1 milyon TL harcayıp bostan kurdular! Tonlarca meyve ve sebze üretiyorlar

21.12.2020
1,458
2,218

1 milyon TL harcayıp bostan kurdular! Tonlarca meyve ve sebze üretiyorlar​


Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yaşayan iki arkadaş, Türkiye-İran sınırındaki çorak araziyi vahaya dönüştürerek tonlarca meyve ve sebze yetiştiriyor.​




İlçede uzun yıllardır meyve sebze alım satımı yapan Musa Koç ile Tekin Eren, 4 yıl önce hobi amaçlı 5 bin 137 metre yüksekliğinde bulunan Ağrı Dağı eteklerindeki 30 dönümlük çorak araziyi satın aldı.
Sondaj ile su bulup ardından trafo kurdurarak bölgeye elektriğin gelmesini sağlayan Koç ile Eren, kum fırtınası ve rüzgarın yoğun olduğu bölgede el ele vererek arazinin altyapısını 2 yılda tamamladı.

1 milyon TL harcayıp bostan kurdular Tonlarca meyve ve sebze üretiyorlar



Türkiye-İran sınırının sıfır noktasına yakın bölgedeki araziyi vahaya dönüştüren ve sulama sistemi kuran iki arkadaş, ilk defa geçen yıl meyve ve sebze üretimine geçmek için tohumları toprakla buluşturdu.

BAHÇELERİNDE 12 KİŞİYİ DE İSTİHDAM ETTİLER

İlk denemelerinde bahçelerinden tonlarca ürün alan iki arkadaş, çevresi çorak arazilerden oluşan bostanlarında organik dereotu, reyhan, soğan, maydanoz, kişniş, semiz otu, turp, domates, biber, fasulye, kabak, patlıcan, kavun, karpuz, mısır ve ay çekirdeği yetiştiriyor.

1 milyon TL harcayıp bostan kurdular Tonlarca meyve ve sebze üretiyorlar



Bahçelerinde 12 kişiyi de istihdam eden yatırımcı iki arkadaş, yetiştirdikleri ürünlerini Ağrı-İran kara yolu üzerine kurdukları tezgahlarda satışa sunarak kazanç sağlıyor.
Musa Koç, Ağrı'nın topraklarının verimli olduğunu ve emek verildiğinde birçok ürünün yetiştirilebileceğini söyledi.

1 milyon TL harcayıp bostan kurdular Tonlarca meyve ve sebze üretiyorlar



Satın aldıkları arazinin çorak olduğunu ve bostana dönüştürmek için çok emek harcadıklarını ifade eden Koç, şöyle konuştu:
"Bostanımız İran sınırına çok yakın noktada bulunuyor. Buradaki araziler genelde çorak oluyor. Bostan kurmak hobimdi ama sonra ticarete dönüştürdüm. Burada 300 tonluk su havuzlarımız var. Damlama, yağmurlama ve sulama sistemlerimiz var. Burada 12 çeşit yeşil sebze yetiştiriyoruz. Burada yok yok. Bir evin ihtiyaç duyabileceği bütün meyve ve sebzeleri üretiyoruz."
Koç, cennet hurması, kayısı, elma ve çeşitli meyve ağaçlarının da bostanda bulunduğunu belirterek, daha fazla arazi alarak bahçesini büyütmeyi planladığını dile getirdi.




1 milyon TL harcayıp bostan kurdular Tonlarca meyve ve sebze üretiyorlar



"'BURADA ARPA BİLE YETİŞMEZ DİYENLER OLDU"
Emek verilen işte başarının kaçınılmaz olduğunu aktaran Koç, şunları kaydetti:
"Burası için çok emek verdik. 'Burası çöldür, sıcağa dayanmaz, toprağı soğuğa dayanmaz, sele maruz kalmış bir topraktır, arpa bile yetişmez.' diyenler oldu. Bostanımıza yaklaşık 1 milyon lira harcadık. Buranın üstünü kapatıp sera yapmayı düşünüyoruz. 12 çalışanımız var ve onlar da buradan kazandıkları parayla evlerine ekmek götürüyor. Burada yakın köylerimizin sebze ve meyve ihtiyacı karşılanıyor. Ürettiğimiz ürünleri Van'ın Çaldıran ilçesine, Iğdır'a, Doğubayazıt merkeze ve yakın ilçelere de gönderiyoruz."




