'And Dağlarının tahılı kinoa Anadolu iklimine uygun alternatif bir ürün. Dört yıldır ithal edilip lüks restoran mönülerinde yer alıyor.
Girişimci bir çiftçi Adanada üretmeye başladı. Tarlada kilosu 10 TL. Dekarda 5 bin TL kazanç bırakıyor.
Son yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde trend olan kinoa (quinoa) bitkisi Türkiyede yeni yeni tanınmaya başladı. Anavatanı oldukça soğuk ve yüksek platolara sahip Güney Amerikanın batı kıyısındaki And Dağları bölgesi olan kinoa, ağırlıklı olarak Kolombiya, Arjantin, Peru, Bolivya, Şili ve Ekvadorda yetiştiriliyor. Kinoa ilk olarak 5 bin yıl kadar önce İnkalar tarafından tarımsal besin ürünü olarak yetiştirildiği tahmin ediliyor.
Buğday ile pirince alternatif bir besin kaynağı olarak öne çıkan kinoa, zengin protein değerlerine sahip. ABDde NASA yemeği olarak da ün yapan ürün son birkaç yıldır dünyanın da gündeminde. Uluslararası Tarım Örgütü (FAO) iklimi müsait bölgelerde çiftçilerin bu ürüne yönelmelerini tavsiye ederken, Birleşmiş Milletler (BM) 2013 yılını Dünya Kinoa Yılı ilan etmişti. Bu arada dünyanın en ünlü doktoru Prof. Mehmet Öz sağlıklı beslenme önerilerinde Kinoayı mutlaka öneriyor. Tüketilmesini tavsiye ediyor.
Kinoanın Türkiyeye ilk ithalatı dört yıl önce yapılmış. Ambalajlı ürün olarak market raflarında da yerini almaya başladı. Ayrica markalı restoran zincirleri ile beş yıldızlı otellerin dünya mutfaklarında kinoalı yemekler hazırlanıyor. Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin (protein yapıtaşı) tamamını içeren tek bitkisel gıda olan kinoanın baskın bir tadı olmadığı için birçok farklı tatlı ve tuzlu yemek yapımına uygunluk gösteriyor. Pişirilmesi oldukça kolay ve pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor. Amerikada un formu bisküvi ve kek karışımlarında kullanılıyor. Kısacası buğdayın kullanıldığı bir çok alan kinoa için de uygun. Ürünü en çok protein yapısı nedeniyle vejetaryenler ve sağlıklı beslenmeye dikkat edenler tercih ediyor.
Kinoadan hektar başına 3-4 ton ürün elde ediliyor. Tohumları beyaz, sarı, kırmızı, mor, kahverengi ya da siyah olabilen kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zorlu çevre koşullarına kolaylıkla uyum sağlamasıyla tanınıyor. Son yıllarda uluslararası pazarda ürünün fiyatı kilogram başına 1.5 dolara ulaşmış durumda.
Türkiyede ise henüz yeni olduğu için tarlada 10 TLden satmak mümkün. Perakende satış rakamı ise 46 TLye kadar ulaşıyor. Hal böyle olunca çiftçiler için kazançlı bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Bu ürünü erken eken çiftçilerin kazançlı çıkacağını söylemek için kahin olmak gerekmiyor.
Peki bu bitki Türkiyede yetişebilir mi? Adanalı müteahhit Hüseyin Ateşok, iki yıldır beş dekar alanda deneme üretimi yapmış.
Sonuçlar iyi çıkınca bu yıl 100 dekar alanda ekim yapmaya karar vermiş. Ateşoğlu, tohum da yetiştirdiklerini belirterek, yeni ekim alanlarının oluşmaya başladığını söylüyor. Ateşok, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Kinoa ABDde çok talep görüyor. NASA astronotlarının yiyeceği olarak ün yapmış durumda. Türkiyede de yetiştirilmesinin mümkün olduğunu herkese gösterdik. Geliştirdiğimiz tohumları Antalya, Mersin, Zonguldak, Konya, Kırşehir, Yozgat ve Niğdede çiftçilere verdik. Şimdi onlar da deneme üretimi yapacak. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer konuyla yakından ilgileniyor. Kırşehir Tohum Yetiştiricileri Birliği Başkanı Dağıstan Karahasanoğlu ile görüşüyoruz. 100 dekarlık alan diyoruz ama bunu bin dekara çıkarabiliriz. Şu anda çok karlı bir iş. Dekarda 500-700 kilogram ürün elde ediliyor. Çiftçilere bu ürünü ekmelerini tavsiye ediyorum. Elimizde çok fazla tohum yok ama elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Özellikle buğdaya uygun bölgeleri kinoa ile ilgilenebilir.
Hüseyin Ateşokun verdiği bilgiye göre, Marmara Üniversitesinden uzmanlar kinoa üretimini yerinde görmeye gelecekmiş. Numuneler alıp, Türkiye ile Amerikadaki üretimlerin besin değerlerini karşılaştıracaklarmış. Ateşok, Üniversitenin yapacağı çalışma bizim için de önemli. Sonuçları biz de merakla bekleyeceğiz diyor.
