2016 PATATES PİYASASI


Herkese hayırlı cumalar. Öncelikle sormak istediğim birşey var nevşehir, niğde gibi deposunda patates bulunduran şehirlerde durum nasıl ?
Depolarda daha çok mal var mı ? Fiyatlar nasıl , tahmini depodaki mallar ne zaman biter ?
 
Geçen sene patates para yaptı diye bu sene patates ekmeyen kalmadı.Bu sene de fiyatlar dipte.

Her sene böyle oluyor işte,bir ürün bu sene para kazandırırsa diğer sene sana zarar ettiriyor.

Ama insanlar inatla ve inatla sürekli olarak böyle yapıyor neden yapıyor anlamak mümkün değil.

Ekme işte bu sene çok güzel kazandırdıysa hem önceki yıllardan tecrübe al hemde etrafında ki insanlar deli gibi ekiyor diye sen inatla ekme zarar da etme.
 
abi 3 5 senedir prara etmeyince ertesi sene para ediyor diye 100 dönüm ekenler şimdi 200 dnüm ekmeye basladı vallaha nevsehirde acayip bi ptates ekim kapışması basladı tarladan cıkmıyor millet birde bellemisşler gecensene parae etmedi bu sene ekecek diye bu sene durum daha kötü gibi allah sonumuzu hayıretsin ben 100 dönüm ekiyorum 100 dönümde fasulye ekiyorum batmamak için
 

Çiftçilerin eyleminde ortalık karıştı! Polis havaya ateş açtı
Adana'da patates fiyatlarını protesto etmek isteyen üreticiler ürünlerini dökerek yolu ulaşıma kapatınca, müdahale eden polislerle aralarında arbede çıktı. Eylemin bitmesinin ardından olay yerine gelen polisin bir çiftçiye yumruk atması üzerine arbede çıktı ve polis havaya ateş açtı.

Merkez Seyhan İlçesi'ne bağlı Büyükdikili Mahallesi Tapantepe Yolu'na gelen patates üreticileri yaklaşık 10 çuval patatesi yere döküp, traktör ve araçlarla yolu trafiğe kapattı. Çiftçilerden 36 yaşındaki Ertan Özkan, "Dönümünü 2 bin liraya mal ettik. 700 liraya satamıyoruz. Perişan olduk, senetlerimiz protesto edildi. Ak Parti Hükümeti’nin dış politikasının zayıf olmasından dolayı dışarıya ihracatımız yok. İç piyasa da kaldırmıyor" dedi. Patates ekiminde yaklaşık 1 milyon lira harcadığını söyleyen 38 yaşındaki Sefa Öztürk ise "Herkese kafa tutuyorlar. Komşu ülkelerden kimseyle irtibatımızı bırakmadılar. Geçen sene 3 kuruş para kazandık, bu sene kat be kat fazlasını geri aldılar" diye konuştu.

Çiftçilerin yolu trafiğe kapatmasının ardından uzun araç kuyrukları oluştu. Araçlarından inen bazı vatandaşlar çiftçileri desteklerken bazıları ise tepki gösterdi. Cenaze aracına yol verilmesini isteyen bazı vatandaşlar ile çiftçiler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Yaklaşık 15 dakika eylemlerine devam eden çiftçiler daha sonra yolu trafiğe açtı.

POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

Eylemin sona ermesinin ve ardından olay yerine gelen bir polis memuru uzun namlulu silahla araçtan inerek protestocu çiftçilere sert tepki gösterdi. Çiftçilerden yolu temizlemelerini isteyen polis memuru tartışma sırasında bir çiftçiye yumruk atınca arbede çıktı.

Üreticilerin tepki gösterip, üzerine yürüdüğü polis memuru da uzun namlulu silahla havaya ateş açarak üzerine gelenleri uzaklaştırmak istedi. Arbedenin devam etmesi üzerine olay yerine çok sayıda takviye polis ekibi sevk edildi.

Bazı çiftçiler gözaltına alınırken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/ciftcilerin-eyleminde-ortalik-gundem-2232974/

Gerçekten üzücü bir durum çiftçi borca girsin üretsin ama satarken ne kollayan var ne yardımcı olan.Allah yardımcımız olsun bu diğer ürünler içinde geçerli hepimizin başına gelebilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: ziyaretci33
işçilik ücretleri nedeni ile tek sulu olan tarlamıda kuru tarımda degerlendirmeye karar verdım hiç degılse az zarar ederim.Borçlandırma olayı faizlerin aşağılara düşmesi ile artarak devam edecek...6500 7000 çalışanı olan şirkette kredi borcu olmayan bir kul yok malesef ... (emekli olup çalışmaya devam edenler hariç )
 
  • Beğen
Tepkiler: Bünyanli
Üzücü bir durum , bir tarafta üreten emek veren ve karşılıgını alamıyan gariban çiftçi diger tarafta sözde toplumun güvenlik ve asayişinden sorumlu kolluk kuvveti . toplumun her kesimi şuan pimi cekilmiş el bombası gibi Allah sonumuzu hayır eyleye.

Sayın polisim özel hayatındaki problemi işe taşımış herhalde. Ekmeğinin derdindeki köylü bu, 15 yaşındaki liseli çoçukları saçından sürüklemeye benzemez. Traktörü gibi ağırdır, yavaştır biraz ama zorlanırsa kendini de yakar önünde duranıda.
 
bizim civarda herkesi toplayıp zorla
bankaya götürüp borçlandırıyorlar..

galeriler zorla tehditle işine yeten 60 hp'yi alıp son model 110 hp
traktör verip borçlandırıyorlar..

ziraat odaları çiftçiyi gezip analiz yapıyor.
kimne ekecek kayıt altına alıyor..
kural dışına çıkana ceza yaziyorlar.

:)

ya arkadaşlar dalgamı geçiyorsunuz..
camiye toplanmış cemaatle namaz gibi
hep birlikte yatıp hep birlikte kalkıyoruz.

Patatesi sadece tencerede görenin bile
ekmeye kalktığı bir zihniyet varken..
hele sırada çok ürün var.. protesto edilecek ...
 
  • Beğen
Tepkiler: ziyaretci33
Adanalı üretici arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. inşallah yakın zamanda işleri düzelir. Onları gayet iyi anlıyorum. Polisi de ayrıca kınıyorum! Yanlış, yanlışla düzeltilmez. Yaptığı ayıp: "İNSANIN YÜZÜ KUTSALDIR."
Insanlar beraber ekmiş, beraber hareket etmiş olması da "NAMAZ" la tasvir edilmesi hiç hoş değil!!!
Adana, Niğde, İzmir, Nevşehir, Afyon ismi patatesle anılan şehirlerimiz. Onlar zaten eskiden de ekiyordu; diğer illerdeki büyüklü küçüklü üreticilerimizde bu işe girdi. Halkımızın patates ekim işine girmesini, daha fazla kazanma hırsıyla stokta kalanlar ve hububat sektöründeki düşük fiyat durumuna bağlıyorum. 2015 harmanda buğday 60-65krş'tu. Arayış içinde olan halkımız ister istemez patatese yönelmiş oldu.
Tüketim kapasitemiz nedir bilmem ama ihracat yapacak ülkede yok gibi. Eylem yapan kardeşlerimizde bunu dile getirmeye çalışmıştı. Dış politika, iç politikaya göre çok farklı. İçeride zalım olabilirsiniz ama dışarıyla olamazsınız. Bizim Afrika ülkelerine ihracat yapmamız lazım, gidiyoruz geliyoruz olmuyor nedenmi bende bilmiyorum...
Selâmetle.
 

eylem elbette yapılacak hakkımızı arayacagız görüşlerimizi dile getirecegiz tabi.Ben görüntüleri izledigimde birazda çifçilerde agresif en baştan cenaze arabasına yol vermiyorlar insanlar zaten acılı birazkarşılıklı iyi niyet olması lazım eylem 1 saat sonrada yapılır ama cenaze beklemez
 
Dünyaya kafa tutan güzel ülkemin patates tohumu Hollanda'dan, Domates tohumu İsrailden, Wat is diz? Thiz iz patatiz and domatiz. Bu uzun yıllardır da böyle. Ha sadece bugünün meselesi de değil bu.
Eyyy Hollanda, Eyyy İsrail sen bizim kim olduğumuzu bilyon mu? bak bizim gafamızı bozma biz naparız adamı? Bilyon mu?
%56 mız razı bizim bu durumlara yapacak bişey yok. Belki sadece köyleri ölçsek, Bu oran 65, 70leri buluyordur. Eşref Şekerli Bey haklı. Geçenlerde Kaçak hayvan girişiyle ilgili ve et süt piyasasındaki olumsuzluklarla ilgili konuştuğu programda diyordu ki, Hükümetin Suriyedeki dış politikası belliydi, halk bunu son seçimlerden önce biliyordu. Ama tercihler içinde bunu seçti. E çoğunluğun dediği oluyor, Bizim başka çözümler konuşmamız lazım, O zaman katlanacak meyanında sözler söylüyordu. Haksız mı?
Nasrettin hocanın eşeği çalınmış, kimi Hocayı suçlamış, kimi eşeği, kimi Hanımını, Hoca kızmış tabi. Ne demiş?
Bu olayda Çiftçi mi suçlu, Cenaze sahipleri mi? polis mi? :)
 
Son düzenleme:

Benzer Konular