Baklavada fıstığın yerini kuru maydanoz, bezelye ve yer fıstığı aldı

15.06.2014 - 11:05 | Son Güncelleme: 15.06.2014-11:07

Milliyet.com.tr »

Baklavada fıstığın yerini kuru maydanoz, bezelye ve yer fıstığı aldı
Ramazan ayına sayılı günler kala tatlıcılar, artan maliyetler dolayı sorun yaşamaya başladı.

Baklavada fıstığın yerini kuru maydanoz, bezelye ve yer fıstığı aldı

Artan maliyetleri fiyatlara yansıtamayan üretici, merdiven altı üretim yapanlarla başı dertte. Bu tür üreticilerin vatandaşı aldattığını düşünen firmalar, baklavanın vazgeçilmezi olan ceviz ve Antep fıstığı yerine kurutulmuş maydanoz, bezelye, kilosu 1.5 lira olan yer fıstığı kullandıklarını dile getiriyor.

Saray Tatlıcısı Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Avlukyarı, tatlı üretimin hammaddesi olan un, şeker, fıstık, ceviz gibi ürünlerde artan maliyetin sektördeki firmaları sıkıntıya soktuğunu belirtti. Kuraklık söylemlerinin fiyatları artırdığına işaret eden Avlukyarı, daha fındık hasadı yapılmadan, ülkenin depolarında iki yıllık ihtiyacını karşılayacak fındık bulunmasına rağmen fiyatların arttığını söyledi.

Avlukyarı, yine baklavaya lezzet veren fıstığın 35 liradan 120 liraya yükseldiğini belirterek, 16 lira olan fındığın da şu an 40 liradan satıldığını belirti. Yakup Avlukyarı, un fiyatlarının da 3 ay önce 35-40 liraya satılan 50 kiloluk torbasının şimdilerde 150 liraya kadar çıktığını ifade etti.

Fiyatların henüz hasat yapılmadan, kuraklığın sonucunu görmeden artmasına bir anlam veremediklerini ifade eden Avlukyarı, Tarım Bakanlığı ' nın, biran önce bu maliyetleri aşağı çekme adına ithalat yapacağı yönünde bir açıklamada bulunmasını istedi. Avlukyarı, bu açıklamanın bile fiyatları düşüreceğine inandıklarını aktardı. Yakup Avlukyarı, artan maliyetlerin merdiven altı üretim yapanların vatandaşı kandırmasına vesile olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Ülkemizin 2 yıllık ihtiyacı fındık depolarda var. Ama kuraklığın yansımasını bile görmeden fiyatları fırladı. Buna benzer artan maliyetler bizleri zorluyor. Fiyatları bile artıramadık. Bu daha çok merdiven altı tabir ettiğimiz tatlı üreticilerin işine yarıyor. Ama merdiven altı üretimlerde insanlarımıza ne yedirildiği belli değil. Duyduğumuz kadarıyla kilosu 1,5 lira olan yer fıstığı, Antep fıstık niyetine yeşil tahta boyası katılarak baklava üretiminde kullanılıyor. Kurutulmuş maydanoz toz haline getiriliyor. Bezelyeler çekilerek Antep fıstığı yerine baklavaya katılıyor. Bu tatlılar insanlarımıza yediriliyor. Yetkililer sektörün sıkıntılarına, sorunlarına, çığlığına kulak vermesi gerekiyor.”