Hüyük'te Çilek Üreticileri Fiyatlardan Memnun Değil

3.png

Konya'nın Hüyük İlçesinde Organik Çilek Üreticileri Fiyatlardan Memnun Değil


Konya'nın Hüyük ilçesinde yaz dönemi yaklaşırken yetiştirilen organik çileğin başlangıç fiyatları üreticileri memnun etmedi. Üretimdeki bolluk sevindirici olurken, alım fiyatları beklentilerin altında kaldı. Üreticiler, artan maliyetlere rağmen çilek fiyatlarının düşük kalmasından şikayetçi.

İlçede bu yıl mevsim şartları dolayısıyla çilek üretimi önceki yıllara göre daha erken başladı. Üretim bolluğu sevindirirken, alım fiyatları henüz tatmin edici seviyelere ulaşmadı. İlçeden yurt içi ve dış pazarlara ihraç edilen, coğrafi işaret tescil belgeli Hüyük çileği, yüksek aromasıyla tercih ediliyor. Ürünler market raflarında yerini alırken, fabrikalara da gönderiliyor. Fabrikalara gönderilen küçük çilekler kilosu 20 liradan alıcı bulurken, sofralık olan irileri 35-40 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Üreticilerin Beklentileri Karşılanmadı

Hüyük’te çilek üretimi yapan Sabit Altınyazar, üç farklı çilek çeşidi ürettiğini ve ilçede yetiştirilen organik çileğin hem iç pazar hem de dış pazarlara gönderildiğini belirtti. 20 dekarlık alanda çilek yetiştiren Altınyazar, başlangıç fiyatlarının makul olduğunu ancak beklentilerin altında kaldığını ifade etti. Altınyazar, artan maliyetler nedeniyle daha yüksek fiyatlar beklediklerini ve Türkiye'deki diğer bölgelerde çilek üretiminin azalmasıyla Hüyük çileğinin gerçek değerini bulacağını umduğunu söyledi. "Şu anda bahçemdeki ürünümden bu yıl için 40-45 ton civarında bir rekolte beklentim var," dedi.

Çilek üreticisi Neslihan Çetin ise çilek yetiştiriciliğinin zor olmasına rağmen yeterince karşılık alamadıklarını belirtti. "Aracılar arada para kazanıyor. Şu anki fiyatlar beklediğimiz seviyede değil. Böyle giderse çilek yetiştiriciliğini bırakacağız. Çünkü emeğimizin karşılığını alamıyoruz. 12 yıldır bu işi yapıyorum ama son iki yıldır çilek üretimi zarar etmeye başladı. Oysa önceki yıllarda iyi gelirler elde ediyorduk," dedi.

Maliyetler Artıyor, Fiyatlar Yerinde Sayıyor

Çilek üreticisi Ahmet Çetin de son dönemde maliyetlerin arttığını vurguladı. "Her şey pahalandı ama çilek fiyatları yerinde sayıyor. Bu kadar çalışmaya ve emeğe bu fiyatlar yetmiyor. Çilek üretimi kolay değil. Sadece gündüz değil, gece de çalışarak sulamasını yapıyoruz. Bu kadar emeğe, bu fiyatlar yazık," diye konuştu.

Hüyük ilçesindeki çilek üreticileri, artan maliyetlerin ve düşük fiyatların sürdürülebilir bir üretim yapmayı zorlaştırdığını belirterek, fiyatların yükselmesini ve emeğin karşılığını almayı umuyor.
 

Benzer Konular