İstanbul merkezli Bora Tarım Ürünleri, dört yıldır kinoa ithal ediyor. İthal ettiği ürünleri Dimyat Kuinoa markasıyla piyasaya veriyor. Ürün Migros ve Macro Centerlarda satılıyor. Bora Tarım Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Darga, kinoayı Perudan ithal ettiklerini söylüyor. Darga, Adana, Samsun, Balıkesirde deneme üretimleri yapıldığını duydum. Anavatanıyla aynı kalitede olur mu bilemiyorum. Zaman gösterecek diyor. İthal ettikleri ürünleri genelde vejetaryenlerin tercih ettiğini belirten Darga, zincir restoran ve beş yıldızlı otellerin de müşterileri arasında olduğunu belirtiyor.
Darga, kinoaları geniş kitlelere duyurabilmek için bir etkinlik hazırlıkları olduğunu söylüyor. İstanbulda merkezi bir yerde ünlü aşçılarla tanıtım günleri yapmayı planlıyorlar. Henüz net tarih belirlenmemiş ama muhtemelen nisan ayının ilk haftasında Kinoa Tanıtım Günleri adlı bir etkinlik gerçekleştirilecek. Murat Darga, kinoayı kendi evlerinde de tükettiklerini belirterek, Haşlayıp birçok yemeğin içine atıyoruz. Pilav gibi de tüketilebilir. Tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde un, bisküvi, makarna ve ekmeği yapılıyor. Biz keklerin içine de koyuyoruz diyor.
Kinoanın ekimi, buğday ile aynı özellikleri taşıyor. Ekim-kasım aylarında toprağa tohumlar bırakılıyor. Kırmızı, beyaz, siyah renkleri mevcut. Haziran, temmuz gibi de hasadı yapılıyor. Tohumun kilosu 500 TL. Çok su isteyen bir bitki değil. Bir dekarın ekim maliyeti 500 TLyi geçmezken, 500-700 kilo verim elde ediliyor. Tarlada 10 TLye satılıyor. Bu hesaplamayla dekar başına 5 bin TL gelir elde edebilirsiniz. Bir dekar alanda bu kadar para kazandıran başka bir ürün şu aşamada yok. Şu anda üretim yok denecek kadar az olduğu için ürün çok değerli. Uluslararası piyasalarda ise ürünün fiyatı 1.5 dolar seviyesinde. Bu nedenle erken eken kazanacak. '
Merak eden yada ilgilenenlere duyurulur, iyi akşamlar...
Girişimci bir çiftçi Adanada üretmeye başladı. Tarlada kilosu 10 TL. Dekarda 5 bin TL kazanç bırakıyor.
Son yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde trend olan kinoa (quinoa) bitkisi Türkiyede yeni yeni tanınmaya başladı. Anavatanı oldukça soğuk ve yüksek platolara sahip Güney Amerikanın batı kıyısındaki And Dağları bölgesi olan kinoa, ağırlıklı olarak Kolombiya, Arjantin, Peru, Bolivya, Şili ve Ekvadorda yetiştiriliyor. Kinoa ilk olarak 5 bin yıl kadar önce İnkalar tarafından tarımsal besin ürünü olarak yetiştirildiği tahmin ediliyor.
Buğday ile pirince alternatif bir besin kaynağı olarak öne çıkan kinoa, zengin protein değerlerine sahip. ABDde NASA yemeği olarak da ün yapan ürün son birkaç yıldır dünyanın da gündeminde. Uluslararası Tarım Örgütü (FAO) iklimi müsait bölgelerde çiftçilerin bu ürüne yönelmelerini tavsiye ederken, Birleşmiş Milletler (BM) 2013 yılını Dünya Kinoa Yılı ilan etmişti. Bu arada dünyanın en ünlü doktoru Prof. Mehmet Öz sağlıklı beslenme önerilerinde Kinoayı mutlaka öneriyor. Tüketilmesini tavsiye ediyor.
Kinoanın Türkiyeye ilk ithalatı dört yıl önce yapılmış. Ambalajlı ürün olarak market raflarında da yerini almaya başladı. Ayrica markalı restoran zincirleri ile beş yıldızlı otellerin dünya mutfaklarında kinoalı yemekler hazırlanıyor. Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin (protein yapıtaşı) tamamını içeren tek bitkisel gıda olan kinoanın baskın bir tadı olmadığı için birçok farklı tatlı ve tuzlu yemek yapımına uygunluk gösteriyor. Pişirilmesi oldukça kolay ve pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor. Amerikada un formu bisküvi ve kek karışımlarında kullanılıyor. Kısacası buğdayın kullanıldığı bir çok alan kinoa için de uygun. Ürünü en çok protein yapısı nedeniyle vejetaryenler ve sağlıklı beslenmeye dikkat edenler tercih ediyor.
