Soğanın suyunu çıkardılar!

Soğanın suyunu çıkardılar!
A.A
12 Kasım 2013

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin hazırladığı projeyle soğan suyunun, soğana rakip olması hedefleniyor.

OKÜ Gıda Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Mustafa Kemal Yıldız ve İsmail Becerikli, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen 'XI. Ne Üretelim? Etkinlikleri ve Proje Yarışması'nda, 'Gıda sanayisi için soğan suyu üretimi' projesiyle birinci oldu.

Projenin hayata geçirilmesiyle yemekler hazırlanırken hem zamandan tasarruf sağlanması hem de göz yanması sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Mustafa Kemal Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğan suyu üretimiyle zamandan tasarruf sağlamayı, göz yanmasını engellemeyi ve soğana katma değer kazandırmayı amaçladıklarını anlattı.

Soğanın dünyada en fazla üretilen üçüncü sebze olduğunu, Türkiye ' nin ise bu üretimde üçüncü sırada yer aldığını bildiren Yıldız, 'İlk önce katı meyve sıkacağında soğanın suyunu sıktık. Daha sonra santrifüjleyerek soğan suyunu elde ettik. Etin marinesinde yurt dışında sirke kullanılıyordu. Bu da kötü tada neden oluyordu. Sirke yerine limon tuzu ve soğan suyu kullandık. Daha sonra etin yapısını inceledik ve ette yumuşama tespit ettik. Etin su tutma kapasitesini artırdığı için yumuşama meydana geldi' diye konuştu.

Dünyada 3 şirketin soğan suyu ürettiğini, Güney Kore ' deki şirketin meyve suyu şeklinde soğan suyu ürettiğini ve Türkiye ' de herhangi bir üretimin söz konusu olmadığını belirten Yıldız, 'Soğan suyu üreten bir firma çok kısa sürede kara geçecek ve ihracat bile yapabilecek' dedi.

Proje danışmanı Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hande Demir de projenin birinci olmasıyla soğan suyu üretimin en iyi şekilde nasıl yapılabileceğini araştırdıklarını dile getirdi.

Araştırmalar neticesinde Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu ' na (TÜBİTAK) ya da benzeri kurumlara proje göndermeyi düşündüklerini aktaran Demir, buralardan alacakları sonuçlar doğrultusunda pilot ölçekli üretime geçmeyi planladıklarını, öğrencilerinin KOSGEB veya başka bir kurumdan destek almasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

İHTİYAÇ DUYULAN BİR ÜRÜN

Soğan suyunun et ürünleri ve hazır yemekçilik sektöründe ihtiyaç duyulan bir ürün olduğunu ancak Türkiye ' de ticari olarak üretim yapan bir firmanın bulunmadığını anlatan Demir, bazı firmaların kendi ihtiyaçları kadar soğan suyu ürettiğini fakat limon suyu gibi soğan suyunun da mutfaklarda kullanıma sunularak ticaretinin yapılması halinde ürünün bir pazar yaratacağını ifade etti.

Türk mutfağında neredeyse her yemekte kullanılan bir sebze olan soğanın suyunun kadınlar için de kolaylık olacağını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:

'Büyük ölçekteki yemek üreticilerine de vakit kazancı olacağını düşünüyorum. Ayrıca kalitesinde de bir standart elde edilmiş olacak. Yani her zaman aynı kalitede bir ürüne ulaşmış olacağız. Bunun içinde raf ömrü üzerine araştırmalar yapacağız. Daha kaliteli ve daha sağlıklı hale nasıl dönüştürebileceğimizi amaçlayacağız. Soğan suyunun, zamanla soğanın yerini almasını bekliyoruz. Özellikle et yemeklerinde. çünkü maliyet olarak analizini yaptığımızda ürünü ucuza mal edebildiğimizi gördük. Yani soğan da çok ucuz bir sebze ama bizim ürünümüz soğanla başa baş gelebilecek kadar ucuz bir ürün olacak. Kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyoruz.'
 
Ynt: Soğanın suyunu çıkardılar!

Hermiyas link=topic=70226.msg801957#msg801957 date=1385732212' Alıntı:
Soğanın suyunu çıkardılar!

Projenin hayata geçirilmesiyle yemekler hazırlanırken hem zamandan tasarruf sağlanması hem de göz yanması sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Soğan dediğin göz yakar neyleyim göz yakmayan soğanı :D
 

Benzer Konular