KABA YEM NEM ÖLÇER

KABA YEM NEM ÖLÇER

İstiflenmiş şekilde olan tüm kaba yemlerin nem miktarını ölçen geniş kullanım alanına sahip bir cihazdır. Uzun probu sayesinde saman, kuru ot, yonca, yulaf, kepek ve tekstil fiberi dahil lifli maddelerin nem miktarını ölçmektedir.Sadece ölçüm cihazları alanına yoğunlaşan firmanın tüm ürünlerinde CE ve sağlığa zararlı madde kullanımını açısından gerekli denetlemelerden geçtiğine dair ROHS Belgesi bulunmaktadır. Nem ölçer elektriksel direnci ölçerek nem miktarını hızlı ve tam olarak belirlemektedir. Ayrıca nem ölçerin kalibrasyonu sadece ' 0 ' tuşuna basılarak kolayca yapılabilmektedir.

Özellikler;

Kompakt yapı, kolay kullanım
Pilli kullanım sayesinde istenilen her yerde ölçüm yapabilme
Arka ışığı ile karanlık ortamlarda nem miktarını kolay okuyabilme
Kullanılmadığı zaman otomatik kapanma
Nem Ölçüm aralığı: %0-84
0-60°C sıcaklık ve %90 neme kadar çalışabilme
Hassasiyet: %0,5
4 adet 1.5V AAA pil ile çalışma
Batarya seviyesini ekranda gösterme
460mm X 75mm X 35mm ebat ve 203 gram ağırlık

Kuru otların kalitesinin belirlenmesinde en önemli kriterlerden biri yaprak oranıdır. Yapraklar saplardan daha fazla sindirilebilir besin maddesine sahiptir. Kuru otlarda yaprak oranı %40 kadar olmalıdır. Bu oranın ideal düzeyde olması için nem %17–20 arası olmalıdır. Zira geç biçilen ve fazla kurutulan otlarda yaprak oranı azalmaktadır. İstenen yaprak oranı için nem oranı en önemli husustur.

Otlar biçildikten sonra kurutularak kullanılacaksa balyalanmadan veya depolanmadan önce nemi %15 ' e düşürülerek balyalanmalıdır. Eğer nem içeriği daha yüksek olursa küflenme ve kızışma sonucu protein ve enerji değerinde düşmeler meydana gelmektedir. Şayet nem oranı %11-12 ' nin altındaysa bu seferde kaba yemde çok miktarda yaprak kaybı dolayısıyla protein kaybı oluşmaktadır. Yani en iyi balyalama zamanını bize nem oranı işaret etmektedir.

Yonca silajı hazırlanırken nem ölçer ile ölçülüp %50-55 neme gelince bağlanmaya başlanmalıdır. Böylece daha kaliteli ve daha besleyici yonca silajı elde edilebilmektedir.

Mısır silajında en uygun biçim zamanı nem oranı %65-70 ' e düştüğü dönemdir. Bu nem oranı, bitki maksimum kuru tane ağırlığına ulaşmasından 2-3 hafta öncesinde elde edilmektedir. Mısır silajında nem %65 olduğunda koçan nemi %48, tane nemi de %44 dolayındadır.

Tanenin verime katkısı %35-40 düzeyindedir. Eğer mısır erken biçilirse siloda sızıntı kayıpları yükselir, mayalanma düzenli sürmez. Çok geç biçildiğinde de tam sıkışma sağlanamayacağı için siloda bol oksijen kalır. Oksijenli (Aerob) mayalanma uzun süre devam eder. Ayrıca mısır daneleri fazla olgunlaşırsa dane içinde depolanan nişasta fazla miktarda kristalleştiği için rumen bakterileri ve hayvan tarafından sindirimi azalmaktadır. Kısaca kaliteli, besleyici mısır silajı için nem oranı takip edilerek uygun zaman beklenmelidir.

Ölçüm Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

Doğru ölçüm için nem ölçer probu ota sıkı bir şekilde temas etmelidir. İlk ölçümü yaptıktan sonra ölçüm yapılan alanda bir boşluk (probun oluşturduğu koridor) oluşacaktır. Bu alanda tekrar ölçüm yapılırsa prob otla sıkı temas kuramayacağından değer yanlış ölçülecektir. Bu şekilde 3., 4. ölçümler yapılırsa ve prob bir şekilde önceki ölçümlerden oluşan boşluğa denk gelirse nem değeri yanlış ölçülecektir. Bu sebeple ölçüm yapılan bir alandan bir daha yapılmamasında fayda bulunmaktadır.

Eğer kaba yem probun ota temas etmesini sağlayamayacak kadar gevşek ise ölçümden önce elle kaba yemi bastırarak temas ettirme doğru sonuç için önemlidir.

Ayrıca kaba yemler arasında karşılaştırma yapılırken ölçümler hep aynı derinlikte yapılmalıdır. Çünkü daha yüzeysel veya daha derin bölgede nem miktarı farklı olduğundan ölçüm sonucu farklı çıkacaktır.




 
  • Beğen
Tepkiler: gkhAn
Ynt: KABA YEM NEM ÖLÇER

bu aleti avrupada profosyonel tarım yapan balyalama yapan çiftçilerde kullanıyor nem eğer olması gerekenden çoksa balyalama yapmıyor traktörünü makinasını zorlamıyor mantıklıda... bi belgeselde izlemiştim
 

Benzer Konular