arkadaşlar öncelikle siz değerli arkadaşlara selam ederim.. ben amasyada yaşamını süren bir insanım. dedemgilin anlattıklarına göre ilk gazlı biçerler çıkmış bizimkiler biçerdöver işine başlamışlar . yani yanılmıyosam 65 li yıllardan beri . alişarmez diye bi biçer varmış . onu kullanmışşlar. ondan sonra 410 massey ferguson almışlar1969 da olması lazım.ondan sonra 510 ferguson almışlar. daha sonra 630 johndeere. ondan sonrada 88 de 1545 new holland almışlar. benim yaşım 20 ben 1545 i hatırlıyorum. daha sonra 97 de 8070 almıştık. devalüasyonun olduğu sene. o seneye kadar sadece bizim arazimiz 300 dönüm civarıydı.sulanabilir arazii.mark 3 katı felan olmuştu velhasılı kelam sildi süpürdü ne var ne yok. bizim iflasımızı getirdi biçerdöver. ama artık öyle içimize işlemişki bu meslek hastalık gibi .babam tornacı . köyde torna dükkanı açtık bi sene o işi yaptık ama yine duramadık. paramız yoktu bi tane m 120 laverda aldık çok bakımsızdı. ona ilk sene normal bi bakım yapıp çalıştırdık. ertesi sene bi tane 510 ferguson biçer bulduk. onla beraber kendimiz baştan bi biçerdöver yaptık sadece şase orjinal kaldı.o biçeri bide boyadık bi köye gittik adamlar sıfır sanıyordular . çocukluk hayalimm hep bi tane tc 56 tıydı. ortaokulda hocam sordu büyüyünce ne olacan diye. 'hocam bi tane tc 56 tım olsa yeter' demiştim ve hoca anlamamıştı .
yani anlatmak istediğim biz bu bilgilere dayanarak ve tecrübelerimize dayanarak laverda daki sistemi new holland yakalayamaz. ha bu teknolojik değil benim anlatmak istediğim. sistem olarak laverdanın L si olamaz new holland biçerdöverler.dane kaybı minumum.sağlamlık desen o biçim.kendim de 6 sene üstndeydim laverdanın. tc 56 tıyı durdurdu adam bizim kıçı kırık 120 li laverdaya biçtirdi .başkada bişey demiyorum . sayglılarla....