derse, bu geliri garanti eden bir poliçe düzenlenebilecek ve bu poliçeye de pirim desteği olarak hükümet olarak yüzde 60'ını biz vereceğiz. Yüzde 40'ını da üreticimiz kendisi verecek. Böylelikle korkulu rüya görmek yerine uyanık kalacağız. Biz siyaset kurumu olarak bir hasar gören üreticinin yanına gelip, ağıt yakmaktan, gözyaşı dökmekten haz duymuyoruz. Dolayısıyla bu çağda bu uygulamayı gerçekleştirmemiz gerekir."

✅ "Şu anda yer fıstığı üretimindeki yaygınlıktan dolayı biz mercimek ithal ediyoruz. Oralar mercimeğin üretildiği alanlardı. Dolayısıyla bu konularda çok dikkatli ve hassas olmamız gerekir. Cumhuriyetimin yeni yüzyılında buna ilişkin konuyu inşallah ayın 28'inde Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaşacak. Üretimi biz planlamak zorundayız. Dünyanın hiçbir yerinde 'burası benim tarlam, bağım, bahçem ben burada isteğimi ekerim, dikerim biçerim', böyle bir üretim yok. Bizim yan komşuya bakarak üretim yapmamız doğru değil. Dolayısıyla biz bunları disipline edeceğiz. Çünkü tarım, boşluğu götürmeyen, gelişi güzeli kaldıramayan bir sektördür" dedi.

gazianteptohummmm.jpeg
 
Üretimi planlamak da komünist Rusya gibi de silah zoruna dayatma ile ürün dayatma da yok Dünya da, teşvikler ile ekim yönlendirmesi yapılıyor.
İhtiyaca göre sezon öncesi açıklanacak dişe dokunur teşvikle ama, 2022 desteklemesi gibi hasatlar bile bitince destekleme verdik demek için uygulama da Dünya'da eşi benzeri yoktur.
 
aynen tesvik ile yönlendirme olmalı. ihtiyac fazlasına gelen ürünlerde dinamik olarak tesvik kesilmeli baska ürüne yönlendirirlmeli. ERken çks yaptıran kotayı doldurup , gec yaptıran diğer ürünlere yönlendirilir gibi bir uygulama olabilir.
 
Bölgesel tarım politikası öne çıkmalı iyi düşünülmüş bir planlama gerekiyor artan girdi maliyetleri dövize olan ihtiyaç anlık döviz kuru bize tek çıkar bunu gösteriyor azalan yer altı suları ve sulama maliyetleri arz talep dengelemesi hepsi bir etmen
Tarım bakanlığı şuan acil bir düzenleme yapması gerekiyor örneğin iç Anadolu'daki bir insan iklim ve bölge koşullarına adapte olmuş bir bitkiyi ekmesi gerekirken kar payı çok düşük olduğu için farklı bitkilere yöneliyor.Örnegin iç Anadolu da mısır Ekim alanı artış gösteriyor hububat Ekim alanı azalıyor mısır su isteği yüksek olan bir bitki buğday ona nazaran daha az su ister ayrıca mısır bakım maliyetleri de yüksek gerek yer altı sularının az oluşu gerek damlama gübre gibi dövize endeksli malzeme tüketimi artması kar payını düşürüyor ve dövize olan bağlılığı arttırıyor.bolgesel pazar payı hesap edilmiyor buda ürünlerin ya çok ucuz yada çok pahalı olması sonucunu gösteriyor.Bolge sıcaklık toprak sıcaklığı mevsim olayları yağış oranı pazar payı ulaşım ihracat gibi faktörler degerlenip bir yol çizilmesi gerekiyor.bolgeye uygun ekilis yapan çiftçilere destek harici Ekim yapan kişilere destek verilmemesi gerekir.Ayrica cks sistemi tamamen yenilenmeli ve yeni güzel kullanışlı bir uygulama yapılması gerekiyor.Bunun sonucunda Bakanlık ekili olan bitkiyi adedi toplam alanı verim potansiyelini takip edebiliyor olmalı.Hesap dışı oluşan ürün serbest piyasada fiyat dengesini değiştirir.Ve bunların etkinliğini tarım ulaşım yolu adı altında yeni üretilen elektrikli tren vasıtasıyla yapılacak olan ülke geneli demir yolu ile buyuksehirlerdeki trafik yoğunluğunu araçların fazladan tükettiği yakıtı bakım girdileri ve yedek parça gibi döviz etmenli ithal ürünlere olan talepi azaltacak,piyasada görülen ulaşımda şoför sıkıntısı giderilmiş olacaktır.Burada etkili bir Tarım mahsulleri ofisi (TMO) aktif bir pazar dengeleyici stok kontrolcüsü olarak oluşan piyasa fiyatlarını,ileride oluşabilecek hesap dışı arz tahminlerini düşünüp gerekli önlemleri alması gerektiği düşüncesindeyim.Tum çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşan abi abla kardeş kardeşlerime kolaylıklar diliyorum.Buyuklerimin ellerinden kucuklerimin gözlerinden öpüyor,saygıyla selamlıyorum.
 
