Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?


Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Arkadaşlar konu gerçekten rayından çıktı ve yanlış istasyonlara gidiyor burada hiçbirimiz ben bilirim babında yazmıyoruz konuyu açan arkadaşımıza ve konuyla ilgili takip edenlere ve yorum yazanlara birşeyler kazandırabilmek kendi düşüncelerimizi anlata bilmek hoşumuza giden önerileri denemek vs. bu sebeplerden dolayı bu konu içerisinde muhabbet ediyoruz boş verin herkim ne yazmış ne düşünüyor ülkemizde Çağrınında dediği gibi hayvancılık sektörü çok dalgalı (örnek vereyim yakınlarda dana kestirdim piyasa iyi sayılırdı 1 ay olmadı şuanda 13,5 e kesim yapılıyor kesicide yokmuş piyasada) Kimse kimseyi kırmasın biz başladığımız noktaya geri dönelim Kocabaş kardeş anladığım kadarıyla sizde hayvancılık konularına meraklı birisiniz ve özellikle hayvancılık konularında konularımızı takip edin yorumlarınızıda mutlaka yapın ben özellikle sizin açacağınız konularıda bekliyorum formumuz çok aktif her yıl gelmek isteyen üyelerimizle özel buluşmalar yapıyoruz,fuarlarda buluşuyoruz özel davet edenler olursa ziyaretlerine gidiyoruz sizde katılın bu trakkolik muhabbete ama keskin tartışmalara dikkat bence.
Ben yem rasyon programını hiç denemedim hayvanlarımda daha önce exel den yapılmış bir program incelemiştim exeldende anlarım biraz ama iş yoğunluğu kafa yoğunluğu üzerinde fazla duramadım.İlk fırsatta deneyeceğim hayvanlarımda ama şuan çiflikte inşaat var hayvanlar bile sıkıntılı durumda.Hayvanlarıma uyguladığım rasyon kaba taslak bahsedeyim ortalama veriler sağmallara inek başı 16-17 kgr mısır sılajı,3 kgr pancar küspesi,4 kg yonca balyesi,0,50 kgr kadarda sap balyası kaba yem olarak bunları bütün hayvanlarıma aynı oranda veriyorum kesif yeme gelince 2,5 lt süte 1 kgr süt yemi veriyorum ama yemlemede kondisyonu yüksek ineklere (ırk bakımından bazı hayvanlar besili olurlar hep) yüksek sütte verse az yem veriyorum mesela 40 kgr süt veren hayvana en az 15-16 kgr yem vermeliyiz ve kaliteli kaba yem olmalı kaba yemde sılaj ve yonca olmassa bu oran dahada yükselir hem sağlık dengeside bozulur çok verimli hayvanımızı kaybederiz sonuçta,yem olrak 21 protein 2700 erji yem veryorum kaba yem kaliteli olduğu için genel sağlık değerlerinde sıkıntı oluşmuyor şükür, ama 21 çok sağlıklı değil vazgeçmek demek baya bir sütte düşüş sağlıyor bu yüzden vaz geçmiyorum.
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Hacı abi şimdi bir sıraya sokarsak;
20-25 kg süt veren ineğe ne tür kesif yem
25-30 kg süt veren ineğe ne tür kesif yem
30-40 kg ve üstü süt veren ineğe ne tür kesif yem vermeliyiz. Bunlar hayvanın hangi ihtiyaçlarına göre belirlenir.
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

doganbey1 link=topic=52860.msg575368#msg575368 date=1333650104' Alıntı:
Hacı abi şimdi bir sıraya sokarsak;
20-25 kg süt veren ineğe ne tür kesif yem
25-30 kg süt veren ineğe ne tür kesif yem
30-40 kg ve üstü süt veren ineğe ne tür kesif yem vermeliyiz. Bunlar hayvanın hangi ihtiyaçlarına göre belirlenir.
Doğancan ekstra enerji girebilirsen mısır kırması yada arpa kırması veya ezmesi proteini yüksek yemler verebilirsin ama bunlar yoksa ve kaba yeminde kalitesisse mutlaka proteini düşük yem vermelisin mesela Burda yemin doğuş yemi var pahalı bir yem tam bilmiyorum ama 3200 enerji diye hatırlıyorum sütaşın karacabeydeki fabrikasında veteriner olarak çalışmış bir arkadaşım bahsetmişti yüksek süt verimli ineklere doğuş yem veriyoruz sadece yoksa hayvanarın zayıflamalarının önüne geçemiyoruz diye bahsediyordu bahsettiğim verimler 45-50 lt süt veren inekler,yani senin soruna tam cevap vermek için hayvanların aşağı yukarı kilolarını bilmek lazım,verilen kaba yemi bilmek lazım vs. vs.
 
Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?

Hacımemmet ten yola cıktım hiç tecrübem yok ama hesap yaptım... 10 ay 25 kg ortalama süt almak zor.. ilk 3 ay 28 kg dedim 2. 3 ay 25 kg dedim son 4 ayda 18 kg dedim ortalama 23 kg dan hesap ettim.. Hacımemmetin ineklere bakımı ürünlere baktıgı gibi ondan biraz kıstım o 30 ineğe 164000 TL demiş ben 146000 çıkardım 4 de öyle dedim 150000 TL işçilik ve veteriner kattım.
Yemleride hacımemmetin hesaptan yaptım çünkü satacagım paraya bakarım satsam ne kazanırdım onu hesap ederim cogu kişiyle bizim orda bunu tartıştım bana o nasıl iş diyorlar öyle hesaplanmaz diyorlar.. Bende siz işinize bakın dedim.. Sonuçta 1 ineğin 360 günlük maliyeti 5000 TL ortaya çıktı.. 305*23=7015 destekler beraber 0,80 satsa = 5600 TL eder.. inek başı 600 TL kalır zaten hacımemmetin hesaptada 20000 TL kar vardı 30 a böldüğünde 660 tl eder... Bende farklı bir bakış daha var ineğe 360 gün masrafı hesaplıyoruz.. Ama 305 gün sagıyoruz ben şunuda hesaba ekledim süt vermediği o 2 ay biz ona bakıyoruz o süt vermiyor ama danası doğar doğmaz 400 TL eder.. 600 inekten gelmişti danadan da 400 tl gelse 1000 tl eder biraz da yuvarlak olsun diye danayı 400 den hesağ ettim.. çünkü 10 gün baksan 500 TL eder .. Hesaptan anlayanlar yazdıklarımın cok net oldugunu görecektir.. Sonuç olarak 600 TL sütten 400 TL de doğan danadan 1000 TL bir inekten yıllık kar.. Saygılarımla..
 
çok teşekkür ederim Ali abi. Ben bunu dışarıya satmak için değilde. Hayvanlara yem rasyonunda kullanmak için merak etmiştim. 30 baş süt ineği için yeter sanırım.

30 baş süt ineği için 30 dönüm yonca yeterde artar 60dömümde mısır eksen oda karşılar senelik ihtiyacını arkadaşlar güzel acıklamış maliyetini yukarda tek taraflı ekmektense çift taraflı ekmek cidden maliyeti düşürüyo fakat bide ekipman lazım orayıda düşünmek lazım [emoji16]
 

Benzer Konular