Kinoadan hektar başına 3-4 ton ürün elde ediliyor. Tohumları beyaz, sarı, kırmızı, mor, kahverengi ya da siyah olabilen kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zorlu çevre koşullarına kolaylıkla uyum sağlamasıyla tanınıyor. Son yıllarda uluslararası pazarda ürünün fiyatı kilogram başına 1.5 dolara ulaşmış durumda.
Türkiyede ise henüz yeni olduğu için tarlada 10 TLden satmak mümkün. Perakende satış rakamı ise 46 TLye kadar ulaşıyor. Hal böyle olunca çiftçiler için kazançlı bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Bu ürünü erken eken çiftçilerin kazançlı çıkacağını söylemek için kahin olmak gerekmiyor.
Peki bu bitki Türkiyede yetişebilir mi? Adanalı müteahhit Hüseyin Ateşok, iki yıldır beş dekar alanda deneme üretimi yapmış.
Sonuçlar iyi çıkınca bu yıl 100 dekar alanda ekim yapmaya karar vermiş. Ateşoğlu, tohum da yetiştirdiklerini belirterek, yeni ekim alanlarının oluşmaya başladığını söylüyor. Ateşok, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Kinoa ABDde çok talep görüyor. NASA astronotlarının yiyeceği olarak ün yapmış durumda. Türkiyede de yetiştirilmesinin mümkün olduğunu herkese gösterdik. Geliştirdiğimiz tohumları Antalya, Mersin, Zonguldak, Konya, Kırşehir, Yozgat ve Niğdede çiftçilere verdik. Şimdi onlar da deneme üretimi yapacak. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer konuyla yakından ilgileniyor. Kırşehir Tohum Yetiştiricileri Birliği Başkanı Dağıstan Karahasanoğlu ile görüşüyoruz. 100 dekarlık alan diyoruz ama bunu bin dekara çıkarabiliriz. Şu anda çok karlı bir iş. Dekarda 500-700 kilogram ürün elde ediliyor. Çiftçilere bu ürünü ekmelerini tavsiye ediyorum. Elimizde çok fazla tohum yok ama elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Özellikle buğdaya uygun bölgeleri kinoa ile ilgilenebilir.
Hüseyin Ateşokun verdiği bilgiye göre, Marmara Üniversitesinden uzmanlar kinoa üretimini yerinde görmeye gelecekmiş. Numuneler alıp, Türkiye ile Amerikadaki üretimlerin besin değerlerini karşılaştıracaklarmış. Ateşok, Üniversitenin yapacağı çalışma bizim için de önemli. Sonuçları biz de merakla bekleyeceğiz diyor.
İstanbul merkezli Bora Tarım Ürünleri, dört yıldır kinoa ithal ediyor. İthal ettiği ürünleri Dimyat Kuinoa markasıyla piyasaya veriyor. Ürün Migros ve Macro Centerlarda satılıyor. Bora Tarım Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Darga, kinoayı Perudan ithal ettiklerini söylüyor. Darga, Adana, Samsun, Balıkesirde deneme üretimleri yapıldığını duydum. Anavatanıyla aynı kalitede olur mu bilemiyorum. Zaman gösterecek diyor. İthal ettikleri ürünleri genelde vejetaryenlerin tercih ettiğini belirten Darga, zincir restoran ve beş yıldızlı otellerin de müşterileri arasında olduğunu belirtiyor.
Darga, kinoaları geniş kitlelere duyurabilmek için bir etkinlik hazırlıkları olduğunu söylüyor. İstanbulda merkezi bir yerde ünlü aşçılarla tanıtım günleri yapmayı planlıyorlar. Henüz net tarih belirlenmemiş ama muhtemelen nisan ayının ilk haftasında Kinoa Tanıtım Günleri adlı bir etkinlik gerçekleştirilecek. Murat Darga, kinoayı kendi evlerinde de tükettiklerini belirterek, Haşlayıp birçok yemeğin içine atıyoruz. Pilav gibi de tüketilebilir. Tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde un, bisküvi, makarna ve ekmeği yapılıyor. Biz keklerin içine de koyuyoruz diyor.
Kinoanın ekimi, buğday ile aynı özellikleri taşıyor. Ekim-kasım aylarında toprağa tohumlar bırakılıyor. Kırmızı, beyaz, siyah renkleri mevcut. Haziran, temmuz gibi de hasadı yapılıyor. Tohumun kilosu 500 TL. Çok su isteyen bir bitki değil. Bir dekarın ekim maliyeti 500 TLyi geçmezken, 500-700 kilo verim elde ediliyor. Tarlada 10 TLye satılıyor. Bu hesaplamayla dekar başına 5 bin TL gelir elde edebilirsiniz. Bir dekar alanda bu kadar para kazandıran başka bir ürün şu aşamada yok. Şu anda üretim yok denecek kadar az olduğu için ürün çok değerli. Uluslararası piyasalarda ise ürünün fiyatı 1.5 dolar seviyesinde. Bu nedenle erken eken kazanacak. '
Merak eden yada ilgilenenlere duyurulur, iyi akşamlar...