Bu işi desteklemeyle çözmek Türkiye’de biraz zor çünkü arazilerin bir çoğu veresatli destek başvurusu yapılamayan tarlalar ve destekler çok küçük miktarlar şimdiki desteklemelerle bu iş olmaz .Bu projenin sağlıklı işlemesi için her bölgede çiftçiler farklı üründe olsa aynı kazanabilmeli örneğin Eskişehir’deki çiftçi buğdaydan birim alanda Adana’daki çiftçinin mısırdan kazandığını kazanmalıki Eskişehir de danelik mısır ekmeyi düşünmesin.Bu sistem ancak böyle işler yoksa insanlar hangi ürün çok para kazandırıyorsa onu eker.
 
Boş konuşuyorlar seçim yatırımı çiftçiye 20 yılda ne yaptılar ziya tarım gibi yandaşlara ziraat bankası aracılığı ile tarlaları toplattılar hibelerle ne verdiklerini kim araştırabilecek hesap mı veriyorlar ziya tarım organik tarım gösteriyor yıllardır kiraya veriyor bazı parçalarınıda sana bana işletiyor sadece biri bu bunun gibi niceleri var parayı cengiz limak gibilerini paraya boğdular vergi afları devlet ihaleleri ile halka gelince yok gübreyi 10 kat mazotu 6 kat ilaç aynı sonra biz çiftçiye destek veriyoruz yersen yok etmek içğn elinden geleni yapıyorlar dışarıdan buğday ayçiçeği gibi alarak şeker pancarı fabrikalarını sat şekeri tatlandırıcı yı yabancıladan al halkın salığı ile oyna para içğn bunlardan bir cacık olmaz.
 
Bakanlık bünyesinde liyakat olarak yeterli kişiler elbet vardır ancak doğru yerlerde çalışıyorlar mı doğru işler yapıyorlar mı merak konusu . Şimdi benim köyüm ilçem ilimde su yok iken bana çeltik ek derse bakanlık yada su olan köy ilçe il için buğday ek derse ve buğday yerine su ile verimi katma değeri yüksek ne biliyim pancar çeltik mısır aklınıza getirin su ile daha iyi olan ürünleri ekmek yerine buğday çavdar tirtikale gibi ürünleri o sulu bölgelere zorlarsa nasıl bir üretim deseni oluşur. Bir de şöyle bir durum oluştu geçen yıl maliyetlerden dolayı çoğu kişi bölgemizde ayçiçek ekimini buğday yerine tercih etti şimdi derdimiz para kazanmak ise girdisi yüksek olan üründen tabiki uzak duracağız amacımız para kazanmak aile geçindirmek bunun yanında çağın gerekli makine ve modernizasyonu yapabilmek şimdi çıkıp da ekmiş olduğumuz kuru tarım yapıyoruz ayçiçek buğday yerine uygun olmayan ürün sunulursa yada çıkıp da buğday ve ayçiçeğinden daha az kazanacağımız ürünler diretilirse biz neden ekelim biçelim üretelim zararına esnaf gübre mazot ilaç veriyor mu da biz zararına bu işi yapalım. Son söyleyeceğim kaç zaman oldu kaç bakan oldu ülke havzalara ayrılacak da üretim deseni olacak da bu üretim desenine göre destekler olacak da bunlar kaçıncı kez duyduğumuz süreçler bir haftalık yemeği ısıtıp ısıtıp müşteriye sunan lokanta misali oldu bu iş napalım bekleyip göreceğiz. İnekler kesiliyor süt üretimi bitiyor ve en uzun iş bir litre süt üretmek buğdayı 8 ayda ayçiçeğini 4 ayda üretebiliriz ama inek için dışı buzağı doğacak dana olacak düve olacak gebe kalacak sonra doğum yapacak da süt verecek ortalama nerdeyse 3 yıl zamana bakın bu gidişle süt tozunu evlatlarımıza süt yerine içirir olacağız zor günler herkese Allah yardım etsin hayırlı akşamlar
 
Yazılanların hepsini okudum, ortak görüşler ve hepsi mantıklı, zaten modern çağda yapılması gereken işler, yapılmayacak işler değil kesinlkle.

Fakat bir sorun var, adam ilgili bakanlığa girmiş çalışıyor, evet bunları eşşek gibi bütün çalışanlarda biliyor, fakat oraya gelip kadro alıp masa alıp çalışana kadar kimleri kimleri yalamış yutmuş parasını vermiş, vatandaşın görülecek işinin bile tarifesi oluşturulmuş, neden? cepten çıkan cebe geri gelecek, daha çok kazanıp daha güzel koltuğa geçilecek, çünkü alttan üstten bu şekil gelmiş bu şekil gidiyorken, üstelik bütün birimler o şekilde iş yaparken kimse geri kalmaz herkes tarife oluşturmuşken, neden sadece olması gereken işi gerektiği şekilde yapıp aferinmi alacak, hatta o zaman yerinden işinden bile olacak, çünkü altında olanın üstünde olanın işine takoz olmuş olacak...

