Hayırlı olsun.
Bu tip mibzerlerdeki balta ayak veya çift tabak muhabbeti nedir?
Sanırım bunların hepsinde gübre bölmesi ayrı. Peki gübreyi tohumun olduğu yatağa mı atıyor , yoksa 3-5cm derine mi?
Balta ayak bildiğimiz bildiğimiz mibzer ayağı işte, uçtan yaylı olanı makbuldür, otlu veya taşlı yerde daha az toplama yapar. Esneklik olduğu için kendini de korur.
Tabak dediğiniz disk sanıyorum. Goble diski gibi diskli bu ürünler, tabi boyut olarak diskler daha küçük, tek disk ve çift disk olanları var. Bizde genelde balta ayak kullanılır. Balta ayak sert toprakta derin ekim için daha uygundur. Diskli ise kanola gibi ürünleri istenilen derinliğe bırakabilme konusunda daha avantajlıdır. Ancak sert toprakta tohumun yüzeyde kalması gibi durumlar oluşabiliyor, kumsal olmayan arazilerde derin ekim için çok uygun değil.
Gübreli ve gübresiz mibzer tercihinize göre alabildiğiniz standart üründür. Gübreliler de sandık ikiye bölünmüş bir hazne gübre diğeri tohum için, haliyle 2 şanzıman var. Ayrıca gübreli makinede sandığı bölen ara parçadaki klepeler açılarak tüm sandık tohum için kullanılabilir. Buda tek dolumda daha fazla alan ekmeye yarar. Gübresiz makinelerin ömrü daha uzun olur. Çünkü ne kadar temiz kullansanız da gübre bir süre sonra sandığa, boyaya ve temas ettiğii diğer alanlara zarar verecektir.