Arkadaşlar, yaptığım araştırmada süt sığırlarındaki üretilen sütlerde, insan sağlığı açısından çok önemli/tehlikeli bazı sonuçlara ulaştım.
Bu konuda en önemli temel bilgi kaynağı Keith Woodford'ın DEVİL IN THE MİLK (Sütteki Şeytan) isimli kitabını inceleyebilirsiniz. Keith Woodford http://www.worldguernseys.org/PageMill_Resources/Acres_Woodford.pdf
* A1 tipi Holstein inek cinsleri mutasyona uğramış cins sığır olması sebebiyle A1 Protein tipi süt üretmektedir.
* Mutasyona uğramamış saf Jerseyi Guersey...vs tip dığır cinsleride A2 Protein tipi süt üretmektedirler.
= A1 tip (Pro-His mutasyon) süt Î-kazeinin gastrointestinal sindirimi sonucunda BKM-7 oluşmaktadır.
= A2 Î-kazeinin parçalanması sonucunda BKM-7 açığa çıkmamaktadır.
Bunun sonucunda A1 tip inek sütü tüketimi:
- Nörolojik bozukluklar
- Alzheimer, Parkinson
- Otizm, şizofreni,
- Damar sertliği gelişimi,
- İskemik kalp hastalığı,
- Yeni doğan bebeklerde ani bebek ölümü sendromu (SIDS) etkeni
- Çocuklarda Tip I diyabet,
- Öğrenme ve hafıza bozukluğuna yol açmaktadır.
Bazı ülkeler örneğin Danimarka'da A1 tipi sığır cinslerinin ülkeye girişleri yasaklanmıştır. Sizlerden tavsiyem kendinizin ve ülkemizin geleceğimi düşünüyor sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsanız A1 tipi sığır cinsleri ile süt inekçiliği yapmamanızdır.
Ayrıca aşağıdaki sitelere de bir göz atınız.
http://docplayer.biz.tr/4449753-Sutteki-seytan-hastalikta-ve-saglikta-a1-ve-a2-sut.html
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1092757157414593&id=100000409585518
Sütün bir çok etkene bağlı olarak, besleyici yanları olduğu gibi, dezavantajları da vardır. Bir çok insan, laktoza karşı duyarlı olsa da süt proteinleri laktoza nazaran daha fazla alerjik etki gösterir.
Örneğin inek sütü yirmiye yakın alerjik özellik gösteren protein içerir. Yeni doğanların yüzde iki ila altısı süt proteinlerine karşı duyarlıdır. Süt genel olarak, kazein ve whey isimli iki tip protein içerir. Çoğu süt alerjileri kazeine bağlıdır. Anne sütünde whey-kazein oranı emzirme döneminin başında 90:10 dür. Orta dönemde 60:40, ileri dönemde 50:50 dir. Keçi ve inek sütünde ise bu oran 20:80 dir. Kazein whey proteine göre daha problemli gözükse de kazeinin, bir kısmı diğerinden üstün bir çok türü vardır.
Kazein, aminoasit ve peptid içeriklerine göre farklılık gösterir. Bu bakımından keçi ve anne sütü benzerlik gösterirken, inek sütü tamamen farklıdır. Sindirim açısından bakıldığında, anne sütü ve keçi sütü , sindirim esnasında yumuşak ve kolayca sindirilebilir kesmik oluştururken, inek sütü sert kesmik oluşturur. Bu yüzden inek sütü peynir yapımında tercih edilir. Sert kesmik, yumuşak olana göre daha fazla alerjik olup, vücut tarafından tolere edilmesi zordur.
Beta kazein, keçi sütünün ana bileşinidir ve insan kazeinine benzer. İnek sütü ise a ââââââââ¬Å¡¬Å¡¬Å¡¬âââââââ¬Å¡¬Å¡¬Åâââââ¬Å¡¬Åâââ¬Åâs kazeinini daha fazla içerir. İnek sütünde Beta kazein --a-s kazein oranı 43:57, keçi sütü için 70:30 dur. İnek sütünün bazen beta kazein oranı yüzde 30 a kadar düşmektedir. Keçi sütünün anne sütüne bu benzerliği, keçi sütünün inek sütüne göre daha fazla sindirilebilir olduğunu göstermektedir.
Sağlık açısından bir diğer önemli nokta da iki farklı özellik gösteren beta kezein olmasıdır. A1 ve A2 Beta kazein, proline amino asidi içeren 229 pozisyonlu amino asit zinciri içerir. Proline 67.pozisyona bağlıdır. Beta-kazomorifin-7 (BCM-7) denilen A peptid 67. pozisyon proline e bağlıdır. BCM-7 zararlı etkileri olan, immun sistemi baskılayan bir uyuşturucudur. Yaklaşık 5000 yıl önce ineklerde mutasyon oluşmuş, 67-pozisyon amino asit proline den histidineââââââââ¬Å¡¬Å¡¬Å¡¬âââââââ¬Å¡¬Å¡¬¢e dönüşmüştür.