Kısacası herkes yapılması gerekenleri en az burada yazanar kadar iyi biliyor, daha iyisini daha fazlasını biliyor, ama malesef yapacak kadrolar başka şekil iş görüyor, başka şekil hizmetler devreye giriyor yada girmiyor.Kayıp hem zaman olarak büyük hem kazanç olarak büyük ve aslında kazanç yok, üzücü ama memleket kaybetsede durum bundan ibaret, değişirmi? hiç sanmıyorum bu durum genel olarak değişmez, biraz şekil değiştirir sonuç değişmez.
 
Bir dekar tarladan 3 ton ak gabak, 200 kg fındık alabiliyoruz.
Bu verimleri ise en iyi şartlar için söyleyebiliyoruz.
Tarlaya buğday eksek taa mı iyi olur.
600 kg buğdayı 1 ton ak gabak satın alabiliyor.
Binaenaleyh , bu işler uzaktan göründüğü gibi olmuyor, ves selam.
 
ak kabak ı toptan nasıl satıyorsunuz kim alıyor ?
Köye alıcı geliyor, kamyonete 3-4 ton yüklüyor, yakında kantar bulunuyor, tartıyoruz , parasını verip gidiyor.
Hamsiciye lahana , sebzeciye ıspanak, pırasa da satan oluyor.
Perakende sütçüde isteyen olursa çarşıya sebze götürüyor.
Çarşamba pazarı Kandıra'da , Perşembe pazarı Ada'da , Cuma pazarı Kaynarca'da kuruluyor.
Ak gabak toplandıktan sonra uzun süre raf ömrü olduğu için satmakta sorun olmaz.
 
Köye alıcı geliyor, kamyonete 3-4 ton yüklüyor, yakında kantar bulunuyor, tartıyoruz , parasını verip gidiyor.
Hamsiciye lahana , sebzeciye ıspanak, pırasa da satan oluyor.
Perakende sütçüde isteyen olursa çarşıya sebze götürüyor.
Çarşamba pazarı Kandıra'da , Perşembe pazarı Ada'da , Cuma pazarı Kaynarca'da kuruluyor.
Ak gabak toplandıktan sonra uzun süre raf ömrü olduğu için satmakta sorun olmaz.
Bizim burada ortalama tüketici ye 4 yada 5 TL den gidiyor hocam kabak bu sene para etti kabak
 
Hocam kabak kaç lira sizin oralarda 1 lira var mı 🙄😀😀🤣 az alsak satsak mı
Çerkes ak gabak , datlı olan çeşitten , 4 TL/kg , hazır dilimlenmiş poşette 10 TL/kg dan satılıyor.
Farklı çeşitleri var, hepsi aynı değildir.
Pişirmesini bilmekte önemlidir.
Büyük boy tencereye 5 kg kadar dilimlenmiş kabak konur.
Altına 2 su bardağı su konur, üzerine bir kase (1 lt kadar) toz şeker serpilir.
Kısık ateşte 1 saat, suyunu çekene kadar pişirilir.
Bala bandırarak yenir.
Üzerine pekmez dökülüp fırında pişirende olur.
Yanına ceviz servisi yapılır.

Bizim burada ortalama tüketici ye 4 yada 5 TL den gidiyor hocam kabak bu sene para etti kabak
Sulak yerde yetişen kabakla sizin oranın kabağı aroma olarak aynı olmayabilir.
 

Çok güzel olur benim favori tatlımdır kendisinden yapılan tatlı, bal kabağı deniliyor çok yerde ama sakaryada ak kabak geçiyor demekki, biz direk kabak diyoruz işte.

Ekli dosyayı görüntüle 72595


Ekli dosyayı görüntüle 72596
bu kabakları kışlık saklarken çürümesin diye sap kısımlarına çamur sürüp öyle bekletiyorlar(ne kadar işe yarar bilemem)
her gün soframda olsa neden pişirdiniz de demem çok severim.
süpürge tarlalarına ekeriz ama böyle büyük olmuyor(sulanmıyor)kemre olan yerlerde bayağı iştahlı oluyor
@The_Hoca ata tohumunuz varsa paylaşır mısınız :)
 
bu kabakları kışlık saklarken çürümesin diye sap kısımlarına çamur sürüp öyle bekletiyorlar(ne kadar işe yarar bilemem)
her gün soframda olsa neden pişirdiniz de demem çok severim.
süpürge tarlalarına ekeriz ama böyle büyük olmuyor(sulanmıyor)kemre olan yerlerde bayağı iştahlı oluyor
@The_Hoca ata tohumunuz varsa paylaşır mısınız :)
Bir kaç komşuya danıştım ama yerel tohum hala bulamadık, hepsi alma tohum dendi.
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt