2024 tmo buğday alım fiyat tahmini


Alım fiyatı beklerken gitmiş satiş fiyatını açıklıyor TMO uretici kimsenin umrunda değil emeklere yazık. 4 senedir hiçbir ekipmana yatırım yapmıyorum herkes traktör vs alırken diyorum bu faizlerin altından nasıl kalkacaklar ne kazanacaklar ki sene de 2 milyon para ödeyecekler en çok bunu merak ediyorum
 
Şunu yapmalarını bekliyorum, beklemek hakkım çünkü

Hatırlayın iki yıl önce dışarıdan pahalı buğday alıyordu, dünya para verdiği buğdayı değirmenlere ucuza satıyordu, regülasyon yapıyormuştu, hazine zarar yazıyordu, tam 50 milyar zarar ettiler sadece bu işten, o zamanın parasıyla 5 milyar dolar falandı yanlışım vardır belki tam rakamları bilemiyorum, ama korkunç rakamlardı zararın boyutu, direk hazine çekti bu zararı tabiyki, kim kazandı? yabancı üretici malını sattı bize onlar kazandı.

Elin çiftçisine çiftçisine aktarırken parayı, içeriye nasıl ucuz satıyordu, bende diyorumki yerli çiftçine verme zamanı geldi, vereceksin öyle ucuza piyasaya süreceksin, çifte standart yapmaya hakkın yok,

Esasen bu topiğin başlığı fiyat tahmini değil, olması gerejen fiyat rakam nedir olmalıydı.

Olması gereken fiyat nedir dersek, ben diyorumki destekle beraber 16 lira olmalıdır, bundan aşağısı kurtarmaz, üstelik alım fiyatıda 15 lira, destek 1 lira açıklanmalı, destek 3 lira alım fiyatı 13 olmaz, neden?

Bakın destek olmuş piyasada köstek, nasılmı?, açıklıyor fiyatı diyelim 12 lira, 2 lirada destek, piyasa ne oluyor 12 liranın çok altına destek miktarı kadar altına düşüyor, 9-10 liraya düşer bu şekil açıklarsa, geçen yıl 8 lira açıkladı ama analizle 7,5 olan buğday TMO olmayan yerde 5 lirada en fazla 6 liradan alım satım yapıldı, bu tamamen saçmalıktır.

O yüzden, regülasyona devam etsinler, yabancı çiftçinin malını pahalı alıp değirmenlere ucuza verdiği yılda ne yaptıysa, aynısını bana yapsın, yapsınki regülasyondan para kazanan yabancı üretici gibi bende kazanayım, destek miktarını 1 lira yani az miktar, hatta 50 kuruş yapsın, alımını 15.5 yapsın, nasıl güzel bir regülasyon olur ama, işte o zaman kıtlığıda bolluğuda yönetebilen yönetcilerin varolduğunu ve bir işe yaradıklarını düşünürüm..
 
Bizim burda biçilçek buğay çok az geçen yıla gore %80 90 kayıp var önce yağış sonra kuraklık coğu hiç olmadı olanlarda randıman yok millet yeşile biçmeye başladı 😏
İşte tüm riski alıp dünya masraf et,.üstelik bu işi yapmak için tezgaha yatırmışsın dünyanın sermayesini, traktörü tarım aleti edevatı makinesi deposu garajı, üzerine mazotu gübresi ilacı ekimi harmanı dünya masraf ediyorsun, yetmiyor harıl harıl çalışıyorsun, sonrada ürünü yok pahasına satıyorsun, ne kazanacağını önceden bilmeden büyük bir mücadele, büyük bir umutla, yağmurda çamurda soğukta güneşin alnında, varmıdır böyle bir iş başka? Varsa bile tüm emeği yağmalanan başka kim vardır?

İşte bu yüzden olması gereken fiyatı konuşmalıyız, 16 lira geçmiş on yıllardaki fiyatların hesaplamasıyla, diğer malların ve işgücünün piyasa fiyatı, ürün girdisi fiyatları, satınalma gücünün korunması, amortisman dahil emeği kurtarır rakam, bu değer son 5 yıl hariç önceki on yıllarda gerçekleşen fiyatlardır, aşağısı zarardır vakit ve emek zaiyatıdır vesselam.

Ürerici korkunç bir tuzağa düştü, bu tuzağın kahramanı devalüasyon, yani paranın değer kaybı ile ürünün para etmemesi satınalma gücünün azalması ile malların fiyatlanmasındaki algı kaybından oldu, üretici hesabını yapamaz oldu, umutla üretmesine rağmen reel getirisi koskoca bir ülke ve piyasa olgusu tarafından gasp ediliyor, kafa kafaya veya zararına üretim noktasında mücadele ediyor, peki ne için? Bunu sorgulayamıyor.
 

Benzer Konular