Mutasyona uğramış inekler, beta kazein A1 üretir ve A1 olarak bilinir, eski inekler ise, A2 olarak bilinir ve beta kazein A2 üretir. Aralarındaki temel fark, kendileri ile, 67-poziyon amino asitler ve BCM-7 arasındaki bağın gücdür .Proline nin BCM-7 bağı güçlü iken, histidine nin bağı zayıftır. Bu zayıf bağ, BCM-7 nin kolayca koparak, sindirim sisteminden dolaşım sistemine geçmesine neden olur. Yapılan bir çalışmada, A1 türü ineklerin sütünü içen, insan ve hayvanların sindirim sistemi, kan ve idrarında BCM-7 pozitif çıkarken, A2 içenlerde ise BCM-7 gözükmemiştir. Keçi ve anne sütü,67-pozisyon proline açısından bakıldığında A2 türü inek sütüne benzemektedir.
Yapılan çalışma, A1 inek sütü tüketimi ile, kalp hastalığı ve tip 1 diyabet arasında güçlü bir ilişki olduğunu saptamıştır. Son on yıldır, BCM-7 nin ani çocuk ölümü sendromu (SIDS) ile yakın ilişkisi olduğu düşünülmektedir. A2 süt, A1 e göre sindirimi daha kolaydır fakat ikisi de laktoz içermektedir. A1 inek sütünde, BCM-7 sayesinde, laktoz intoleransı daha fazla gözlenmektedir. BCM-7,sindirimi yavaşlatır, laktoz fermantasyonu süresini uzatır. Sonuç olarak gaz ve şişkinliğe sebep olur.
Amerika, Avustralya, Yeni Zellanda ve çoğu Avrupa ülkesi, holstein isimli , A1 türü, siyah beyaz ineklerden elde edilen inek sütünü tüketmektedir. Asya, Afrika ve bazı güney Avrupa ülkeleri ise eski inek soylarından gelen, Jersey ve Guernsey gibi, A2 türü ineklerinden elde edilen sütü tüketmektedir.
İleri yıllarda yeterince talep olursa süt endüstrisi, yavaş yavaş A1 ineklerden A2 ineklerine dönebilme ihtimali vardır.
Bu konuda en önemli temel bilgi kaynağı Keith Woodford'ın DEVİL IN THE MİLK (Sütteki Şeytan) isimli kitabını inceleyebilirsiniz. Keith Woodford http://www.worldguernseys.org/PageMill_Resources/Acres_Woodford.pdf
* A1 tipi Holstein inek cinsleri mutasyona uğramış cins sığır olması sebebiyle A1 Protein tipi süt üretmektedir.
* Mutasyona uğramamış saf Jerseyi Guersey...vs tip dığır cinsleride A2 Protein tipi süt üretmektedirler.
= A1 tip (Pro-His mutasyon) süt Î-kazeinin gastrointestinal sindirimi sonucunda BKM-7 oluşmaktadır.
= A2 Î-kazeinin parçalanması sonucunda BKM-7 açığa çıkmamaktadır.
Bunun sonucunda A1 tip inek sütü tüketimi:
- Nörolojik bozukluklar
- Alzheimer, Parkinson
- Otizm, şizofreni,
- Damar sertliği gelişimi,
- İskemik kalp hastalığı,
- Yeni doğan bebeklerde ani bebek ölümü sendromu (SIDS) etkeni
- Çocuklarda Tip I diyabet,
- Öğrenme ve hafıza bozukluğuna yol açmaktadır.
Bazı ülkeler örneğin Danimarka'da A1 tipi sığır cinslerinin ülkeye girişleri yasaklanmıştır. Sizlerden tavsiyem kendinizin ve ülkemizin geleceğimi düşünüyor sağlıklı nesiller yetiştirmek istiyorsanız A1 tipi sığır cinsleri ile süt inekçiliği yapmamanızdır.
Ayrıca aşağıdaki sitelere de bir göz atınız.
http://docplayer.biz.tr/4449753-Sutteki-seytan-hastalikta-ve-saglikta-a1-ve-a2-sut.html
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1092757157414593&id=100000409585518
Sütün bir çok etkene bağlı olarak, besleyici yanları olduğu gibi, dezavantajları da vardır. Bir çok insan, laktoza karşı duyarlı olsa da süt proteinleri laktoza nazaran daha fazla alerjik etki gösterir.