1 milyon TL harcayıp bostan kurdular Tonlarca meyve ve sebze üretiyorlar



İran'a gidip gelen sürücülerin de ürünlere ilgi gösterdiğini söyleyen Koç, "Çevredeki köyler alışverişlerini bizden yapıyor. Bundan dolayı dışarıya çok fazla ürün gönderemiyoruz. Satış konusunda sıkıntı yaşamıyoruz. Bu arazileri yeni yeni işlendiği için bütün gücünü biz alıyoruz. Karpuzlarımız çok büyükler hatta bir tanesi 28 kilo gelmişti. Çevre köylerden de çok memnunuz." diye konuştu.

 
Burayi yillardir gorurum, ticaret icin D.Bayazit'a gidince yol kenarinda gorurum. Cok emek harcadilar, aferin. Bereketini gorsunler. Arazisi ,traktoru tesfiyesi, damlamasi derken harcamistir, o dediginiz bir milyon orta olcek her ciftcinin sermayesi. Traktor ekipman tarla olarak bak sende fazlasi vardir. Ciftci hem emegi hem sermayesi Ile calisiyor, hepsi emeginin karsiligini alsin insaallah.
 
Bu 1 milyon para nerden geldi de gömüldü ?

4 yıllık emek yazıyor, 2 ortak yazıyor ki @KIZILTAN Bey'in dediği gibi ortalama çiftçi sermayesi. Hiç tanımıyorsunuz ve de meslektaşınız. Adamlar müthiş de bir iş başarıp ulusal medyada bile yer bulmuşlar. Aklım almıyor günah almak, lekelemek bu kadar kolay mı? Ne kazandırır?
 
o bolgede sadece agri dağının altinda igdir ovasinda 10 bin donum kadar bereketli topraklar var. diğer yerler kirac ve taslik, ot bile merada ders kitaplarinda anlatıldığı gibi bol degil. ama ot az da olsa %80 mera oldugu için hayvancılık neredeyse tek gecim kaynağı. koylerde köyün civarinda tarla var ve sadece koyde 2 kisi de traktor var, digerlerinin de tarlalarini bu traktorler isliyor. az tarla olduguna traktor kurtarmiyor. dekardan cikan bugdayi bilmiyorlar cunku cikani satmayip bir kismini unluk bir kısmını da hayvanlara birakip, seneyi bile cikamiyorlar. bu sene ise hic bugday bicememisler, 3.5 tl ye disaridan bugday getirip satiliyormus... kirac ve kuraklik olan bu yerlerde ise benim anlamadigim biz trakyada soğan sarmisak biber domates koylerimizde hatta şehirlerde apartman aralarinda cesme suyu ile bile yetistirirken orda böyle birsey gormedim. yani fakirlik ve yokluk var ve bunu kabullenmisler sanki.. bir cok basit yesillik, taze sogan bile akdeniz bolgesinden geliyor... şükretmek iyidir ama mevcut dogal yaşamın üstüne çıkmaya da calismak lazim, şükür edip mevcut durum ile yetinmeyen bu genclerin ordaki herkese örnek olmasini temenni ediyorum...
 
4 yıllık emek yazıyor, 2 ortak yazıyor ki @KIZILTAN Bey'in dediği gibi ortalama çiftçi sermayesi. Hiç tanımıyorsunuz ve de meslektaşınız. Adamlar müthiş de bir iş başarıp ulusal medyada bile yer bulmuşlar. Aklım almıyor günah almak, lekelemek bu kadar kolay mı? Ne kazandırır?
Kimsenin günahını almadım. Haberi lütfen dikkatli okuyup analiz ederseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Hangi çiftçi atadan kalmadan 1 milyon yatırıp çiftçi olmuş ?
 
  • Üzgün
Tepkiler: Stronger
Toprak verimsiz, su az, hava sartlari kotu. Hava sartlari oyle kotu ki kisin dagdan eserse ruzgar dondurur, dagdaki kari alip buz olarak getirir.Oralari biliyorum, taze gunluk sebze bulmak zor, 5-6 yil oncesine kadar tavuk ciftligi bile yoktu. Bu ornek olur ve digerleri de uretime baslar insaallah. Birisi deneyecek , basarirsa gerisi gelir...
 

Benzer Konular