Hocam birkaç aydır nette araştırma yapıyordum bu şanzıman hakkında.Çalışma prensibi karşılıklı haraketli yani açılan daralan iki v kasnak arasında çelikle güçlendirilmiş kayışın hareket etmesi.İlk harekette güç veren kasnak en dar konumda iletici kasnak en geniş durumda oluyor doğal olarak küçük kasnak büyüğü rahat çevirdiği içinde kalkış ve hızlanmalar rahat oluyor.Hızlandıkça bu iki kasnağın açıları değişiyor .En hızlı konumda hareket verici kasnak en geniş diğer kasnak en dar konuma geliyor.Doğal olarak büyük kasnak küçük kasnağı hızlı çevirir.
Çalışması arakadaşında belirttiği gibi bizim eski peugeot panter vardı debriyaj ve bağlı bulunduğu kasnak vardı.Hızlandıkça debriyaj daralırdı arka kasnak sabitti bu sistemin geliştirilerek arabalara uyarlandığı versiyonu ileride traktörlerede uyarlanabilir belkide vardır.Kayışta öyle kopacak bişeye benzemiyor çelikle güçlendirilmiş.Belki belli saatten sonra değişmesi gerekir.

Cvt şanzıman nedir?
CVT (Constantly Variable Transmission), Türkçeye sürekli değişken iletim yada sürekli değişken hareket iletimi olarak çevrilmektedir. Bazı yabancı kaynaklarda bu şanzıman sistemine Twist and Go (Çevir ve Git) denilmektedir. Elektronik olanı ise ECVT şeklinde kısaltılmıştır.
Gürültüsüz olması, az yakıt sarfiyatı ve sarsıntısız vites değişimi bunlardan bazılarıdır. . CVT teknolojisinin sunduğu avantajlar tanındıkça VDT, Ford, Nissan, Volvo, Honda, Subaru, Fiat, Fuji Heavy Ind. Ltd., Audi, BMW gibi firmaların bu konuyla ilgili yatırımları da artmıştır.
Otomatik vites kategorisinde değerlendirilen bu sistemde debriyaj ve vites kutusu bulunmamaktadır. Bir çeşit makara-kasnak sistemi ile gücün motordan tekerleklere iletimi sağlanır.
CVT şanzımanda dişli bulunmamaktadır. Onun yerin konik yapıda makaralar bulunur. Bu makaraların yalnızca üst ve alt sınırı bellidir. Onun dışında bu üst ve alt sınır arasında teorik olarak sonsuz vites bulunur. Bu sayede aracın hızına bağlı olmaksızın yalnızca motor hızına bağlı kalarak sistem en uygun vites seçimini yapabilmektedir.