Örneğin inek sütü yirmiye yakın alerjik özellik gösteren protein içerir. Yeni doğanların yüzde iki ila altısı süt proteinlerine karşı duyarlıdır. Süt genel olarak, kazein ve whey isimli iki tip protein içerir. Çoğu süt alerjileri kazeine bağlıdır. Anne sütünde whey-kazein oranı emzirme döneminin başında 90:10 dür. Orta dönemde 60:40, ileri dönemde 50:50 dir. Keçi ve inek sütünde ise bu oran 20:80 dir. Kazein whey proteine göre daha problemli gözükse de kazeinin, bir kısmı diğerinden üstün bir çok türü vardır.
Kazein, aminoasit ve peptid içeriklerine göre farklılık gösterir. Bu bakımından keçi ve anne sütü benzerlik gösterirken, inek sütü tamamen farklıdır. Sindirim açısından bakıldığında, anne sütü ve keçi sütü , sindirim esnasında yumuşak ve kolayca sindirilebilir kesmik oluştururken, inek sütü sert kesmik oluşturur. Bu yüzden inek sütü peynir yapımında tercih edilir. Sert kesmik, yumuşak olana göre daha fazla alerjik olup, vücut tarafından tolere edilmesi zordur.
Beta kazein, keçi sütünün ana bileşinidir ve insan kazeinine benzer. İnek sütü ise a ââââââââ¬Å¡¬Å¡¬Å¡¬âââââââ¬Å¡¬Å¡¬Åâââââ¬Å¡¬Åâââ¬Åâs kazeinini daha fazla içerir. İnek sütünde Beta kazein --a-s kazein oranı 43:57, keçi sütü için 70:30 dur. İnek sütünün bazen beta kazein oranı yüzde 30 a kadar düşmektedir. Keçi sütünün anne sütüne bu benzerliği, keçi sütünün inek sütüne göre daha fazla sindirilebilir olduğunu göstermektedir.
Sağlık açısından bir diğer önemli nokta da iki farklı özellik gösteren beta kezein olmasıdır. A1 ve A2 Beta kazein, proline amino asidi içeren 229 pozisyonlu amino asit zinciri içerir. Proline 67.pozisyona bağlıdır. Beta-kazomorifin-7 (BCM-7) denilen A peptid 67. pozisyon proline e bağlıdır. BCM-7 zararlı etkileri olan, immun sistemi baskılayan bir uyuşturucudur. Yaklaşık 5000 yıl önce ineklerde mutasyon oluşmuş, 67-pozisyon amino asit proline den histidineââââââââ¬Å¡¬Å¡¬Å¡¬âââââââ¬Å¡¬Å¡¬¢e dönüşmüştür.
Mutasyona uğramış inekler, beta kazein A1 üretir ve A1 olarak bilinir, eski inekler ise, A2 olarak bilinir ve beta kazein A2 üretir. Aralarındaki temel fark, kendileri ile, 67-poziyon amino asitler ve BCM-7 arasındaki bağın gücdür .Proline nin BCM-7 bağı güçlü iken, histidine nin bağı zayıftır. Bu zayıf bağ, BCM-7 nin kolayca koparak, sindirim sisteminden dolaşım sistemine geçmesine neden olur. Yapılan bir çalışmada, A1 türü ineklerin sütünü içen, insan ve hayvanların sindirim sistemi, kan ve idrarında BCM-7 pozitif çıkarken, A2 içenlerde ise BCM-7 gözükmemiştir. Keçi ve anne sütü,67-pozisyon proline açısından bakıldığında A2 türü inek sütüne benzemektedir.
Yapılan çalışma, A1 inek sütü tüketimi ile, kalp hastalığı ve tip 1 diyabet arasında güçlü bir ilişki olduğunu saptamıştır. Son on yıldır, BCM-7 nin ani çocuk ölümü sendromu (SIDS) ile yakın ilişkisi olduğu düşünülmektedir. A2 süt, A1 e göre sindirimi daha kolaydır fakat ikisi de laktoz içermektedir. A1 inek sütünde, BCM-7 sayesinde, laktoz intoleransı daha fazla gözlenmektedir. BCM-7,sindirimi yavaşlatır, laktoz fermantasyonu süresini uzatır. Sonuç olarak gaz ve şişkinliğe sebep olur.
Amerika, Avustralya, Yeni Zellanda ve çoğu Avrupa ülkesi, holstein isimli , A1 türü, siyah beyaz ineklerden elde edilen inek sütünü tüketmektedir. Asya, Afrika ve bazı güney Avrupa ülkeleri ise eski inek soylarından gelen, Jersey ve Guernsey gibi, A2 türü ineklerinden elde edilen sütü tüketmektedir.
İleri yıllarda yeterince talep olursa süt endüstrisi, yavaş yavaş A1 ineklerden A2 ineklerine dönebilme ihtimali vardır.